Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг: Въпросът за изпращането на бойни самолети на Украйна не е най-належащият

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпросът с изпращането на бойни самолети за Украйна не е най-належащият в момента, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг преди началото на заседанието на министрите на отбраната на Пакта в Брюксел.

Столтенберг заяви, че засега такава помощ не се обсъжда, но остави вратата отворена. Той отново припомни, че най-важната задача в момента е да се осигури необходимото тежко въоръжение на Украйна - модерни ПВО и амуниции, които могат да променят ситуацията на бойното поле:

"Сега най-неотложната необходимост е да доставим това, което винаги сме обещавали – бронирани машини, бойни машини на пехотата, американските "Брадли" и разбира се, основнитебойни танкове "Леопард", както и останалите, за които поехме ангажимент. Виждаме, че съюзниците ускоряват обучението, а е необходима и екипировка. В момента въпросът с изтребителите не е най-належащ, но дискусиите по въпроса продължават.  Помощта, която доставяме на Украйна, търпи развитие с времето и ще продължи в този дух с развитието на войната.

"Научихме си урока и знаем колко е важно да помогнем на съюзници, които са заплашени от руска намеса", каза още генералният секретар и допълни, че министрите ще обсъждат каква помощ да окажат на Молдова, Грузия и Босна и Херцеговина. Той изрази увереност, че Финландия и Швеция скоро ще станат пълноправни членки на НАТО и няма да бъдат разделяни в процеса на присъединяване. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на дарения

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания, с която събират дарения за покупка на специални пожарогасители за овладяване на горски пожари в райони без вода.  Дарения се събират на номер 17 777 с текст DMS OGNEBOREC, както и чрез сайта "platformata.bg". Повече от седмица стотици доброволци от цялата страна помагат на аварийните екипи и..

публикувано на 17.07.24 в 16:25

Окончателно: Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг е недействителен

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - Търговище ,  с което е обявен за недействителен изборът на Ешреф Ешрефов, издигнат от МК "Съюз на Демократичните сили /НДПС/" за кмет на Община Омуртаг, съобщиха от съда. Решението е окончателно. Върховните магистрати изцяло споделят становището на първоинстанционния съд и..

публикувано на 17.07.24 в 16:11

В жегата лекари мерят кръвно на пазара в Русе

През цялата минала седмица дневните температури в Русе почти "докосваха" 40-те градуса, а прогнозата за следващите дни е тази граница да бъде прескочена за още седмица време. Как хората понасят жегата и какви са съветите на кардиолозите, разказва кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева. Известно е, че в Русе лятото е много горещо, а зимата с..

публикувано на 17.07.24 в 16:11
Британският министър-председател Киър Стармър (вдясно) и бившият премиер Риши Сунак на тържественото откриване на сесията на парламента в Лондон, 17 юли 2024 г.

Новият британски премиер Киър Стармър обеща да възроди Великобритания

Новият британски премиер Киър Стармър обеща да възроди Великобритания. Това стана чрез реч на краля при обявяване на законодателната програма на правителството, което по традиция става с пищна церемония, датираща от векове. Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента Крал Чарлз Трети оповести 40 закона, залегнали в програмата..

публикувано на 17.07.24 в 15:34
Невена Зартова

Прокурорската колегия намали заплатата на бившия районен прокурор на София Невена Зартова

Прокурорската колегия наказа бившия районен прокурор на София Невена Зартова с намаляване на заплатата с 20% за една година заради лошо ръководство на Софийската районна прокуратура и пет забавени дела.   Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано миналия октомври по предложение на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов...

публикувано на 17.07.24 в 15:15
Село Воден, община Болярово, област Ямболска, е в пламъци.

Пожарът в ямболското с. Воден унищожи къщи, повечето жители са изведени от селото

Изключително сложна е ситуацията в ямболското село Воден заради бушуващия пожар.  Изгорели са къщи и стопански постройки, а по-голямата част от жителите са изведени от селото.  Обитателите на дома за възрастни хора във Воден са преместени в кметството на село Малко Шарково, обяви директорът на дома Златка Янева. Тя описа обстановката в селото:..

публикувано на 17.07.24 в 15:03
Марина Ставрева

"Съоръжението я скалпира напълно": Адът за една българка, потърсила препитание в Австрия

"Забрадката й се заплита в механизма за вдигане на стъклата. Жената е издигната на височина от 5 метра. Съоръжението я скалпира напълно. Следват дълги минути на агония" . Това разказа пред БНР Марина Ставрева, юрист от КНСБ, ръководител на Консултативен център за правата на работещите в Австрия и Германия българи.  "По-късно идва мъж, който спира..

публикувано на 17.07.24 в 14:46