Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският посланик в Лондон: Москва е готова за прекратяване на огъня, но перспективата за това е неприемлива

Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.
Снимка: Ройтерс

Русия е готова за прекратяване на огъня с Украйна по всяко време, но перспективата е "нереалистична" и неприемлива, докато Киев и Западът настояват за военно поражение на Кремъл, заяви руският посланик във Великобритания Андрей Келин в интервю за вестник "Таймс".

Пролетната офанзива, с която заплаши Москва, вероятно ще настъпи през следващите седмици, когато времето се подобри и теренът стане по-твърд, заявява Андрей Келин за вестника. Той признава решаващата политическа и икономическа подкрепа, която Китай оказва на Москва, но отбеляза, че предложенията на Пекин за мирно решение са само рамка, не е подробен план.

Келин настоява, че Китай не може да диктува условия на Русия, нито е единствената страна, предлагаща да посредничи. „Имаме многобройни предложения за посредничество, идващи от Близкия изток, Латинска Америка, Турция и други, казва посланикът и допълва, че дори някои британски групи предлагат да участват като посредници. Келин посочва, че Украйна е толкова "войнствено настроена", че прекратяването на огъня не е реалистично.

По неговите думи Москва остава ангажирана с оказване на помощ на хората в Луганск и Донецк да водят „нормален“ живот и изтегляне не е възможно в момента.

Ако "антируските" закони, прилагани там, не могат да бъдат прекратени, много хора в Русия ще се противопоставят на прекратяването на огъня, казва Келин. "Недовършената работа няма да се приеме като добър резултат. Войната е война", посочва посланикът. Той казва още, че превземането на Бахмут от Русия е близо, но още два града – Славянск и Краматорск, все още трябва да бъдат "освободени".

Келин, който пристигна в Лондон през 2019 година, заявява, че руското обществено мнение подкрепя президента Путин, но в същото време не харесва войните и колкото по-скоро конфликтът бъде решен по-мирен път, толкова по-добре. Той не дава данни за руските жертви, заявявайки, че неотдавнашната оценка за 100 000 души, направена от западни източници е „измислица“. И цитира "неутрални" експерти, които предполагат, че на всеки убит руснак съответстват 7 украински жертви.

Келин също говори срив на украинската икономика, твърдейки, че нейният БВП е спаднал с 35% миналата година и още 10% тази година. От 45-милионното население на Украйна преди конфликта сега са останали около 19-20 милиона и страната изпитва затруднения да наема млади войници, заявява посланика пред "Таймс". Твърди, че за разлика от това руската икономика почти не е била засегната от западните санкции и че автомобилите, самолетите и друг внос от Запада се заменят с руско производство. "Това ни дава шанс да възстановим нашата индустрия в тези области", аргументира се Келин.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36