Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се президентът да обяви кога ще събере новия парламент

Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС, архив

Вероятно президентът Румен Радев ще свика първото заседание на 49-ото народно събрание на 12 април - сряда. Очаква се държавният глава да обяви днес решението си кога ще събере новоизбраните депутати.

В първия си коментар след изборите Радев заяви, че ще издаде указ за свикване на 49-тия парламент веднага след като бъде обнародвано решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) с поименния състав на новите народни представители. ЦИК

"Нека да изчакаме кога ще бъде обнародвано решението на Централната избирателна комисия. Аз трябва да спазя определени срокове и процедури по закон. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза, като формира консенсусно мнозинство около ясни политики, цели и приоритети, и излъчи устойчиво и работещо редовно правителство", каза Радев миналия понеделник.

ЦИК обяви състава на новия парламент в събота.

На свой ред вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че президентството ще спази изцяло конституционните процедури за свикване на парламента. Илияна Йотова също призова партиите да се обединят около съставянето на редовно правителство. 

"Очакваме в тази Страстна седмица, когато е време за равносметка, да има редовно правителство, което вече две години всички имаме много голяма нужда. Ако действително те държат на своите обещания и не са ни излъгали в предизборната кампания, сега би трябвало да видим реализацията на това."


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожарникари гасят пожар в крайбрежния град Нафплио, Пелопонес, Гърция, 12 юли 2023 г.

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес, където загинаха двама доброволци. Има жертви на туристи влезли в морето при силен вятър. Продължава да гори пожарът в северната част на полуостров Пелопонес в района на Коринт. От силният вятър огненият фронт е 32 километра. И тази нощ властите извършиха евакуация на жителите на  още три села...

публикувано на 01.10.24 в 08:29
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на храма  започва през 2002 г. – основният камък е положен от покойния вече Сливенски митрополит..

публикувано на 01.10.24 в 08:07

ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване

От Централната избирателна комисия ще представят бюлетината, с която ще се гласува на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Ще бъде направена и демонстрация на машинното гласуване. Във вота за народни представители ще участват 28 партии и коалиции, като поредността им в бюлетината беше определена от Централната избирателна..

публикувано на 01.10.24 в 08:03

Насилие на работното място: КНСБ настоява за ратифициране на Конвенция 190

" Мълчанието първо трябва да се наруши от държавата. Тя трябва да предприеме ход за ратифициране на Конвенция 190.  Това нейно мълчание е неприемливо на фона на този траен проблем с насилието и разширяването на насилието в сферата на труда. КНСБ ще положи всички усилия, за да насърчи държавата за това, за да се вземат по-адекватни законодателни мерки..

публикувано на 01.10.24 в 08:02

Българинът чете новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС

Технологичната революция се оказа разрушителна за традиционния медиен пазар . Това отбеляза в интервю за БНР Мария Стоянова, анализатор в правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Българинът консумира новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС , посочи тя. В нашата част на Европа, на..

публикувано на 01.10.24 в 08:02
Илияна Йотова

Йотова – гост на официално откриване на академичната учебна година на СУ

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на официално откриване на академичната учебна година на Софийския университет -  заедно с председателя на Народното събрание Рая Назарян и служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков . Академичната учебна година ще бъде открита официално днес и в Пловдивския университет ...

публикувано на 01.10.24 в 07:55

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над хората за тяхна защита. Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави Света литургия..

публикувано на 01.10.24 в 07:52