Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Стоянов ще участва в неформалната среща на министрите на отбраната на страните членки на ЕС в Стокхолм

Снимка: БГНЕС

Министър Димитър Стоянов и заместник-министър Теодора Генчовска ще участват в неформалната среща на министрите на отбраната на страните членки на Европейския съюз. Тя ще се проведе на 7 и 8 март 2023 г. в Стокхолм в рамките на шведското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2023 г.

Във фокуса на дискусиите ще бъде подкрепата на ЕС за Украйна. В първата работна сесия министрите на отбраната на страните членки ще обсъдят мисията на ЕС за предоставяне на помощ в подкрепа на Украйна (EUMAM), както и помощта за страната в рамките на Европейския механизъм за подкрепа на мира. В заседанието ще участват министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников (чрез видео-конферентна връзка) и командирите на командванията на EUMAM Ukraine в Германия и в Полша генерал-лейтенант Андреас Марлоу и генерал-майор Пьотр Тритек.

Във втората работна сесия министрите на отбраната ще обсъдят мисиите и операциите на ЕС в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Противодействието срещу външното влияние в отделни региони в света също ще бъде основна тема в дискусиите. В тях ще участват генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, заместник-генералният секретар на ООН за мироопазващите операции Жан-Пиер Лакроа и председателят на подкомисията по сигурност и отбрана на ЕП Натали Лоазо.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не се осъществиха очакваните над 100 крайнодесни протеста във Великобритания

Хиляди демонстранти против расизма излязоха по улиците на множество английски градове, след като полицията предупреди, че се очакват над 100 крайнодесни протеста.  Събиранията на местата, където се очакваха антиимигрантски протести, включително в Северен Лондон, Бристол и Нюкасъл, бяха предимно мирни и спокойни. Хората скандираха и държаха плакати с..

публикувано на 08.08.24 в 03:37

Кипър ще насърчи връзката между научни разработки и индустрията

С 6 млн. евро в Кипър ще се насърчава свързването на научните разработки синдустрията, за да се постигне икономически растеж. Новата програма е отворена за кандидатстване от 8 август, обявиха от Фондацията за изследвания и иновации. Програмата, наречена „Съвместно развитие“, е насочена към постигането на по-близко сътрудничество между бизнеса и..

публикувано на 08.08.24 в 03:21
Тейлър Суифт

Тейлър Суифт отмени концертите си във Виена

Американската певица Тейлър Суифт отмени три концерта във Виена заради заплаха за сигурността, съобщи Би Би Си. Те трябваше да се проведат на 8, 9 и 10 август, но след арести на двама души в Австрия, за които се твърди, че са подготвяли предполагаемо нападение, организаторите на концертите са решили да не се провеждат. Хората, които са закупили билети за..

публикувано на 08.08.24 в 01:17

Патриарх Даниил отслужи в Перник архиерейска вечерня

Софийският митрополит и Български патриарх Даниил отслужи архиерейска вечерня с молебен канон на Св. Богородица в пернишкия храм "Свети Иван Рилски“. Камбанен звън възвести пристигането на патриарха. Негово светейшество бе съпроводен от първия викарий на Софийския митрополит Браницкият епископ Пахомий.  Пред централния пернишки храм "Св. Иван Рилски"..

публикувано на 07.08.24 в 21:19

Националният превозвач продължава да лети до Израел, но с променени часове от 9 до 13 август

"България Еър" продължава да изпълнява полетите между София и Тел Авив, като по препоръка  на летищните власти в Израел от 9 до 13 август полетите ще бъдат преместени в светлата част на денонощието, съобщиха от националния превозвач.  Подробности - на сайта на компанията.

публикувано на 07.08.24 в 21:09

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск

Украйна и Русия евакуират хиляди свои жители от района на границата между областите Суми и Курск - най-новото бойно поле между двете страни. От вчера украински войски водят бой около руското градче Суджа, откъдето преминава последният действащ газопровод от Русия за Европа през Украйна. Хиляди руснаци бягат от районите на Курска област по границата..

публикувано на 07.08.24 в 20:44

Локализиран е големият пожар в Сакар планина, избухнал край с. Черепово

Пожарът край харманлийското село Черепово е локализиран, съобщи зам.-областният управител на Хасково - Митко Петров.  "На терен продължават да са 14 екипа на пожарната и 2 тежки машини. Всички пътища в областта са отворени. Изгорелите площи са 12,000 декара -  смесена гора, сухи треви и храсти". Пожарът край Черепово се очаква да бъде..

публикувано на 07.08.24 в 20:29