Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков: Време е да спрем с политическата реторика и да започнем да решаваме реалните проблеми на българите

Снимка: БГНЕС

От името на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" искам отговорно да заявя от трибуната на Народното събрание, че е крайно време, след толкова безуспешни опити, най-сетне българският парламент да заработи и да започнем да решаваме реалните проблеми на хората не през изпразнената от съдържание риторика, а с реална програма, която да отразява истински важните приоритети пред България. Това заяви от парламентарната трибуна Кирил Петков от "Продължаваме промяната". Той очерта и приоритетите пред партията:

"Земеделието и подпомагане на малките и средни ферми в България трябва да стане национален приоритетНе е нормално да внасяме 70% от месото, 50% от доматите и 30% от млякото. България има едни от най-плодородните земеделски земи в Европа. Време е да насочим повече средства в малките и средни ферми чрез работа на Земеделската комисия в тясно сътрудничество с браншовите организации на малките и средни земеделски производители. Това е единственият начин до българската трапеза да достигнат по-качествени храни на по-ниски цени - без логистични оскъпявания, без допълнителни търговци, без отровни пестициди. Българското земеделие трябва да стане национален приоритет".

Инфраструктурата също е приоритет пред ПП-ДБ:

"Много райони в страната са напълно откъснати: без магистрали, без мостове, без тунели, без жп линии. Време е да запретнем ръкави и тази така нужна инфраструктура да започне да се случва. За целта трябва да приемем нужните закони, да намерим решения на сегашната ситуация с незаконните строежи; да изготвим проекти, да издадем строителни разрешения; да направим прозрачни процедури и тези проекти да бъдат осъществени без корупция и с истински последващ контрол".

"Време е България да влезе в Шенген. Мисля, че всички в тази зала осъзнаваме колко пагубно би било за страната ни, ако бъде отделена от Румъния; да бъде изолирана от целия ЕС, от страните, с които тръгнахме заедно. Българските граждани не трябва да се чувстват като втора ръка европейци. Ние заслужаваме да се присъединим към шенгенското пространство заедно с Румъния. Нашите компании изнасят за Европа и могат да бъдат конкурентноспособни, но техните стоки не трябва да чакат по границите или на „Дунав мост“ 4 или повече дни, само защото не сме в Шенген. За да се осъществи тази цел, ние трябва да направим реформа в службите за сигурност, да приемем механизма за разследване на главния прокурор. Имаме подготвени законопроекти, които трябва да бъдат приети от това Народно събрание. За да не изостанем от Румъния, европейските ни партньори трябва да ни имат доверие", заяви Петков.

"Не само е време, а реално вече сме изостанали с приемането на нужните закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Цялото българско общество желае да скъса с корупцията крайно време е да приемем закона за антикорупционната комисия така, както изисква Планът за възстановяване и устойчивост. Само по този начин всеки държавен служител, който продължава да вижда обществените пари като негови лични, ще може да понесе своята отговорност", категоричен е бившият премиер.

Трябва да приемем бюджет с 3% дефицит и социална програма, която да намалява неравенството в българското общество. Ще предложим да продължим политиката за по-високи заплати на учителите. Ще работим за всеки българин да има достъп до качествено медицинско обслужване. Всичко това може да бъде постигнато без да увеличаваме данъците и без извънредни плащания. Ще предложим законодателни инициативи, които да улеснят българския бизнес и стартиращите компании, включително чрез изменение на Търговския закон за създаване на нов вид дружество - дружество с променлив капитал.

Според Петков трябва да бъдат приети промяна в Закона за черноморското крайбрежие и Закона за домашното насилие, което миналият парламент не е направил.

Еврозоната е приоритет за ПП

"Всички видяхме как цените в Хърватия не скочиха с приемането на еврото. Покачването на цените при тях беше по-малко от 1/5 от процента - с други думи „близо до нула“.

"Ако първият мандатоносител успее да формира правителство с други политически сили, това правителство може да бъде сигурно, че ние ще сме конструктивни по всички изброени политики и ще подкрепим тяхното приемане. Също така може да бъде сигурно, че с цялата си сила ще се борим срещу всеки корупционен риск. Ако правителството не се формира с първия мандат, то ние ще предложим кабинет с втория мандат с тези приоритети", заключи Петков.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11