Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън приема Фон дер Лайен, акцент в разговорите - инвестициите в зелена енергия, Украйна

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Американският президент Джо Байдън ще приеме в Белия дом председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Очаква се срещата да изпрати сигнал за общ подход и общи цели при инвестициите за зелена енергия, заяви официален представител от администрацията на американския президент. Двамата лидери се очаква да обсъдят и войната в Украйна.  

Фон дер Лайен се среща с Байдън на фона на разногласия след приемането във Вашингтон на Закон за намаляване на инфлацията. Законът - инициатива на американският президент, отпуска над 300 милиона долара, които да подкрепят индустрията в преход към зелена енергия. Притесненията на Брюксел са, че субсидиите ще отнемат инвестиции от Европа, където се смята, че са има компании-лидери в зелената енергия. С отпускането на атрактивни американски субсидии големи европейски компании биха могли да поискат да се възползват и вместо да инвестират в иновации в Европа да разширят дейностите си в Америка.

За администрацията тук обаче в центъра на разговорите ще са общите подход и цели – цели, свързани с навременно действие по въпроса за климатичните промени, за изграждане на индустриални бази за чиста енергия и стабилни канали за доставка на чиста енергия. Според официално лице от Белия дом общият подход е, че основни за двете страни са обществените инвестиции – с американския Закон за намаляване на инфлацията и с очаквания да бъде приет Европейски зелен пакт. Според официалното лице целта не е конкуренция, при която едната страна да загуби или при която да се облагодетелстват частни интереси. Вашингтон смята, че има нужда от широкомащабна инициатива в посока зелена енергия и тя няма как да се осъществи ако има конкуренция със субсидии.  

Срещата на Фон дер Лайен с Байдън се очаква да доведе и до преговори за ключови минерални ресурси, необходими за батерии за електроавтомобили, както и до комуникация за отпусканите субсидии. 

По въпроса за войната в Украйна се очаква да се отбележи значението на сътрудничеството между Европа и САЩ, както и за допълнителни стъпки за продължаване оказване натиск срещу Москва и гарантиране че трети страни спазват санкциите и не изнасят произведени на запад продукти за Русия.

Очаква се да се засегне и Китай след започнатия курс на по-твърда политика спрямо Пекин от Вашингтон по въпроси за сигурността, търговска конкуренция и нечестни практики за търговия.  

Фон ден Лайен дойде във Вашингтон, след като неотдавна тук бяха други европейски представители за разговори с американски законодатели. Миналия месец за разговори в американската столица бяха търговските министри на Германия и Франция.  

Според програмата на Белия дом срещата между фон Лайен и Байдън ще започне в 21 часа българско време.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еван Гершкович

В Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович

В руския град Екатеринбург започна делото срещу кореспондента на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович 15 месеца след като той беше задържан. Процесът се гледа при закрити врата. Руската прокуратура обвини американски журналист, че работи за ЦРУ Според прокурора има доказателства, че американският журналист е събирал секретна информация за руски..

публикувано на 26.06.24 в 15:34
Ружа Игнатова

САЩ обявяват 5 млн. долара награда за информация за Ружа Игнатова

Американското правителство обявява нова награда от 5 млн. долара за информация, която би довела до ареста на криптокралицата Ружа Игнатова, а българската прокуратура се готви да ѝ повдигне задочно обвинение за финансови измами. Това обявиха в съвместно изявление посланикът на Съединените щати у нас Кенет Мертен и временно изпълняващият..

публикувано на 26.06.24 в 14:50
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Не изключвам да има още една война в Близкия изток

Не изключвам да има още една война в Близкия изток. Тази прогноза направи пред БНР журналистът Мохамед Халаф и добави, че  ако Израел атакува "Хизбула", САЩ няма как да не се включат в тази война . " Всичко зависи от това дали Иран е готов да създаде нова война в региона, или цели да покаже на ЕС и на САЩ, че трябва да преговарят сериозно с него..

публикувано на 26.06.24 в 14:32

Вилис Цуров: Марк Рюте има способността да посредничи и преговаря, поема НАТО в сложен период

Марк Рюте, новият генерален секретар на НАТО, има способността да посредничи, да преговаря, убеждава , коментира избора на холандеца полк. Вилис Цуров, председател на УС на Съюза на офицерите от резерва „Атлантис“, в интервю пред БНР. „Очаквахме той да бъде избран за генерален секретар на НАТО още когато беше предложен, тъй като е много..

публикувано на 26.06.24 в 14:21
Атанас Атанасов в НС, 26 юни 2024 г.

Спор в НС: Опитвал ли се е Атанас Атанасов да вербува офицери от военното разузнаване?

Офицери от служба "Военно разузнаване" са докладвали пред директора ѝ бригаден генерал Венелин Венев, че лидерът на ДСБ Атанас Атанасов в качеството си на председател на ПГ на ПП-ДБ в 49-ия парламент се е опитал да ги "вербува". Разговорите с разузнавачи от службата от негово име е водил Веселин Марков - съветникът на тогавашния премиер Николай..

публикувано на 26.06.24 в 14:14
Юлиян Петров

КТ "Подкрепа" ще иска 150% увеличение на учителските заплати

КТ "Подкрепа" ще настоява пред следващото редовно правителство и парламента за увеличение със 150% на учителските заплати. Синдикатът настоява в срок от 5 г. парите за образование да нараснат до 6 на сто от брутния вътрешен продукт. Това обяви председателят на синдикат "Образование" Юлиян Петров в Ловеч, където се провежда Национален съвет на..

публикувано на 26.06.24 в 13:54
Илияна Цанова

Илияна Цанова: Има сериозен риск България да загуби средства по ПВУ

Има сериозен риск България да загуби средства от Плана за възстановяване и устойчивост, предупреди в интервю за БНР Илияна Цанова- зам.-генерален директор на направление "Бюджет" в Европейската комисия. По думите ѝ честата смяна на правителства и липсата на приемственост е сред водещите причини за сериозното забавяне. България трябва да направи определени..

публикувано на 26.06.24 в 13:47