Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Микаела Шифрин с 85-ата си победа в СК по ски алпийски дисциплини

Микаела Шифрин с победа в гигантския слалом в Земеринг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Микаела Шифрин извоюва 85-ата си победа в Световната купа по ски алпийски дисциплини при жените. Американката спечели слалома в чешкия курорт Шпиндлерув Млин и така записа трета си победа само за тази седмица.

Шифрин завърши състезанието с общо време от двата манша от 1 минута и 33.85 секунди. Тя бе най-бърза още след първото преминава на трасето, като даде време от 48.19 секунди. Във втория манш четирикратната носителка на Големия кристален глобус също бе най-бърза и напълно заслужено се поздрави с 11-ата си победа през сезона и пета в слалома. Досега Шифрин бе печелила 11 състезания само два пъти - 12 през сезон 2017/18 и рекордните 17 през сезон 2018/19.

Втора на 0.60 секунди в днешния ден приключи германката Лена Дюр, за която това бе осми подиум в кариерата. Дюр бе втора след първия манш на 0.29 секунди от Шифрин и със солидно представяне и във втория манш запази позициите си.

Третото място остана за швейцарката Уенди Холденер с изоставане от 1.31 секунди от времето на победителката. Холденер бе четвърта в края на първия манш, като изоставаше с над 0.6 секунди от словачката Петра Влъхова, но с много силно представяне във втората част на състезанието успя да се изкачи в призовата тройка.

Влъхова, която се радваше мощна подкрепа в Чехия, допусна неточности и в крайна сметка завърши четвърта на 1.56 секунди от времето на Шифрин. Пета се нареди друга американка - Пола Молцан, а шеста остана шведката Анна Свен Ларсон. Хърватката Леона Попович, която във втория манш даде равно време с това на Шифрин - 45.66 секунди, остана на седмо място, като прогресира с 13 места спрямо 20-ата си позиция в първия манш.

В генералното класиране за Световната купа при жените Шифрин води с 1617 точки и има колосален аванс от 671 точки пред втората Влъхова, която е с 946. Специалистката в скоростните дисциплини Лара Гут-Бехрами от Швейцария не участва в слалома и се смъкна до трета позиция в подреждането с 906 точки.

В подреждането за Малкия кристален глобус в слалома Шифрин отново е начело със 705 точки, пред Холденер с 530 и Влъхова с 510. До края на сезона остава да се проведат още три слалома, като първият от тях е още утре, отново в Шпиндлерув Млин. Ако Шифрин има над 200 точки аванс след него, тя ще спечели предсрочно глобуса в дисциплината. Победа пък би я изравнила с шведа Ингемарк Стенмарк по най-много първи места в състезания от Световната купа. Стенмарк има 86 победи на сметката си, постигнати между 1975 и 1989 година.


По публикацията работи: Кръстина Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дерменджиев

Треньорът на Лудогорец: Неутрализирахме всичко опасно от ЦСКА

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев бе доволен от победата с 1:0 над ЦСКА на старта в Първа лига. Специалистът демонстрира самочувствие, въпреки колебливото представяне на неговия тим във втори пореден мач. „Неутрализирахме всичко опасно от ЦСКА, но този един гол ни донесе трите точки срещу съперника. Бяхме подготвени точно за такава..

публикувано на 22.07.24 в 06:23
Томислав Стипич

Томислав Стипич: Понякога футболът е несправедлив

Треньорът на ЦСКА София Томислав Стипич бе разочарован от поражението с 0:1 от Лудогорец. Той похвали старанието на футболистите си и отличи желанието на младите кадри при „армейците“. Стипич съжалява и за отсъствието по трибуните на феновете на тима, които много са липсвали в днешната среща. „Като цяло съм доволен от представянето на моя..

публикувано на 22.07.24 в 06:22
Лудогорец започна новия сезон с успех над ЦСКА

Лудогорец с първи успех за новия сезон, надигра ЦСКА-София

Лудогорец победи ЦСКА-София с 1:0 в среща от първия кръг на футболния елит в България. Единственото попадение в срещата падна в 54-ата минута, когато националът Християн Петров си отбеляза автогол. През първото полувреме на мача Тобиас Хайнц пропусна дузпа за „армейците“. Главният съдия на двубоя Никола Попов бе награден точно преди старта. Опитният..

публикувано на 21.07.24 в 23:34

Тъжна вест! Почина Йордан Самоковлийски

На 74-годишна възраст днес почина емблематичният футболист и треньор на Пирин (Благоевград) Йордан Самоковлийски. Той е юноша на Марек, а като футболист прави забележителна кариера при "орлетата", като достига и до националния отбор.  Като треньор има няколко престоя начело на пиринци, а също така е водил Вихрен, Миньор (Перник), Банско, Добруджа и..

публикувано на 21.07.24 в 22:53
Ботев (Пловдив) започна с победа новия сезон  в Първа лига

Ботев (Пловдив) започна с победа новия сезон в Първа лига

Носителят на купата на България Ботев (Пловдив) започна новия сезон в Първа лига с победа с 3:1 над Ботев (Враца) като гост. На стадиона под връх Околчица всички попадения паднаха през второто полувреме, като на два пъти точен за победителите бе хърватинът Мартин Секулич. Още едно попадение добави Янис Карабельов,а точен за домакините от Враца бе..

публикувано на 21.07.24 в 21:13
Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция

Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция

Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция.  25-годишният словенец от отбора на Обединените арабски емирства триумфира в най-престижното колоездачно състезание в света за трети път в кариерата си след 2020 и 2021 година. Той стана едва осмият колоездач, който печели Обиколките на Италия и Франция в една година, а до момента никой..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Оскар Пиастри спечели Гран при на Унгария и записа първа победа във Формула 1

Оскар Пиастри спечели Гран при на Унгария и записа първа победа във Формула 1

Австралиецът Оскар Пиастри постигна първата си победа във Формула 1. На пистата "Хунгароринг" той спечели състезанието за Голямата награда на Унгария, 13-и кръг за сезон 2024. 23-годишният пилот на МакЛарън тръгна от втора позиция и води през по-голямата част от състезанието, но накрая трябваше да бъде пропуснат от съотборника си Ландо Норис, за да се..

публикувано на 21.07.24 в 18:06