Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев, Милен Врабевски и още трима души не са били пуснати на територията на РСМ

Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Ковачев, председателят на Фондация "Българска памет" Милен Врабевски и още трима души не са били пуснати на територията на Република Северна Македония.

Те е трябвало да участват в заупокойна литургия в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини в Ново село.

За "Хоризонт" Евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев каза, че са получили лист, който обяснява наличието на постановление, заради което не могат да влязат в Република Северна Македония.

"От над 10 години отивам винаги на Гергьовден да отдадем почит на загиналите за отечеството на военното гробище в Ново село в Македония до Струмица и тази година ни се случи нещо, което е изключително неприятно, изключително изненадващо. Аз, д-р Милен Врабевски, който организира това събитие от Фондация "Българска памет", и още трима души не бяхме допуснати без да ни бъде обяснено защо. Бяха ни връчени постановления, които казват, че не сме допускани на територията на РСМ. За мен няма никакво логично обяснение, ако РСМ иска да продължи бързо със своята европейска интеграция. Информирал съм нашия докладчик за РСМ, комисаря по разширяването Оливер Вархеи и самия министър на външните работи на Македония Буяр Османи, който в момента е в Ню Йорк. Очаквам обяснение какъв е проблемът и защо се случва това",  каза пред "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев.

От Фондация "Българска памет" не пожелаха да коментират случая. Но посочиха, че събитието все пак се е състояло, без по-натанъшни проблеми от македонските власти.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Отляво надясно: Кирил Петков, Румен Радев, Николай Денков

ПП-ДБ потвърди пред президента, че остава в опозиция

Президентът Румен Радев се срещна представители на коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България". Това е третият разговор на държавния глава в рамките на консултациите с парламентарно представените партии. "Лесно е да се свали правителство, трудно е ново да се направи. ГЕРБ получи 6 пъти мандати, това е 7-ият и нито един път не успя..

публикувано на 24.06.24 в 14:16
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

Райна Асенова: Управляващите в РСМ са заявили евроинтеграцията на думи, но нищо не предприемат като действия

Премиерът Християн Мицкоски продължава политиката на Никола Груевски. В парламента направи изказване, което имаше два момента. Когато положи клетва използва конституционното име на РС Македония и използва прилагателното „срамното“ Северна. И заяви, че докато е премиер няма да има конституционни промени под български диктат. Това..

публикувано на 24.06.24 в 14:08

Локализиран е един от големите пожари в Сакар

Един от големите пожари в Сакар, заради който беше обявено бедствено положение в Харманли и Любимец, вече е локализиран.  Областният управител на Хасково обяви частично бедствено положение в Любимец и Харманли Другото огнище между селата Изворово, Дрипчево и Черепово се разгоряло, а пламъците са обхванали 5000 декара площ. Екипите на пожарната..

публикувано на 24.06.24 в 13:42

България ще получи 65,2 млн. евро от ЕС за проект за укрепване на електропреносната мрежа

България ще получи 65,2 милиона евро от ЕС за проект за укрепване на електропреносната мрежа в подкрепа на интегрирането на възобновяемата енергия, се казва в съобщение на Европейската комисия. Парите са част от общо близо 3 млрд. евро, които Общността отпуска чрез своя Модернизационен фонд в подкрепа на 39 проекта в 10 държави членки...

публикувано на 24.06.24 в 13:33

В Плевенско през почивните дни са гасени пожари в землищата на 22 населени места

В Плевенско през почивните дни са гасени пожари на посеви и сухи треви в землищата на 22 населени места. В опит да гаси огъня е пострадал 41-годишен работник. Горяха сухи треви и храсти, но и блокове с пшеница. При последния пожар в неделния ден в землището между селата Рибен и Бръшляница при опит да гаси огъня е пострадал 41-годишен..

публикувано на 24.06.24 в 13:26

Страхил Делийски: Борисов демонстрира политическо безсилие

Казаното от Бойко Борисов е демонстрация на политическо безсилие , защото ние не чухме нищо, което да покаже, че той си дава сметка за позицията, в която се намира, за това, че по силата на недостатъците на своите опоненти той продължава да лидира политическия процес , а не по силата на някакво върховно доверие и легитимност от страна на гражданите...

публикувано на 24.06.24 в 13:09
Снимката е илюстративна, архив

Полицията във Велико Търново задържа шестима за незаконен дърводобив в големи размери

Полицията във Велико Търново задържа шестима мъже за незаконен дърводобив в големи размери. Процесуално следствените действия продължават под наблюдението на Районната прокуратура. При специализирана полицейска операция е направена проверка в землището на великотърновското село Момин сбор. В момент на изсичане и товарене в..

публикувано на 24.06.24 в 13:07