Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убедителна победа за швейцарците в евроквалификациите

Швейцария
Снимка: БГНЕС

Националният отбор на Швейцария по футбол стартира с победа в европейските квалификации за първенството на Стария континент през 2024 година след като надигра Беларус с 5:0 като гост в сръбския град Нови Сад в първа среща от група „I“. Швейцарците оглавиха временното класиране в групата с 3 точки, пред съставите на Косово и Израел, които приключиха при равенство 1:1 в другата среща. По-късно тази вечер един срещу друг ще играят Андора и Румъния.

Ренато Щефен отбеляза хеттрик още през първото полувреме на двубоя срещу Беларус. 31-годишният нападател вкара за 1:0 още в четвъртата минута на мача, а в 17-ата покачи на 2:0. В 29-ата той се разписа след подаване от Рикардо Родригес и направи резултата 3:0 в полза на Швейцария.

Футболистите на селекционера Мурат Якин оползотвориха превъзходството си, отбелязвайки още две попадения през второто полувреме. Гранит Джака увеличи аванса на Швейцария на 4:0 в 62-ата минута, а три по-късно Зеки Амдуни оформи крайното 5:0 след асистенция на Джака. Във вторник Швейцария ще приеме Израел, а Беларус ще гостува на Румъния.

В другия двубой от група „I“ тимът на Израел не успя да победи гостуващия състав на Косово и двата отбора завършиха при резултат 1:1.Ели Даса си отбеляза автогол в 36-ата минута, носейки преднина за гостите, а в 56-ата Дор Перец изравни за Израел.

В среща от група „D“ Армения отстъпи като домакин на Турция с 1:2 в Ереван. Арменците поведоха в 10-ата минута след автогол на Йозан Кабак. Турците успяха да изравнят до края на първото полувреме. Оркун Кьокчу реализира за 1:1 в 34-ата минута, а с попадение на Керем Актюркоглу в 64-ата минута гостите стигнаха до победата. Турция ще посрещне Хърватия във вторник. По-късно днес играят Хърватия и Уелс.

Срещи от първия кръг на квалификациите за Европейското първенство по футбол през 2024 година:

Група "А"
Шотландия - Кипър - 3:0

Група "D"
Армения - Турция - 1:2

Група "I"

Беларус - Швейцария - 0:5
Израел - Косово - 1:1


По публикацията работи: Светослав Табаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Испания с четвърта европейска титла във футболната си история

Отборът на Испания е новият европейски шампион по футбол. На олимпийския стадион в Берлин футболистите на Луис де ла Фуенте победиха с 2:1 Англия. Това е четвърта титла за "Ла Фурия" в историята на турнира на Стария континент след 1964-та, 2008-а и 2012-а година, докато Англия губи втори пореден финал след поражението от Италия с дузпи преди три..

публикувано на 14.07.24 в 23:55

Ръкостискането - темата на церемонията по закриването на Евро 2024

Елегантно шестминутно шоу сложи край на европейското първенство по футбол в Германия, което се проведе преди финала между отборите на Испания и на Англия. н. Церемонията предложи стилен, но и весел пърформънс, който има за цел да отбележи уникалния момент на финала и да олицетворява положителните ценности на спорта. Централната му тема е да почете..

публикувано на 14.07.24 в 22:29
Станислав Стоянов

Усложнени комбинации за националите ни по скокове на батут

„Няма да има промени в националния отбор.  Госпожа Макулова е треньор с дългогодишен опит и аз ще продължа да работя с нея.  От тази година в тима влизат  4 мъже и 4 жени т.е. ще сме с пълни състави в тези възрастови групи.  Около 15 държави в света разполагат с такива формации и ние сме от тях“, това сподели специално за БНР новият старши..

публикувано на 14.07.24 в 22:08
Новак Джокович

Новак Джокович: Заслужена победа за Карлос Алкарас

Сърбинът Новак Джокович определи съперника си Карлос Алкарас като заслужен победител във финала на тенис турнира "Уимбълдън". 37-годишният сърбин, който преследваше осма титла на "свещената трева" в Лондон и общо 25-а в турнирите от Големия шлем, бе надигран с 2:6, 2:6, 6:7(4), като показа равностойна игра срещу 21-годишния Алкарас единствено в третия..

публикувано на 14.07.24 в 21:15

Карлос Алкарас: Продължавам да постигам мечтите си

Новият-стар шампион на "Уимбълдън" Карлос Алкарас заяви след победата си във финала над сърбина Новак Джокович, че продължава да постига мечтите си. Едва на 21 години испанецът вече има четири титли от Големия шлем, като само в последния месец успя да удвои бройката им, след като през юни взе трофея и от "Ролан Гарос". "Истината е, че за мен винаги..

публикувано на 14.07.24 в 20:54
ЦСКА-София

ЦСКА представи отбора за новия сезон с минимална победа в контролна среща над гости от Косово

ЦСКА-София победи с 1:0 отбора на Гиляни (Косово) в последната си контролна среща преди началото на сезона, а преди началото на срещата бяха представени и играчите, които ще защитават червената фланелка. Нов е и старши треньорът на отбора – това е хърватинът Томислав Стипич. Домакините имаха превъзходство в огромни периоди в срещата на Националния стадион..

публикувано на 14.07.24 в 20:40

Първа загуба за националите ни на ЕП по волейбол за юноши до 18 години

Националният отбор на България допусна първа загуба на домашното европейско първенство по волейбол за юноши до 18 години. В зала "Левски София" в столицата българите загубиха с 1:3 (16:25, 25:22, 19:25, 23:25) гейма от Финландия. За момчетата на старши треньора Десислава Величкова това бе първо поражение в група "B" след победите над Португалия,..

публикувано на 14.07.24 в 20:34