Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бахмут е във фокуса на руската инвазия

Опустошеният Бахмут, 10 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бъдещето на Украйна зависи от изхода на битките на изток, включително и около Бахмут, заяви във вечерното си видео обръщение президентът Володимир Зеленски. И двете страни описват ожесточени сражения около града, докато Русия засилва зимната кампания за превземането му.

Междувременно Русия каза, че не възразява зърнената сделка да бъде удължена с 60 дни.

Опустошеният миньорски град Бахмут се превърна във фокус на руската инвазия. Продължаващите месеци сражения за него се превърнаха в най-кръвопролитната битка в Европа след Втората световна война. През последните дни и двете страни съобщиха за стотици убити войници.

Русия твърди, че превземането на Бахмут би отворило път за превземането на цял Донецк, което е основна военна цел. Според Украйна, която не се отказва от защитата на града, изтощаването на руската армия сега ще помогне за контранастъплението ѝ по-късно.

В късното си видео обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви:

„На изток е много трудно, много болезнено. Трябва да унищожим военната мощ на врага и ще го направим. Белохоровка и Мариинка, Авдеевка и Бахмут, Въгледар и Камянка – и всички други места, където се решава нашето бъдеще. Където се борим за нашето бъдеще, бъдещето на всички украинци“.

Тази сутрин в редица украински градове за кратко беше обявена въздушна тревога. Местни телеграм-канали съобщават за експлозии в района на Одеса. Според украински агенции руска ракета е ударила жилищна сграда в град Краматорск. На мястото работят спасители. 

Зеленски обеща да бъде продължено унищожаването на военната сила на Русия, като в същото време правителството предложи да засили разходите за отбрана.

Кабинетът предложи на парламента да увеличи бюджета на отбраната от 518 милиарда гривни (14 милиарда долара) тази година, посочи той в последното си видеообръщение.

Средствата ще бъдат използвани за укрепване на отбранителните възможности на Украйна, включително за закупуване на дронове, каза той. Ако бъде получено одобрение, Украйна ще похарчи 26,6% от своя БВП за отбрана, според по-ранно изявление на финансовото министерство.

"Ще направим всичко възможно и невъзможно да засилим нашите въоръжени сили", каза Зеленски.

Вчера Русия обяви, че е съгласна да бъде удължен срокът на действие на сделката за износ на украинско зърно през Черно море и след 18 март, но само за 60 дни. Споразумението, договорено между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, беше удължено със 120 дни през ноември. Сегашният му срок изтича в събота.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Вершинин заяви, че целта е Москва да види не само на думи, но и на дела да се изпълнява и споразумението за износа на руски храни и торове, което досега не носело резултати. 

Украйна изрази негодувание заради отклоняването от оригиналното споразумение, но не отхвърли предложението. Киев обяви, че ще очаква становищата на посредниците ООН и Турция. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Станислав Анастасов: В ДПС няма конфликт Пеевски - Доган, а срещу дерибеите

Няма конфликт Пеевски – Доган, има конфликт Пеевски и дерибеите. Четирима са тези, които са се възползвали от ДПС и имат скрит бизнес. Това са Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Илхан Кючук и  Джейхан Ибрямов. Това заяви в интервю пред БНР зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов. Той също е въвлечен във вътрешния скандал в ДПС, а..

публикувано на 15.07.24 в 16:28

Българисти от 32 държави се събраха във ВТУ, за да се посветят за 3 седмици на езика и културата ни

Българисти от 32 държави от три континента се включиха в триседмичния семинар по български език и култура, който започна днес във Великотърновския университет.  88 са участниците в 47-ото издание на семинара във Велико Търново, чиято цел е утвърждаване на българистиката в чужбина. Сред участниците има както студенти и докторанти, така и..

публикувано на 15.07.24 в 16:22

Среща на президента Радев с представители на ПГ на ПП-ДБ преди връчването на втория мандат

Президентът Румен Радев се среща с представители на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България". В сградата на президентската институция пристигнаха съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков, Надежда Йорданова, Божидар Божанов и Атанас Атанасов...

публикувано на 15.07.24 в 16:02

БАБХ възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 15:58
Протести на служителите в АСП имаше и в края на миналата година.

Служители на Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работещи от Агенцията за социално подпомагане излизат утре в 12:00 часа на едночасов протестен митинг пред сградата на социалното министерство. Акцията е организирана от Синдиката на административните служители "Подкрепа". Очаква се да се включат представители на дирекциите "Социално подпомагане" от цялата страна. Искането на работещите е за..

публикувано на 15.07.24 в 15:50
Пожар край Свиленград

Над 150 000 декара е изгорялата площ край Свиленград за 2 дни и половина

Около 150 000 декара е изгорялата площ – огромна площ, в рамките на 2 дни и половина . Това съобщи арх. Анастас Карчев, кмет на община Свиленград, в интервю пред БНР. "В момента гори в две направления - едното е с. Младиново и другото е към село Михалич. Към Лесово е овладян огънят и се наблюдава, там тлеят огнища и очакваме да не се прехвърлят..

публикувано на 15.07.24 в 15:43
Володимир Зеленски

Зеленски си поставя за цел да бъде готов за втората мирна среща на върха през ноември

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че си е поставил за цел да подготви всички елементи на мирния план, за да може Киев да свика през ноември втора международна среща на върха относно неговата визия за мир, съобщава Ройтерс. Украйна проведе първата среща на върха в Швейцария миналия месец, на която присъстваха представители на 92..

публикувано на 15.07.24 в 15:37