Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите одобриха държавна гаранция на заема за интерконектора със Сърбия

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха анблок и на първо, и на второ четене, със 167 гласа „за“ Законопроект за ратифициране на Гаранционното споразумение между Република България и ИНГ Банк във връзка с Договора за дългосрочен кредит в размер 49 071 661 евро, сключен между ИНГ Банк и „Булгартрансгаз“ на 25 януари 2023 г.

БГНЕС припомня, че "Булгартрансгаз“ сключи договор за държавно гарантиран заем с нидерландската ИНГ Банк за финансиране на интерконектора България-Сърбия, който се предвижда да влезе в експлоатация до септември 2023 г., а изграждането на реверсивна газова междусистемна връзка България-Сърбия ще даде възможност за диверсификация на доставките на природен газ за региона чрез осигуряване на нови източници и маршрути на доставка на природен газ. 

България ще получи достъп до източници на газ от Западна Европа по изцяло нов маршрут, а Сърбия до терминалите за втечнен природен газ и други алтернативни източници в региона. Това става възможно, след като МС одобри проекта на гаранционно споразумение между двете страни. 

Документът бе подписан от изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и от Марина Кобакова от страна на ИНГ Банк – клон София. Предложеният заем с държавна гаранция за проекта е в размер до 49 071 661 евро, а периодът на усвояване е до 31.12.2023 г. 

Срокът за погасяване е 5 години от изтичането на едногодишния гратисен период. С днешното решение на НС средствата от заема вече могат да бъдат използвани. 


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатна "синя" и "зелена зона" за празниците в столицата

Жителите и гостите на София ще могат да паркират безплатно в "синя" и "зелена зона" през почивните дни. Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят на днес - на 1 май, както и на 3-ти, 4-ти, 5-ти и 6-ти май, съобщават от Центъра за градска мобилност.

публикувано на 01.05.24 в 08:28
Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ

Огнян Атанасов, КНСБ: Повече трудови злополуки и смъртни случаи през 2023 г.

" През 2023 г. наблюдаваме тревожна тенденция на увеличение на смъртните случаи при трудови злополуки . Те са с 3 повече от тези през 2022 г.". Това заяви пред БНР вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов. " Това, че имаме движение нагоре е много тревожно . ЕК и европейските синдикати подеха преди няколко година една кампания за нулева смъртност..

публикувано на 01.05.24 в 08:20

Кулминация на тържествата за Априлското въстание в Панагюрище

В Панагюрище днес се отбелязва 148-ата годишнина от Априлското въстание. Това е кулминацията на националните тържества, посветени на Априлската епопея. Тържествата ще започнат в 11 часа с литийно шествие, което ще пренесе Светините на Април 1876-та от историческия музей до площад "20 април". Там ще бъде извършен ритуалът по издигането на..

публикувано на 01.05.24 в 08:18

Кипър отбелязва 20 години от присъединяването си към Европейския съюз

На 1-ви май 2004 година към Европейския съюз се присъединяват 10 държави.Това са трите балтийски републики Естония, Латвия и Литва, бившите страни от Варшавския договор Полша, Унгария, Чешката република и Словакия, бившата югославска република Словения, както и Малта и Кипър. Кипър днес отбелязва 20-ата годишнина от присъединяването си..

публикувано на 01.05.24 в 08:13

Отново руски ракетни удари в Одеса - има загинали и ранени

В Украйна трима души са загинали и трима са били ранени при руски ракетен удар по Одеса снощи. Според председателя на Одеската областна военна администрация Олег Кипер  Русия е атакувала с балистични ракети. Нанесени са щети по гражданската инфраструктура. Вчера в Одеска област беше обявен Ден на траур, след като при руски ракетни..

публикувано на 01.05.24 в 08:08
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън

Ето какво споразумение за примирие на "Хамас" с Израел предлага САЩ

Съединените щати призоваха радикалната палестинска групировка "Хамас" да се съгласи на предложението за споразумение с Израел, което дипломати описаха като "изключително щедро". С посредническа роля в Тел Авив пристигна американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на седмата дипломатическа обиколка в Близкия изток след 7-ми октомври...

публикувано на 01.05.24 в 07:59
Протест в Колумбийски университет в САЩ

Десетки арестувани по време на протестите в Колумбийския университет в Ню Йорк

Нюйоркската полиция арестува десетки протестиращи в подкрепа на палестинците студенти от Колумбийския университет. Акцията на полицията в Ню Йорк в Колубийския университет започна малко след 21 часа местно време, като основната и цел беше да освободи една от аудиториите, в която се бяха барикадирали протестиращите студенти. Освен аудитория..

публикувано на 01.05.24 в 07:53