Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК образува три производства заради евентуален картел в цените на храните

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията образува три производства заради евентуален картел при цените на храните. Преди ден от регулатора съобщиха, че проверяват хипермаркети и браншови организации за антиконкурентни практики по цялата верига - от производители през дистрибутори до търговци. Проверките продължават.

След като обявиха началото на внезапните проверки в офисите на производители, преработватели, браншови сдружения и търговските вериги, днес от Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че вече са образувани три производства за установяване на извършени евентуални забранени антиконкурентни споразумения в хранителния сектор. Експерти икономисти обаче се усъмниха в резултатността от работата на комисията.

В предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт", Стоян Панчев коментира:

"Дори да е имало картел, дори да има споразумение между търговци и производители и така нататък, това не е създало инфлацията. Това е може би допринесло цените да са малко по-високи, но инфлацията не идва оттам. Така че, дори и да бъде разбит един такъв евентуален картел, едва ли пак ще имаме някакъв особен резултат, в крайна сметка, за нашия джоб".


По публикацията работиха: Георги Николов, Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи в реанимация, вероятно са се натровили с алкохол и употребили райски газ

Четирима младежи от Петрич са настанени в болница със съмнение за алкохолно натравяне и употреба на райски газ. Вчера на спешния телефон 112 е получен сигнал, че на пейка в градска градина на Петрич лежи младеж. От пристигналите незабавно полицейски служители и екип на Спешна помощ, намясто са установени четирима младежи от гр. Петрич,..

публикувано на 09.08.24 в 10:53

Заради пожара: Евакуираха туристите от 9 села на остров Крит

Туристите от 9 села на остров Крит бяха евакуирани заради пожара от вчера. Няма пострадали. Пожарникарите успяха да спрат разрастването на огъня към населени места. Настаниха евакуираните жители и туристи от девет села на безопасно място. На огнения фронт са мобилизирани 290 пожарникари, десетки водоносни коли, военни части и доброволци...

публикувано на 09.08.24 в 10:21

11 загинаха при автобусна катастрофа край Анкара

11 души загинаха рано тази сутрин при катастрофа с автобус край Анкара. 24-ма души са ранени, съобщи губернаторът на столичния регион. От обществения телевизионен канал TRT уточняват, че автобусът се е блъснал в колона под мост. На място са пристигнали спасителни и медицински екипи. Причините за инцидента се разследват. По..

публикувано на 09.08.24 в 09:52
Диян Стаматов

Диян Стаматов: Добре е да се обмисли 15-20 % увеличение на учителските заплати в бюджета

Добре е да се обмисли 15-20 % увеличение на учителските заплати в следващия бюджет. Това обясни пред БНР Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София. "Говореше се за 125% от средната брутна работна заплата за страната, но на този етап те са..

публикувано на 09.08.24 в 09:35
Австрийският канцлер Карл Нехамер

Нехамер за отменените концерти на Тейлър Суифт: Трагедията е предотвратена, но опасността остава

Трагедията е предотвратена, но опасността остава. Това заяви австрийският канцлер Карл Нехамер след отмяната на три концерта на американската поп звезда Тейлър Суифт във Виена. Австрийският канцлер съобщи, че свиква националния съвет за сигурност. Остава абстрактната опасност, в сила е най-високата степен за терористична опасност, заяви..

публикувано на 09.08.24 в 08:36
Служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов

НС изслушва икономическия министър за възможна безстопанственост в дружества на МИИ

Очаква се Народното събрание да изслуша служебния икономически министър Петко Николов относно публична информация за възможна безстопанственост в подопечните на дружества на Министерство на икономиката и индустрията. Освен него очаква се по време на парламентарния контрол на депутатски въпроси да отговарят още петима министри - на..

публикувано на 09.08.24 в 08:19

Пожарът в Славянка е ограничен, остава опасността от навлизане на огъня от Гърция

Пожарът в западната част на планината Славянка е ограничен, но опасността от навлизане на огъня от гръцка територия остава. Около 100 служители на пожарната, горските стопанства и военнослужещи от рано сутринта работят по доизграждане на просеката до граничната бразда, за да не допуснат разширяване на пожара на наша територия. Очаква..

публикувано на 09.08.24 в 08:13