Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки кюстендилци ще пътуват до Скопие за поклоненето пред саркофага на Гоце Делчев

Гробът на Гоце Делчев в двора на църквата „Св. Спас” в Скопие
Снимка: БГНЕС

Десетки кюстендилци - основно членове и симпатизанти на ВМРО, както и граждани, ще пътуват в събота за поклонението пред монумента на Гоце Делчев в Скопие.

Това каза пред БНР лидерът на организацията Георги Петров.

Пътуването ще бъде с частни коли, а не с автобус, за да се избегнат инциденти.

Очаква се към кюстендилската група да се присъедини и евродепутатът Ангел Джамбазки. 

Според предварителната информация, полицията в Кюстендил и на КПП "Гюешево" ще съдейства на пътуващите, а от македонския КПП "Деребаир" те да са с полицейска охрана до самото място на поклонението.

Лидерът на ВМРО в Кюстендил Георги Петров коментира за БНР:

"От ВМРО автобус няма да има. Ще има коли. Автобус по-добре не. Сега не знам колегите от "Възраждане" как го мислят и как ще го направят, но историята назад, особено с Мара Бунева показва, че помежду си се бият вътре в рейса. От сутринта цялата полиция се изреди да ми се обажда. Хората се притесняват и те, колегите от ВМРО-ДПМНЕ каква ще я сътворят и докъде искат да стигнат, защото вчера или онзи ден чух, че са счупили стъклата на автобус със софийски туристи в Скопие. Предполагам, че македонците на "Гюешево" ще пратят полиция и ще ни вкара навътре".

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

26-о издание на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново

Близо 340 участници от 9 държави ще излязат на сцената летния театър във Велико Търново , където тази вечер се открива 26-ото издание на Международния фолклорен фестивал . За една седмица Велико Търново отново се превръща в песенна и танцова сцена на световното фолклорно наследство . Международният фолклорен фестивал е значимо..

публикувано на 20.07.24 в 09:25
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън заяви, че идната седмица ще се върне в предизборната надпревара

Бързо нарастваща група конгресмени от Демократическата партия призоваха президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от кандидатурата си за преизбиране, въпреки че президентът е категоричен, че е готов да се върне към кампанията следващата седмица, за да се противопостави на по думите му "мрачната визия" за развитието на страната, изложена от републиканеца..

публикувано на 20.07.24 в 09:06
Снимката е илюстративна

11 жертви и над 30 души в неизвестност след срутване на мост в северен Китай

11 души са загинали, а повече от 30 са в неизвестност след срутване на мост от проливни дъждове в северен Китай, предаде агенция Синхуа.  Близо 20 автомобила са били отнесени от придошлата река.  Инцидентът е станал в провинция Шънси.

публикувано на 20.07.24 в 08:32

Очаква се да продължат закъсненията и отмяната на полети, причинени от глобалния ИТ срив

Очаква се закъсненията и отмяната на полети, причинени от глобалния ИТ срив, да продължат и през почивните дни. Експертите предупреждават, че ще са необходими седмици до пълното възстановяване на засегнатите компютърни системи, предаде ДПА. Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на CrowdStrike, блокирала устройства с Windows..

публикувано на 20.07.24 в 08:23

Младежки организации на ГЕРБ се събират на Регионална академия

Младежките организации на партия ГЕРБ от областите Пловдив, Пазарджик,  Хасково, Смолян и Кърджали ще проведат Регионална академия в събота и неделя.  Сред основните теми на форума ще са енергийната стратегия на България, дигитализацията на общините, иновациите, както и младежките политики.  На академията ще присъства председателят на Народното..

публикувано на 20.07.24 в 08:17
Свети пророк Илия

Илинден е! Имен ден имат над 57 000 души

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия. Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ" . На Илинден имен ден имат над 57 000 души.  За..

публикувано на 20.07.24 в 08:07