Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момче на 14 г. уби поне 8 съученици в училище в Белград

| обновено на 03.05.23 в 13:54
Трагедията се разиграла в училището "Владислав Рибникар" в самия център на града.
Снимка: БТА


В стрелбата в основно училище в Белград тази сутрин са убити осем ученици и един охранител, съобщи сръбското МВР, цитирано от Танюг.

Шест деца и един учител са ранени и приети в Спешния център в сръбската столица, посочва БТА. 

14-годишно момче от училището е открило стрелбата. То е намерено и арестувано в училищния двор.

МВР съобщи, че полицейски сили още са на местопрестъплението и работят интензивно по разкриването на всички обстоятелства, довели до трагедията.

По-късно днес  ще бъде дадена извънредна пресконференция с участието на министрите на просветата и здравеопазването и представител на МВР.

Учителка и още шест деца са ранени при стрелбата.

Нападателят е стрелял с пистолет, който принадлежи на баща му, който е лекар. Бил е отличен ученик, спокоен, не е създавал проблеми досега и вероятно е бил под действието на наркотици при стрелбата, съобщи за БНР кореспондентът на БГНЕС в Белград Ели Юрукова.

Стрелял е срещу учениците в кабинета по история, бил е сърдит, защото е получил лоша оценка по този предмет, допълни тя.

Задържаният тийнейджър сам се е обадил на полицията след престъплението, за което се смята, че е използвал пистолета на баща си. Води се разследване за мотивите му. 

Сръбският министър на вътрешните работи Братислав Гашич съобщи, че у него са намерени два пистолета, за които бащата е имал разрешения. А началникът на полицията в Белград Веселин Милич изтъкна, че момчето няма психически проблеми.

От полицията съобщиха, че атаката е била планирана един месец предварително. Жертвите са седем момичета и едно момче и повечето от тях са на 13 и 14-годишна възраст. Четири момчета и две момичета са в болница, едното от които е в критично състояние. Опасност за живота има и за една учителка. 

Момчето, което уби 8 от съучениците си и охранител в училище в Сърбия, не може да бъде съдено за престъплението, тъй като не е навършило 14 години, съобщиха от прокуратурата в Белград.

Обвинение ще бъде повдигнато срещу бащата на убиеца, който също бе задържан по подозрения за застрашаване на обществената безопасност.

Момчето ще бъде изпратено в психиатрична институция, съобщи по-късно президентът на Сърбия Александър Вучич, и допълни, че и двамата му родители са били арестувани.

Междувременно, Франс прес съобщи, че седемгодишно момиче е с опасност за живота, а друго - осемгодишно, е ранено, след нападение с нож в начално училище в Берлин. Полицията е задържала един заподозрян. Не се съобщават подробности по случая.

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до сръбския си колега Александър Вучич.

От петък в Сърбия е обявен тридневен национален траур. 


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За отвлечен от "Хамас" 19-годишен младеж се помолиха в Силистра семейството му и приятели

За спасението на отвлечен от "Хамас" 19-годишен младеж се помолиха в Силистра семейството му и приятели. На гроба на равина Елиезер Папо в крайдунавския град те запалиха свещи и отправиха апел за мир в Ивицата Газа. Ром Брославски е един от 100-те заложници, в плен на "Хамас" вече повече от осем месеца. Майката на Ром Брославски Тами и неговият..

публикувано на 02.07.24 в 16:53
Сали Табаков напът към съдебната зала. Той е обвинен за стопански престъпления - сключване на неизгодни сделки, особено тежък случай, и сделки с имущество, придобито чрез престъпление.

Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение

Арестуваният преди седмица областен лидер на ДПС - Варна и общински съветник Сали Табаков излиза от ареста без мярка за неотклонение, реши Софийският апелативен съд. Заедно с тъста си и главният секретар на МОН Албена Михайлова тримата са обвинени за сключване на неизгодна сделка, ощетила ведомството.  В основата на обвинението на прокуратурата..

публикувано на 02.07.24 в 16:16
Оперативната група за противоминни действия в Черно море

Заработи Оперативна група за противоминни действия в Черно море

Оперативната група за противоминни действия в Черно море започна своята работа. Корабите на България, Румъния и Турция ще подсигуряват корабоплаването в териториалните си води.  От началото на войната до март тази година експертите от България, Румъния и Турция са унищожили общо 15 мини в Черно море. Сигналите за съмнителни обекти..

публикувано на 02.07.24 в 16:01
Унгарският премиер Виктор Орбан (вляво) разговаря в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, Киев, 2 юли 2024 г.

В Киев Орбан призова Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие

Унгарският премиер Виктор Орбан призова украинския президент Володимир Зеленски да обмисли възможността за кратко примирие.  Орбан посещава Украйна за първи път, откакто Русия нахлу там през април 2022 година. Орбан обсъжда със Зеленски в Киев шанса за постигане на мир Виктор Орбан, който пристигна на изненадващо посещение в Киев след като..

публикувано на 02.07.24 в 15:59
Караисен-протест

Жители на Караисен блокираха републиканския път за Свищов

Половината от селата в община Павликени са на драстичен воден режим , защото пресъхват местните водоизточници. Едно от най-засегнатите населени места е Караисен, където вода от чешмите на хората не тече от седмици. В знак на протест срещу бездействието на държавата да реши проблемите с водоснабдяването местните хора блокираха тази сутрин..

публикувано на 02.07.24 в 15:39

Петър Петров: Трябва да разсъждаваме върху това какво искаме от ИИ

Заплаха или полза е Изкуственият интелект (ИИ) за образованието и внедряването му в българското училище? Отговори на въпросите дава авторът на книгата "ИИ: душа и силиций" Петър Петров , директор ИИ в Eleven. "И заплаха, и полезен може да бъде ИИ", казва той в интервю пред БНР. "Може да бъде полезен, защото изцяло може да бъде..

публикувано на 02.07.24 в 15:39

Сюзан Моллаюсеин: В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 15:22