Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ли Цян: Ще се изискват удвоени усилия за постигане на растеж от 5% на БВП на Китай през 2023 г.

Автор:
Ли Цян, премиер на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският премиер Ли Цян заяви, че постигането на ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 5% през 2023 г. "не е лесна задача и изисква удвоени усилия", предават Франс прес и Ройтерс.

Темпото на растеж на икономиката на Китай поражда много завист в други страни по света, но е едно от най-слабите за последните 40 години в страната.

Според агенция Синхуа, той каза пред репортери, че Китай "ще се придържа към посоката на социалистическата пазарна икономическа реформа, ще насърчава отварянето на по-високо ниво и ще влее по-силна жизненост в развитието чрез задълбочаване на реформите и отварянето на икономиката“. Ли Цян добави, че правителството "ще преследва на първо място стратегия за заетостта", включително увеличаване на подкрепата за повишаване на заетостта.

На първата си пресконференция като премиер Ли Цян разкритикува репресията от страна на САЩ над страната му, предаде Франс прес

Коментирайки обаче отношенията със Съединените щати, Ли Цян каза, че двете страни "могат и трябва да си сътрудничат" и че могат "да постигнат много, като работят заедно". Той призова консенсусът, постигнат между китайския президент Си Цзинпин и президента на САЩ Джо Байдън през ноември миналата година, да бъде "преведен в действителни политики и конкретни действия".

На фона на напреженията с Вашингтон, китайският президент Си Цзинпин отново подчерта по-рано днес необходимостта от укрепване на националната сигурност на Китай. Той подчерта, че е нужно да се насърчи изцяло модернизирането на националната отбрана и на въоръжените сили и разкритикува външните сили, които се месят в тайванския въпрос.

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Церемония по издигане на флага на ЕС пред Европарламента в Страсбург, 15 юли 2024 г.

Учредително заседание на новия Европарламент

Европейският парламент се събира на първото си заседание, на което днес трябва да бъдат избрани негов председател, заместник-председатели и квестори. 720 евродепутати днес ще гласуват за кандидатурата на председателя на предишния ЕП Роберта Мецола, излъчена от Европейската народна партия, за половин мандат от две години и половина. На този..

публикувано на 16.07.24 в 07:34
Доналд Тръмп

Тръмп посочи своя кандидат за вицепрезидент

В първия ден на Националната конвенция на Републиканците бившият президент Доналд Тръмп, който се очаква да бъде официално номиниран за кандидат-президент, избра сенатора Джей Д. Ванс от Охайо за свой кандидат за вицепрезидент. 39-годишният сенатор Джей Д. Ванс е бивш отявлен критик на Доналд Тръмп, който впоследствие се превърна в лоялен негов..

публикувано на 16.07.24 в 07:34

Червен и оранжев код за горещини, температури до 42°

Червен предупредителен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за 4 области - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. За останалите области на страната в сила е оранжев предупредителен код за горещини. Днес ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с..

публикувано на 16.07.24 в 07:23

Недоверието към ваксините в Европа е причина деца да пропускат имунизации, отчитат от СЗО и УНИЦЕФ

123 хиляди деца в Европа и Централна Азия не са получили каквито и да били рутинни ваксинации, сочат последните данни за националното имунизационно покритие, които бяха оповестени от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.  Ваксинирането на децата по света се е забавило през изминалата година. В сравнение с нивата от 2019 година преди пандемията на..

публикувано на 16.07.24 в 05:29
Киър Стармър, лидер на победилата Лейбъристка партия

В бъдеще може да има среща на върха Обединеното кралство-ЕС

Европейските лидери са "непредубедени" за това как да рестартират отношенията с Великобритания и не изключват възможността за среща на върха Обединеното кралство-ЕС в бъдеще, каза високопоставен служител на ЕС преди срещата в четвъртък в Бленъм, графство Оксфордшър. Вестник "Гардиън" цитира неназован източник, че Брюксел е отворен за бъдещите..

публикувано на 16.07.24 в 05:22

Глобалното затопляне удължава денонощието и може да доведе до проблеми с интернета и GPS

Климатичната криза причинява удължаване на денонощието, защото масата на топящите се ледници променя планетата ни. Това показва изследване, публикувано в научния журнал на Националната академия на Съединените щати и цитирано от "Гардиън". Според учените, провели анализа, феноменът е поразителен пример за това как действията на човечеството променят..

публикувано на 16.07.24 в 05:19
Палестинка в разрушената си къща в град Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 16 юни 2024 г.

Дейвид Лами призова за спиране на боевете в Газа

Новият британски министър на външните работи Дейвид Лами призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа по време на първото си посещение в Израел и палестинските територии. "Тук съм, за да настоявам за прекратяване на огъня. Загубата на живот през последните няколко месеца... е ужасяваща. Трябва да спре", заяви външният министър. Лами също призова..

публикувано на 16.07.24 в 04:53