Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 55 души са затрупани в китайска въглищна мина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 55 души са затрупани след срутване във въглищна мина в китайския район Вътрешна Монголия, съобщи държавната агенция "Синхуа". Срутила се е голяма част от шахта и пристигналите на място спасителни екипи са успели да извадят едва трима души, двама от които не са оцелели.

Сигурността в китайските мини се подобри през последните години, но все още често стават инциденти, отбелязва "Франс прес".


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър очаква да подобри миналогодишния си туристически рекорд

Кипър постави през август нов рекорд в пътническия трафик на двете си международни летища. Въпреки предизвикателствата, с които започна 2024 г., се очаква тя да подобри рекорда за летели до и от острова, който бе поставен през миналата година, казаха от туристическото министерство. 1,6 млн. пътници са преминали през двете международни..

публикувано на 12.09.24 в 08:11

Блинкън обсъжда подкрепата за Украйна в Полша

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще обсъди в Полша подкрепата за Украйна и задълбочаването на сътрудничеството между Вашингтон и Варшава в областта на отбраната. Визитата на Блинкън е след вчерашното му посещение в Киев, където той отново чу призивите на украинските официални лица да им бъде разрешено да изстрелват на руска територия..

публикувано на 12.09.24 в 08:06
Националната Априловска гимназия в Габрово

Априловската гимназия в Габрово отваря врати за новопостъпилите ученици

Днес Националната Априловска гимназия в Габрово отваря врати за новопостъпилите осмокласници, за да ги срещне с новата за тях училищна действителност. Опознавателните дни преди началото на учебната година се провеждат за четвърта пореден път. Два дни в гимназията ще прекарат новопостъпилите осмокласници, за да се запознаят с обстановката в..

публикувано на 12.09.24 в 08:04

МОН връчва "Национална диплома" на гимназисти – пълни отличници

Министерството на образованието и науката ще връчи почетните отличия "Национална диплома" на гимназисти с пълни шестици по всички предмети. В номинациите участват и ученици с пълни шестици на държавните зрелостни изпити и класирани на водещи места в различни олимпиади. На награждаването ще присъстват служебният премиер Димитър Главчев,..

публикувано на 12.09.24 в 08:00
Снимка на НАСА на бурята Франсин.

Бурята Франсин връхлетя Луизиана

Ураганът Франсин отслабна до тропическа буря, след като връхлетя Луизиана снощи като буря от втора категория, но все още опасността не е отминала. Франсин достигна сушата на около 48 километра югозападно от Морган Сити и връхлетя с ветрове до 155 км в час. Губернаторът на Луизиана Джеф Ландри призова жителите да си останат в къщи, а..

публикувано на 12.09.24 в 07:47

СОС гласува допълнителни средства за разширяване на системата за разделно събиране на отпадъци в София

Допълнителни средства, с които да се разшири системата за разделно събиране на отпадъци в София, ще бъдат гласувани на днешното заседание на Столичния общински съвет.  От Столичната община планират да увеличат броя на контейнерите за събиране на отпадъци от хартия, пластмаса, стъкло и метал, както и да разположат кофи за хранителни отпадъци по..

публикувано на 12.09.24 в 07:41

Девет претенденти за държавен глава на Румъния

Румъния влиза в предизборен период преди вота за президент на 24 ноември и парламентарните избори на 1 декември.  Днес петима съдии от Върховния касационен съд ще бъдат избрани с жребий за участие в Централната избирателна комисия. Радио Румъния информира, че досега са ясни девет кандидатури за президент. Сред тях - настоящият премиер и..

публикувано на 12.09.24 в 07:39