Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво мислят световните ни музиканти за изборите у нас?

Диригентът маестро Емил Табаков
Снимка: Росен Донев

С това произведение преди години по традиция завършваше фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе - с Деветата симфония на Бетовен. Тъй като в последните 18 дни Русе бе музика и на фестивалната сцена имахме удоволствието да видим световни звезди, ще говорим с музикантите за... неизбежното - политиката.

Ще чуете как блестящи инструменталисти и диригенти се отнасят към изборите, какво е важно за тях и тъй като авторитетът им е достатъчно сериозен, да ги послушаме - какво имат да ни кажат извън нотните партитури.

Първи в този разговор имат думата доайените, майсторите, професори. И един министър. С него започваме, русенецът маестро Емил Табаков.

"Аз съм бил в политиката, бил съм и министър, обаче нещата се развиват по такъв начин, че че аз нямам никаква надежда. Нямам надежда, че може нищо да стане с нашите политици. Разбира се, че ме интересува какво става и как, но не става така, както трябва, и да е трайно, така че не става каквото трябва да стане".

Маестро Пламен Джуров

Професор Пламен Джуров, чието име в продължение на 36 години се свързваше със състава "Софийски солисти" направо постави диагноза на обществото ни, а политическата ситуация илюстрира музикално с "Оцелелият от Варшава на Шоьнберг".

"Има няколко типа недостатъчност е в нашата страна, това ме дразни. Единият е сърдечна недостатъчност. Не изглеждаме по най-добрия начин като общество, особено ако следите социалните мрежи - лоши реакции, припряни, повърхностни. Другото е умствена недостатъчност! Празни клишета, повтарят все едно и също. Няма защо да слушаш! Или решете конкретно нещата или направете един план, който да ни обедини. Обществото е толкова разнебитено, че хората се съмняват, че вече сме нация"...

Джуров е категоричен, че трябва да оправим първо поведението си и средата около нас, започвайки от просташкото поведение, боклуците и драсканиците.

"Светът е малко по-различен от това, което се вижда при нас. Тук се гласува главно за партии. Аз лично гледам от всички партии, защото имам познати приятели във всички партии, и търся човека, който знам, че ако се захване с работа, ще има резултат. Това ще бъде моят ход".

проф.Минчо Минчев

Третият от големите е професор Минчо Минчев, брилянтен цигулар с успешна кариера както като инструменталист, така и като преподавател.

"Ще гласувам, защото съм гласувал винаги и ще съм радостен моят глас да се прибави към тази политическа сила, която ще доведе нещата към просперитет и бъдеще, в което да "да не кретаме". 

"Ако се краде по-малко, тази държава България ще бъде на друго ниво. Това е моето убеждение", коментира проф. Минчев.

Мартин Цонев

Поколението български звезди на класическата музика, което е в средата на творческия си път, на фестивал бе представено от баса Мартин Цонев и цигуларите Николай Минчев и Светлин Русев. 

Цонев сподели: "Гласувам, където е възможно, както е възможно. Важно е! България мисля, че има нужда от завръщане на етиката. Това ще реши много въпроси. Не сме сърцето на Европа. Разбира се, изборът винаги трябва да е Европейския съюз, трябва да уравновеси тази везна на политически радикалисти".

Проф. Минчо Минчев (вляво) и Николай Минчев

Професор Минчо Минчев е категоричен: "Когато хората се обединят и отидат с много висок процент от населението да гласуват, тогава има някаква реална възможност нещо да се промени. Има какво да се желае и много се надявам скоро да тръгнем към по-светло бъдеще".

Светлин Русев допълни, че е "абсолютно задължително" всички да гласуват: "Искам България да е честна, искрена и с щастливи хора".

Светлин Русев

За финала, като тортата в края на менюто, ще чуете две превъзходни инструменталистки - цигуларката Лия Петрова и перкусионистката Виви Василева, те са бъдещето. И каква изненада! Интересуват се от политика, макар че Лия живее в Париж, а Виви дори е родена в Германия. Българската им емоционалност обаче личи.
Виви Василева, младо момиче само на 28 години, каза за минута това, което политиците трудно формулират с години.
Според нея демокрацията навсякъде е много лабилна и "затова всеки от нас е отговорен да се интересува от политика". Според нея европейците "сме много по-еднакви, отколкото си мислим".
"Изключително важно е да заемем позиция за собствения си живот", призова Петрова, на която и се иска: "България да е страна, която не се свързва по никакъв начин с корупцията".
Лия Петрова

Виви Василева

Иначе тази вечер фестивалът "Мартенски музикални дни" ще приключи. Надеждата на всички е и политическите сцени да приключат. Достойно, както трябва. С мисъл за бъдещето на България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Офисът на

Ал Джазира: Десетки тела са открити след операция на израелската армия в град Газа

Десетки тела бяха открити след операция на израелската армия в град Газа, съобщи катарският телевизионен канал Ал Джазира. В информацията се посочва, че след като израелските военни са напуснали градския район Тел ел-Хава, силите на гражданската защита са открили телата на най-малко 60 загинали. Продължава издирването на убити и ранени в сгради на..

публикувано на 13.07.24 в 08:00
Мария Захарова

Киев отхвърли твърдение на Москва, че планира атаки срещу собствените си язовири

НАТО обещава на Украйна "необратим път" не към членство в алианса, а "към пропастта", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.  Украйна отхвърли изявление на Захарова, че Киев планира атаки срещу собствените си язовири.  Британското разузнаване: Русия е дала 70 000 жертви за два месеца в Украйна "На..

публикувано на 13.07.24 в 07:55

Засилени проверки по плажовете от всички институции, отговарящи за околната среда

Засилени проверки по българските плажове през летния сезон ще извършват институциите, отговарящи за опазването на околната среда и биоразнообразието.  Целта е опазване на дюните и природните местообитания, каза Стела Дочева от РИОСВ-Варна. Проверките имат за цел да защитят дюните и природните местообитания, съобщи за "Хоризонт" Стела Дочева от РИОСВ -..

публикувано на 13.07.24 в 07:46

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток идната седмица?

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5300 мегавата.  Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам казаха за "Хоризонт", че енергийната ни система работи нормално и разполага с достатъчно мощности,..

публикувано на 13.07.24 в 07:38

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско и в Средна Гора

Продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА) В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, предаде кореспондентът на БНР в Ямбол Даниела Костова. Спокойно е преминала нощта в двете погранични села,..

публикувано на 13.07.24 в 07:35

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в сила оранжев код.  От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"..

публикувано на 13.07.24 в 07:29
Д-р Нейко Нейков

Д-р Нейко Нейков: Алкохолът е най-опасен през жегите за мозъчното кръвообращение

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт.  " Топлинният удар е най-често срещан в жегите, поясни за "Закуска на тревата" д-р Нейко Нейков от Клиниката по неврология на болница Токуда в София.  "Първоначално тялото се бори с повишената температура чрез изпотяване , чрез разрастване на малките..

публикувано на 13.07.24 в 07:25