Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна представи план за действие след връщането на Крим

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна разполага с план, съдържащ серия от стъпки, които да предприеме, след като страната си върне анексирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим. Той включва демонтирането на 19-километровия стратегическия мост, свързващ територията на Крим с Русия, както и експулсиране на руски граждани.

Планът е публикуван от секретарят на Националния съвет по сигурност и отбрана Олексий Данилов, докато украинската армия се подготвя за пролетна контраофанзива с надеждата да постигне нови, решителни победи след повече от 13 месеца война, за да сложи край на пълномащабната инвазия на Русия.

Москва анексира Крим от Украйна през 2014 г., но по-голямата част от света не го признава за руска територия.

Бъдещият статут на полуострова ще бъде ключова характеристика във всички преговори за прекратяване военните действия, отбелязва "Гардиън".

Кремъл поиска Украйна да признае суверенитета на Русия над Крим и да признае други завзети територии, като условие за мир. Киев изключи всякакви мирни преговори с Москва, докато руските войски не напуснат всички окупирани територии, включително Крим.

Сред предложенията на Данилов в плана са съдебно преследване на украинци, работили за назначената от Москва администрация в Крим. На някои от тях ще бъдат повдигнати наказателни обвинения, други ще загубят пенсиите си и ще им бъде забранено да работят в обществената сфера.

Също така планът включва и експулсиране на всички руски граждани, които са се преместили в Крим след 2014 г. и анулиране на всички сделки с имоти, направени по време на руското управление.

Междувременно продължават ожесточените боеве в източната част на Украйна.

Трима души са загинали при руски обстрел тази сутрин в град Константиновка, Донецка област, предаде агенция УНИАН.

От руското министерство на отбраната съобщават, че силите на Москва са унищожили командния пункт и комуникационния център на украинската 58-ма мотопехотна бригада в района на Красни Лиман в Донецка област. Съобщава се и за унищожен склад с артилерийски боеприпаси на Въоръжените сили на Украйна в Луганска област.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лена Бориславова

Лена Бориславова няма имунитет, но е готова да се откаже от него

Бившият говорител на правителството на Кирил Петков - Лена Бориславова обяви, че е готова да се откаже от имунитета си, ако той се окаже пречка за разследване. Вчера стана ясно, че от миналия август прокуратурата води дело за документно престъпление, свързано с освобождаването на Кирил Петков като член на Управителния съвет на Сдружение "Да опазим Корал"...

публикувано на 30.04.24 в 12:09

Игрални зали в градовете, по границите и в курортите, реши бюджетната комисия

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия. С текстовете, които по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите. На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите Билбордовете..

публикувано на 30.04.24 в 11:41

Гергана Кехайова: Зависимостта от хазарт се разпространява бързо, пада възрастта на пристрастените

Зависимостта от хазарта е сравнително нова у нас, но се разпространява с бързо и е равна на другите зависимости. Това предупреди в интервю пред БНР психотерапевтът Гергана Кехайова. В предаването "Хоризонт за вас" тя обясни първите крачки към зависимостта и коментира, че пада възрастта на пристрастените. „Започва се от любопитство - да..

публикувано на 30.04.24 в 11:33

Три медала за български ученици на Менделеева олимпиада по химия в Китай

С пълен комплект медали се прибраха българските ученици след блестящо представяне на Международната Менделеева олимпиада по химия в Китай. В конкуренцията на 151 състезатели от 26 държави нашите участници завоюваха един златен, един сребърен и един бронзов медал, както и почетна грамота, съобщават от Министерство на образованието и науката...

публикувано на 30.04.24 в 11:15

Нулевата ДДС ставка за хляба остава до края на годината

До края на годината се удължава нулевата ставка за ДДС за хляба и брашното, реши на второ четене бюджетната комисия. Също така има предложение за лимит от 15% надценка на цената на хляба в магазинната мрежа. Засега текстът отсъства от законопроекта. С друга промяна се връща данъкът върху доходите за гъбарите и билкарите. Промяната влиза..

публикувано на 30.04.24 в 10:45
Общоселско събрание в село Баня, община Разлог

В с. Баня недоволстват от отнетите им минерален плаж и парк за игра на децата

Жителите на разложкото село Баня, се противопоставиха на политиката на общината, която им отне достъпа до най-голямото им богатство - минералната вода.  Най-бързо развиващият се балнео и спа курорт в Югозапада, който е само на 5 километра от ски-курорта Банско, е рай за туристи и инвеститори в туризма, но местните хора се чувстват ограбени...

публикувано на 30.04.24 в 10:38
Велико Търново

Четири нови случая на коклюш във Велико Търново

За четири нови случая на коклюш във Велико Търново съобщи Регионалната здравна инспекция в града. Едно от заболелите деца е 3-месечно неимунизирано бебе. То се е разболяло в чужбина и там е диагностицирано. Неимунизираното дете е прието за лечение в областната болница във Велико Търново. Останалите три нови случая на коклюш в региона..

публикувано на 30.04.24 в 10:32