Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест във Франция срещу пенсионната реформа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция е организиран пореден протест срещу пенсионната реформа преди утре Конституционният съд на страната да се произнесе по законопроекта от Париж, съобщи програма "Хоризонт" на БНР.

Около половин милион французи са очаквани на уличните протести днес. Според сведенията на териториалните служби стачката е в по малки мащаби от досегашните.

Въздушният и жп транспортът са частично засегнати, но служителите по чистотата подновиха протеста си и отново има риск боклукът да засипе Париж.

Следобедното протестно шествие в столицата ще мине покрай Конституционния съд, който утре трябва да отсъди за пенсионната реформа. Сградата е под специална охрана, за да се избегнат инциденти.

Синдикатите не се отказват да се борят срещу реформата и главно повишаването на пенсионната възраст. Това, че решението на Конституционния съд е юридически валидно не значи, че е добро, отсече синдикален лидер пред радио Франс инфо.

Говорителят на правителството Оливие Веран заяви, че е спокоен за демократичното бъдеще на реформата.

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Университетската болница

Детето, оцеляло след смъртоносен инцидент с мълния в Стара планина, е в добро състояние

Оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче е в добро състояние. Това съобщиха от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Детето беше докарано в здравното заведение с линейка от Карлово, след свалянето му от планината с хеликоптер на Авиобаза Крумово. ПСС: Починали са мъжът и детето, които бяха ударени от мълния в..

публикувано на 23.07.24 в 09:08
Христо Христев

Христо Христев: По-лошо от най-лошото управление е да няма управление

"Изборите са най-легитимният способ за излъчване на управление, но тази формула е вярна, когато в резултат на изборите действително се излъчва управление. Ние не сме в тази хипотеза ." Това каза пред БНР Христо Христев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Очевидно е налице много тежка криза на политическата..

публикувано на 23.07.24 в 08:53

Радев призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам МС да предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и професионална експертиза. Това гласи позиция на държавния глава Румен Радев, разпространена от..

публикувано на 23.07.24 в 08:30
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот

Две неща правят много силно впечатление - тотално подценяване на ситуацията и липса на координация държавата да се справи с тези пожари. Тази оценка даде бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев на реакцията на държавата към пожарите в страната. "Няколко дни пожарите бяха оставени с тях да се борят по..

публикувано на 23.07.24 в 08:27
Воден салют посреща машините.

Словакия получи от САЩ първите си два изтребителя Ф-16

Словакия получи вчера първите два от 14-те нови изтребителя Ф-16 Блок 70, които ще заменят произведените в Русия самолети, които тя вече дари на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Словакия разчита на централноевропейските си съседи за патрулиране на въздушното й пространство от миналата година, когато предаде на Украйна дузина..

публикувано на 23.07.24 в 08:24

Музеят в Дряново представя нови дарения

Историческият музей в Дряново отбелязва 55 години от откриването на експозицията за именития възрожденски строител Колю Фичето. По този повод днес ще бъдат представени новите дарения, постъпили в културната институция. Даренията - архивни материали и предмети, представляват интересни свидетелства за миналото на Дряново и за неговото развитие в..

публикувано на 23.07.24 в 08:16
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху е във Вашингтон за среща с Байдън

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне с президента на Съединените щати днес, съобщи в края на миналата седмица канцеларията на Нетаняху. Според съобщения в израелските медии, дискусиите във Вашингтон ще се съсредоточат най-вече върху усилията за прекратяване на огъня в ивицата Газа и освобождаването на израелските заложници в..

публикувано на 23.07.24 в 08:13