Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания планира да забрани вноса от Русия на диаманти, мед, алуминий, никел

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Руският износ на диаманти за Великобритания ще бъде забранен в рамките на нов пакет от санкции във връзка с нахлуването на Русия в Украйна.

Освен диамантите, вносът на мед, алуминий и никел с руски произход също ще бъде блокиран, съгласно законодателство, което ще бъде въведено по-късно през годината.

Премиерът Риши Сунак, който е в Япония за срещата на върха на Г-7, заяви, че Обединеното кралство трябва да покаже на Москва и на света, че "насилието и принудата не жънат награди".

Руската диамантена индустрия е на стойност 4 милиарда долара под формата на износ, по данни от 2021 година.

Освен това британското правителство планира санкции срещу още 86 лица и компании, свързани с президента Владимир Путин, включително хора, които "активно пречат на прилагането на вече съществуващите санкции".

След нахлуването на Русия в Украйна британското правителство взе на прицел повече от 1500 физически и юридически лица и замрази повече от 18 милиарда паунда активи в рамките на режима на санкции.

Миналата година Великобритания, САЩ, Канада и Япония забраниха вноса за руско злато в опит да намалят способността на Кремъл да финансира войната в Украйна. От Даунинг стрийт заявиха, че повече от 60% от "военното ковчеже" на президента Путин или около 275 милиарда паунда са блокирани.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Васил Терзиев

ГЕРБ-СДС обвини столичния кмет заради спряното събаряне на ловния хотел на Румен Гайтански

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС обвини столичния кмет Васил Терзиев в нарушение на обществения интерес със спряното събаряне на незаконния ловен хотел на Румен Гайтански до язовир "Искър". "Доверчив или прекалено сговорчив се оказа г-н Терзиев когато повярва на обещанията на Румен Гайтански, че той сам ще събори незаконните си постройки до язовир "Искър"...

публикувано на 23.07.24 в 17:05

МВнР: Българските граждани, които посещават Гърция, да не носят ножове с острие над 7-10 см

Министерството на външните работи предупреди, че според гръцките закони е забранено носенето на оръжие - огнестрелно и хладно, включително нож. Информацията беше разпространена след случаи на задържани в Гърция български граждани с ножове. В практиката на гръцките полицейски органи е прието, че ножове с дължина на острието над 7-10 см се смятат за..

публикувано на 23.07.24 в 17:00

Вицепрезидентът: Дебелите мрежи на забравата никога няма да скрият делото на Вапцаров

Мъдростта на Вапцаровите думи е нашият естествен човешки ориентир. Най-важното им послание е, че никой няма право да ни отнема бъдещето, а то е в нашите ръце. Това заяви в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва във възпоменателното поклонение по повод 82-рата годишнина от разстрела на големия български поет Никола Вапцаров:..

публикувано на 23.07.24 в 16:41

Община Севлиево отпусна 5000 лв. за пострадалите от пожарите в Болярово

Община Севлиево отпусна финансова помощ за пострадалите от опустошителните пожари в Болярово. Средствата са в размер на 5 хиляди лева. Според финансовите си възможности Община Севлиево помага на домакинствата за преодоляване на последствията от огнената стихия, обхванала селища в община Болярово. От администрацията в Севлиево..

публикувано на 23.07.24 в 16:36
Даниела Дилова, председател на Административния съд в Плевен

600 страници е съдебно-техническата експертиза по делото за избора на Общинския съвет в Плевен

Съдебно-техническата експертиза по делото за избора на Общинския съвет в Плевен е 600 страници.  Административният съд отложи с един ден изслушването на вещите лица, за да се запознаят страните със заключенията на експертите. Казусът възникна в края на миналата година след местните избори, когато в едно дело бяха обединени 19 жалби срещу решение на..

публикувано на 23.07.24 в 16:26
Служебния министър на отбраната Атанас Запрянов в НС.

Запрянов: В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие

В авиобазата до Граф Игнатиево няма да има съоръжения за съхранение на ядрено оръжие - това става ясно от писмения отговор на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов на въпрос, поставен от депутата Иван Петков от БСП. Министерството на отбраната отговаря, че при изготвянето на изходните задания на инфраструктурните проекти в зоната за..

публикувано на 23.07.24 в 16:14
Лятната школа

Над 120 деца се забавляват в лятната школа "Ваканция в музея" в Смолян

Над 120 деца участват в лятната школа "Ваканция в музея", организирана от Регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян. Лятната школа е под наслов "Научи българското", а децата са на възраст от 5 до 12 години от цялата страна, дори и от чужбина . И вече втора седмица са в музея на полудневни занимания.  Интересът към лятната..

публикувано на 23.07.24 в 16:13