Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ковачевски: България и Северна Македония са в НАТО и ние сме партньори

Димитър Ковачевски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Имах разговор с министър-председателя на България, а министърът на вътрешните работи и директорът на тяхната държавна сигурност (така е в оригинала - б.р.)  днес са в Скопие, където разговарят със свои колеги и с министър Спасовски и директора на АНБ Милошевски. Трябва да знаем, че ние сме две страни членки на НАТО и когато говорим за държавна сигурност, те са партньорски служби. Когато говорим за МВР, те са партньорски министерства, защото това са две министерства, които са част от системата на НАТО и две служби, които са част от системата на НАТО. Казах на министър-председателя на България, че и от наша страна ще се подчертае, че ние като държава ще направим всичко 4 февруари да бъде отбелязан по достоен начин без възможност за никакви провокации и гражданите да бъдат спокойни и да почетат достойно рождената дата на героя и на великана на македонска революционна борба Гоце Делчев“.

Това заяви министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски в изявление пред медиите след края на първия панел на конференцията "Година на нови възможности" в Скопие, предава БГНЕС.

"България е в разгара на избори и има политици, които с национализъм и популизъм искат да извлекат политическа печалба, тоест да съберат повече гласове за следващите избори, „същото случва у нас, когато сме на избори, но те не могат да бъдат основа за изграждане на отношенията между двете държави“", каза още премиерът на Северна Македония.

По отношение на напрежението Ковачевски каза, че то е породено от лица и групи, които са против европейския път на Северна Македония и които са против интеграцията на региона в ЕС.

„От официалните институции както на Северна Македония, така и на България, но и на други страни в региона, зависи да работят по изпълнението на европейския дневен ред и ние като правителство сме ангажирани, и от първия ден, когато станах министър-председател казах, че ние, на базата на европейските ценности, винаги ще говорим със съседите си, защитавайки нашите национални интереси“, добави Ковачевски.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цончо Ганев

"Възраждане": Единственият шанс за кабинет в това НС е да получим третия мандат

Единственият вариант за формиране на правителство в рамките на 50-ия парламент е предложеният от "Възраждане" с третия мандат. Това заяви зам.-председателят на партията Цончо Ганев. Той обвини "Продължаваме промяната", че с отказа да преговорят за подкрепа, провалят тази възможност: "Това е да застанем всички, които са се обявили срещу..

публикувано на 10.07.24 в 11:25
Изслушване на министър Найден Тодоров в НС, 10 юли 2024 г.

Министър Тодоров: Нужна е тежка корекция на Закона за меценатството

Служебният министър на културата Найден Тодоров призова за скорошно приемане на Закон за меценатството. Министърът беше изслушан в парламента относно състоянието на Национален фонд "Култура" и парите по Плана за възстановяване и устойчивост: "Нужна е много тежка корекция на абсолютно нефункциониращия Закон за меценатството в България...

публикувано на 10.07.24 в 11:12

"Възраждане" и ИТН внасят проект за свикване на референдум за лева

"Възраждане" и ИТН внасят проект на решение за свикване на нов референдум за запазване на българския лев до 2043 г. Заместник-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев мотивира предложението така: "Това е инициатива, която преди няколко месеца парламентът отхвърли. Решението на Конституционния съд впоследствие не определи въпроса като..

публикувано на 10.07.24 в 11:09
Илияна Йотова

Йотова: Ще изберем най-добрата дата за на мандата на ДПС, така че да запазим националния интерес

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква в следващите дни да стане ясно кога президентът Румен Радев ще връчи на Движението за права и свободи втория проучвателен мандат за съставяне на правителството. Без промяна в позицията: ГЕРБ не подкрепят правителство с втория и третия мандат ПП-ДБ няма единна позиция дали ще предложи кабинет, ако..

публикувано на 10.07.24 в 11:05
Плаж на о-в Крит, 15 юни 2022 г.

Гърция: Предупреждават туристите да не стоят продължително на слънце

Специално предупреждение на гръцките власти към туристите за избягване на продължително стоене под слънцето. Ежедневно има жертви. Духа и силен вятър, който създава условия за разпространяване на пожари. Пожарните огнища се разпалват лесно и бързо от силния вятър. В Патра огънят засегна дори и детската болница, като се наложи евакуация на..

публикувано на 10.07.24 в 10:48
Борислав Гуцанов

И БСП няма да подкрепи кабинет с втория мандат

БСП категорично няма да подкрепи кабинет, предложен от ДПС с втория мандат. Това заяви председателят на ПГ на социалистите Борислав Гуцанов. Според него шансовете да се излъчи правителство в рамките на 50-ото НС все още не са изгубени: "Мисля, че все още има възможности да не се ходи на поредните предсрочни избори и това е с третия мандат,..

публикувано на 10.07.24 в 10:32
Красимира Катинчарова

Депутатите от разпадналата се ПГ на "Величие" няма да подкрепят кабинет с нито един от мандатите

Депутатите от разпадналата се ПГ на "Величие", които сега са независими, няма да подкрепят кабинет с нито един от мандатите. Това заяви Красимира Катинчарова: "Ние отказваме да участваме в такива дребни, политически игри. Всъщност те са дребни тук, в залата, но всъщност става въпрос за държавния интерес. България в момента има нужда от съвсем други..

публикувано на 10.07.24 в 10:28