Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още за гласуването на сънародниците ни в САЩ

Избирателната секция във Вашингтон - 2 април 2023 г.
Снимка: Младен Петков

Гласуването на предсрочния парламентарен вот в метрорайона на американската столица премина спокойно, като конкретно в секцията в посолството бяха подадени по неофициални наблюдения около 440 бюлетини, което e по-малко от на миналите избори, когато е имало около 520 гласа. В същото време на около 30 минути от американската столица бе отворена и друга секция, все още от там не са оповестени всички официални данни, но нагласите са като цяло за по-слаба активност.  

Това може би е индикатор за по-слаба активност и на други места, защото по принцип секцията във Вашингтон е една от тези с най-активните избиратели. Очакванията са за по-малко избиратели, че въпреки че на няколко пъти по обед и в следобед се образуваха опашки и имаше хора, които казаха, че са чакали между 40 минути до час, за да гласуват.  

Евелина Хопсън, която каза, че е чакала около 45 минути, поясни: 

"Според мен просто е сравнително бавно вътре се движеха нещата. Разделиха ни на две опашки вътре - за хората, за хартиена бюлетина и за тези, които искат да гласуват с машина. Аз лично казах, което е по-бързо, там да мина". 

В секцията имаше една машина и за някои това е довело до забавянето.  

Сред темите, които избирателите набелязаха като важни бяха корупцията, икономиката и външната политика: 

"Евроатлантическите ценности на България и ориентация. Не може и най-бедната държава в Европейския съюз да няма един осъден политик. Това е абсурд, абсурд! Искам да видя осъден политик в България, осъдени политици в затвора. Искам да видя, че другите политици си вършат съвестно работа, защото има някаква отговорност и наказуемост. За това гласувах аз. Искам България да спре да стои на два стола. Не може България да стои и на изток, и на Запад да очакват добри инвестиции", заяви един избирател, който пожела да остане анонимен.  

Нина Огнянова заяви, че е гласувала по същия начин, както и миналия път:  

"Ще видим какво ще се получи този път. Да се надяваме, че ще имаме парламент, който да се задържи. Искаме нещо по-различно. Искаме борба с корупцията. Искаме по нов начин се следват политиките в България, да се променят някои неща. Този вот, който да задвижи една промяна, която да идва от младите хора. За това гласувах аз." 

Огнянова отговори така на въпроса за регистрираното покачване в Съединените щати на броя на тези гласували с "не подкрепям никого" на вота през октомври: 

"Според мен това е много глупаво да се постави такъв вот, защото като не гласуваш за никого, ти фактически и казваш: "Не ме интересува какво се случва в тая страна." 

Иван настоя за промяна, която да включва борба с корупцията и също: 

"Едно нещо бих каза ако някой ме слуша по това предаване. Живеех в Швейцария и се прибрах в България с кола. Карах из цяла Европа, даже и през Сърбия минах, къде имаха война хората. Много хубави пътища и магистрали направени. От границата като влезнах в България ми беше ужас. Ще си потроша колата. Как може такова нещо?"

Темата за Украйна също бе в съзнанието на някои гласоподаватели като Ивайло Гачев, който каза, че е гласувал различно от миналия вот: 

"Войната в Украйна промени решението ми за за кого да гласувам. Смятам, че много от партиите водят пагубна политика за нашата държава. И днес пуснах гласа си за партия, която поне на думи не изглежда, че се стреми да ни вкара в конфликта, който се случва в тази част от света."

Сред дошлите да гласуват в посолството бе и Моника Евстатиева от Американското обществено радио, която живее в Съединените Щати от 17 години и гласува всеки път:  

"Аз съм журналист и вярвам в демокрацията. Разбира се, че ще гласувам всеки път. Сега последните 2 години това ми е 5ти път и разбира се е много по-сложно. Днес имахме само една машина, имаше много по-дълга опашка. Но трябва да изразяваш демократичния си глас." 

Евстатиева коментира и увеличения брой на миналите избори на гласувалите „не подкрепям никого:“  

"Хората според мен са загубили малко надеждата, че нещо може да се случи, защото в продължение на 2 години коалиционно правителство се опитва да бъде сформирано и не може да се случи това. И ние виждаме през последните две години някои тенденции, които са много притеснителни. Една от които е, че България е заплашва малко да се изолира от Запада с различни мнения, изразявани, които не са много сходни с тези на Европейския съюз и на Щатите. И от друга страна хората също така малко са загубили вяра, че има въобще възможност политиците в България да направят достатъчно компромиси, за да можем всъщност да продължим напред." 

Все още няма официални резултати от САЩ. На миналите избори в Щатите през октомври водещи бяха "Продължаваме промяната", последвани от Възраждане и "Демократична България" - обединение. Гласували тогава бяха около 10 300, което е сравнителна добра за САЩ активност.

Рекорден интерес бе отбелязан през ноември 2021 от близо 11 200. По принцип е необичайно гласовете в Америка да минат 10 хиляди, но дори рекордните над 11 хиляди фона на общата картина не е много като се има предвид, че по неофициални данни българите в Америка са около 350 хиляди.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Минно-геоложки университет

За 10-а година: Минно-геоложкият университет отваря врати за ученици

За десета поредна година Минно-геоложкият университет „Св. Иван Рилски“ в София организира Ден на отворените врати за ученици от 1. до 12. клас. В рамките на инициативата всяка катедра ще представи своята дейност чрез популярни и научни експерименти и демонстрации щандове на фирми и партньори от минерално-суровинната индустрия. Ще има и..

публикувано на 19.04.24 в 09:16
Благовест Кирилов

Благовест Кирилов: Има конфликт на интереси в ръководството на МЕУ

Машини за броене с по-малко зависим от хората процес, при което обаче я има и хартиената следа – в това бившият заместник-министър на електронното управление и IT експерт Благовест Кирилов вижда гаранция за по-прозрачни избори. В интервю за БНР той припомни, че е внесъл подобно законодателно предложение, но: " Всички политически..

публикувано на 19.04.24 в 08:48

Правителството следи ситуацията Израел - Иран и е в готовност за евакуация на българи

Във връзка с атаките в Близкия Изток министър-председателят и правителството е в координация с ресорните ведомства и следи ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Това съобщават от Министерския съвет. От там допълват, че няма пряка военна заплаха за България към момента. По-рано в петък Израел нанесе удари по..

публикувано на 19.04.24 в 08:15
доц. Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: Криза няма. Излишно е да се притиска президентът

Криза няма. Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Това заяви пред БНР конституционалистът доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия..

публикувано на 19.04.24 в 08:01

Зелена градска среда се обсъжда на форум в Кипър

Новаторски идеи, добри практики и политики за развитието на устойчива, зелена и интелигентна градска среда ще бъдат дискутирани днес на втория "Кипърски форум на градовете" /Cyprus Forum Cities 2024/. Това е най-голямата конференция в областта на местното самоуправление в Кипър. Форумът се провежда по инициатива на неправителствената..

публикувано на 19.04.24 в 07:56
Никола Стърджън

Съпругът на бивш първи министър на Шотландия - обвинен за присвояване на средства

Съпругът на бившия първи министър на Шотландия Никола Стърджън беше обвинен във връзка с присвояването на средства от Шотландската национална партия, на която беше генерален директор до март миналата година. 59-годишният Питър Мърел беше задържан отново в четвъртък сутринта и разпитан от детективи от шотландската полиция във връзка с..

публикувано на 19.04.24 в 07:55

ЦИК обявява местата за гласуване в чужбина

Очаква се днес Централната избирателна комисия да обяви местата за гласуване в чужбина за изборите 2 в 1. Те ще бъдат в държавите, които на произведени до пет години преди изборния ден избори, е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. ЦИК обявява списък на местата извън страната за..

публикувано на 19.04.24 в 07:47