Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл (девойки) със сребро в многобоя на ЕП в Баку

Ансамбъл (девойки)
Снимка: Анна Недкова - БФХГ

Ансамбъл (девойки) спечели сребърен медал в многобоя на европейското първенство по художествена гимнсатика, което се проведжа в Баку (Азербайджан).

Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова събраха сбор от двете изигравания 59.250 точки.

Българките стартираха с първи номер надпреварата във втората група. Изиграха много силно съчетанието си с пет въжета, за което получиха  оценка от 30.450 точки, от които 14.700 за трудност, 8.250 за артистичност и 7.550 за изпълнение. 

В изпълненията с пет топки нашите момичета отново показаха класа, но в края на композицията изпуснаха уред, които се удари в резервния и се върна на килима, но имаше излизане и на състезателка, което доведе до наказание от  0.300 точки. Резултатът от  28.800 точки (14.200 трудност, 7.850, артистичност, 7.050 изпълнение, 0.300 наказание) ги нареди на  четвърто място в класирането за финала на този уред.

Възпитаничките на Кристина Илиева се класират за финалите и на двата уреда, които са по-късно днес след официалното откриване на шампионата.


Титлата в многобоя стана притежание на гимнастичките от Израел с  актив от 61.600 точки (30.500 точки с  въжета и 31.100 точки с топки). На трета позиция завърши съставът на домакините от Азербайджан със сбор от  58.450 точки (29.450 точки - пет въжета и 29.000 точки с пет топки).

Ансамбълът на Италия, който беше един от претендентите за отличията в това състезание беше декласиран в подреждането за многобоя. "Пеперудите" не получиха оценка за съчетанието си с пет топки, заради разлика в имената на гимнастичките записани в стартовите листове и тези, които го изпълниха. Така съставът ще се бори само за отличията във финала с пет въжета, където влиза с четвърта по сила оценка.


"Сребърен медал в многобоя за ансамбъл девойки на европейското първенство в Баку! Много силно изиграване на съчетанието с въжета и за съжаление една грешка в края на съчетанието с топки! Много е силен отборът ни и вярвам, че довечера на финалите ще сме още по-силни и уверени!
Честито на всички! Браво на треньори и състезателки! Горе главите и смело напред! Златото много ви отива, но и среброто е голямо признание за силата ни!
Успех довечера и с Бога напред!", написа в социалните мрежи президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, която не присъства на европейското първенство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Айртон Сена бе почетен на пистата в Имола 30 години след смъртта си

Айртон Сена бе почетен на пистата в Имола 30 години след смъртта му

30-годишнината от смъртта на трикратния световен шампион във Формула 1 - Айртон Сена, бе почетена в сряда на пистата в Имола, където той катастрофира на Гран при на Сан Марино през 1994, предадоха световните агенции. Бе спазена минута мълчание в 2:17 часа, като бяха поднесени и цветя на завоя Тамбурело, като бяха спазени точното време и..

публикувано на 01.05.24 в 18:37
Илиян Радулов

Илиян Радулов стартира с победа в Испания

Илиян Радулов се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис за мъже на клей в Сабадел (Испания) с награден фонд 25 хиляди долара.  18-годишният българин се наложи на старта на основната схема над представителя на домакините Икер Рамирес с 6:3, 4:6, 6:3 за 2:42 часа. Преди този мач Радулов постигна три победи без загубен сет в..

публикувано на 01.05.24 в 17:59
Димитър Бербатов и Стилиян Петров

ЦСКА София отрече за преговори с Бербатов и Пенев

От ЦСКА София излязоха с официална позиция заради многото спекулации, последвали оттеглянето на досегашните собствените на клуба Гриша и Данаил Ганчеви. "Във връзка със спряганите имена за ръководни позиции в ЦСКА, бихме искали да заявим, че преговори с Димитър Бербатов, Стилиян Петров, Лъчезар Танев, Любослав Пенев, Александър Томаш и други..

публикувано на 01.05.24 в 16:57
Изабелла Шиникова

Изабелла Шиникова разгроми белгийка в Тунис

Националката на България за "Били Джийн Кинг Къп" - Изабелла Шиникова, се класира за втория кръг на сингъл на турнира по тенис на клей в Хамамет (Тунис) с награден фонд 25 хиляди долара. Поставената под номер едно българка преодоля на старта квалификантката Оушън Лопес (Белгия) с 6:0, 6:3 само за 49 минути игра. Шиникова вече си осигури..

публикувано на 01.05.24 в 16:19
Николай Костов

Николай Костов: Трябва да почакате за моята оставка

Треньорът на Левски - Николай Костов, даде изненадваща пресконференция днес, на която държеше да говори най-вече за критиките към играта на отбора и за иронизирането на "романтичния" футбол на "сините". Той се извини и за поведението си след дербито с ЦСКА-София. "Сядам пред вас съвсем приятелски и добронамерено. Да не остане впечатление,..

публикувано на 01.05.24 в 16:14
Тибо Куртоа

Тибо Куртоа пропуска Евро 2024

Белгийският вратар на Реал (Мадрид) Тибо Куртоа няма да бъде повикан в националния отбор за предстоящото Европейско първенство по футбол, тъй като бе извън игра през по-голямата част от сезона заради контузия, информира треньорът Доменико Тедеско. 31-годишният футболист не е играл до момента през сезона след като претърпя травма на коляното..

публикувано на 01.05.24 в 12:02
Ипсуич

Ипсуич е на точка от Висшата лига на Англия

Отборът на Ипсуич Таун победи Ковънтри Сити с 2:1 като гост в отложен двубой от 44-ия кръг на английската втора футболна дивизия "Чемпиъншип" и е само на една точка от промоция във Висшата лига за първи път от 22 години насам. Ипсуич събра 93 точки на второто място във временното класиране кръг преди края, с 3 повече от третия Лийдс, което..

публикувано на 01.05.24 в 11:13