Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глаголицата на площад "Велбъжд" ознаменува празника на Светите братя в Кюстендил

900 възпитаници на кюстендилското училище "Св.св.Кирил и Методий" изографисаха върху един декар Глаголицата на пл. "Велбъжд" в чест на празника 11 май.
Снимка: Кирил Фалин

Глаголицата, създадена от Константин Кирил Философ, изографисаха върху пано от един декар на централния площад "Велбъжд" в Кюстендил възпитаниците на училище "Св.св. Кирил и Методий" в града.

Пърформансът, продължил около 2 часа, беше наблюдаван от стотици минувачи по площада и стана акцент от отбелязването на празника на Солунските братя.

В пърформанса участваха всички 900 възпитаници на училището под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство и ръководител на школата "Новите майстори" художникът Евгени Серафимов.

Така училището, основано преди 203 години - наследило Килийното училище в Кюстендил, отбелязаха своя патронен празник.

Буквите бяха "изписани" с различни като цвят капачки - това беше и екологичното послание на мегакомпозиицята, каза ръководителят Евгени Серафимов:

"Защото това са 30 класни ръководителя с 30 допълнителни помощници от възпитателите с децата. Това са 900 души, които работехме заедно като един мозък. Това са едни 1 800 ръчички, които подредиха тая азбука в чест на Светите братя на площада, който е носил името на Свети Свети Кирил и Методий дълги години. Радвам се, че Кюстендил изпраща това послание за България и за цялата славянска общественост, защото азбуката е нещо много специално. Азбуката не са просто чертички. Азбуката е нещо, което ни пази. Не случайно Свети Свети Кирил и Методий слагат молитва в азбуката, и азбуки, веди глаголи звучи и стои като герб на лицето на Кюстендил, и аз съм щастлив за посланието, което моето училище, прилича леко на Брюксел с цветния килим, уникален е".



Снимики: Кирил Фалин

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Високите температури налагат ограничения на скоростта на влаковете

Високите температури налагат и днес ограничения на скоростта на влаковете, съобщават от Националната компания "Железопътна инфраструктура".  Ограниченията се правят ежегодно в участъци с критично високи температури на релсите.  От железопътната компания обясняват, че тези превантивни мерки няма как да бъдат избегнати. В противен случай ще..

публикувано на 16.07.24 в 16:29
Андрей Гюров

Андрей Гюров очаква УС на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител

Андрей Гюров очаква Управителният съвет на БНБ да отхвърли отстраняването му от поста подуправител и ръководител на управление "Емисионно" заради несъвместимост. Това се казва в позиция на Гюров, разпространена в социалните медии, изпратена и до БНР.  Гюров в отпуск от БНБ, антикорупционната комисия е установила несъвместимост На 16 юли УС на..

публикувано на 16.07.24 в 16:14
Д-р Зорница Тоткова

Д-р Зорница Тоткова: Високите температури правят водачите не толкова бдителни на пътя

В жегите агресията на пътя се засилва , това предупреждава доц. Зорница Тоткова от Институт за изследване на населението и човека при БАН .  Тя е и психолог, който направи преди година проучване в областта на транспортната психология .  В жегите да тръгваме на път с кола с климатик. И с нагласата да не бързаме в очакване на дълго планираната..

публикувано на 16.07.24 в 16:06

Такси и инфраструктура намалиха работата на фериботния терминал край Силистра

Няма увеличение на натовареността на работа на фериботния терминал за тежкотоварни автомобили край Силистра, след началото на ремонта на Дунав мост. Дори е намаляла, сравнено с началото преди три години, въпреки организирания денонощен режим на работа и на двете платформи – българската и румънската. Факторите за това са много – таксите,..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

14-годишно момиче загина в катастрофа край Ивайловград

Момиче на 14 години от Ивайловград е жертва в катастрофа, станала след полунощ на пътя между село Хухла и Ивайловград, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Хасково. Момичето е пътувало в автомобила на 18-годишен шофьор. Младежът е загубил контрол над колата и е последвал удар в ограда и преобръщане на автомобила.  Ранени са и връстнички на..

публикувано на 16.07.24 в 16:03

Експерти са категорични: Обходен път на Плевен трябва да има

В Плевен кръгла маса събра по неотложни проблеми на града представители на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, камарата на строителите, кметове и други, които имат отношение към стратегически проекти. Те са свързани с пътната инфраструктура и организацията на движението в региона. За пореден път се обсъждаше..

обновено на 16.07.24 в 15:58

Клиенти на Банка ДСК сигнализират за необяснимо намаляване на суми по сметките

Клиенти на Банка ДСК сигнализираха пред БНР, че са установили необяснимо намаляване на суми по сметките им.  От банката съобщават, че става дума за технически проблем, при който плащания с карта са били отчетени втори път и при това дублиране салдото намалява.  Технически екип работи, за да бъде отстранен този проблем още днес.  Това ще стане..

публикувано на 16.07.24 в 15:55