Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Дунев: Представянето ни на Световната купа във Варна е уникален успех

Красимир Дунев
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев заяви, че е изключително щастлив от представянето на националите на Световната купа по спортна гимнастика във Варна.

България завоюва три отличия, след като Еди Пенев стана шампион на земна гимнастика, а Йордан Александров взе среброто на финалите на успоредка и на висилка.

"За медала на висилка, определено моя уред, исках да чуем химна, но аз съм изключително доволен, радостен. Първо от представянето на нашите състезатели - три медала, един златен и два сребърни, това не се е случвало откакто организираме и провеждаме Световната купа във Варна, така че това е един уникален успех за нас и показва, че наистина вървим напред и нагоре. Също така благодаря на публиката. Наистина имаше толкова много зрители и съм благодарен, че напълнихме залата този път", каза Красимир Дунев след състезанието.

"Продължаваме напред. Предстои ни Световна купа в Осиек след десет дни, така че момчетата наистина показаха едно невероятно ниво. Бориха се мъжки, показаха едни много конкурентни съчетания. Йордан Александров и двата дни и на двата уреда си изигра перфектно съчетанията, Еди Пенев невероятно на земя, златен медал. Божидар Златанов е дебютант. Той е млад гимнастик, с много потенциал и много талант. Направи малка грешка на успоредка, но нека това да го мотивира и да го учи занапред как трябва да се състезава. Това е голям успех за нас. Наистина е специално за него, за първа година играе при мъжете. Така че да направиш два финала си е огромен успех. Наистина боли, не можа да стигне до медала, но направи малки грешчици и затова той не вземе медал", добави президентът на централата.

Димитър Димитров не успя да изпълни и двата си прескока, което му отреди шестото място с резултат 13.399 точки.

"Димитър Димитров имаше голям шанс. Всички знаем, той на три европейски първенства е финалист на прескок, това е неговият уред. За съжаление, направи грешка и то доста фатална грешка, която го изкара от отличията. Можеше

да вземе медал, но нека това така да му е една поука занапред да даде повече от себе си на тренировки, за да се получава и на състезание", каза още Дунев.

България имаше и една представителка при жените - Никол Стоименова, която се класира осма на финала на греда.

"Бъдещето е пред нея. На Европейското първенство в Анталия преди месец тя се състезаваше за първи път, това й е второто състезание при жените . . . младо момиче, много талантливо, много упорито и наистина има голям потенциал и бъдеще пред нея. Дано да е жива и здрава и продължаваме напред", добави олимпийският вицешампион на висилка.

България вероятно ще бъде домакин на Световна купа и догодина за осми пореден път.

"За Световната купа догодина вече документите са пуснати. Очаквам потвърждение от Международната федерация и дано се случат нещата", каза Красимир Дунев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гарет Саутгейт

Изкуственият интелект навлиза в националния отбор на Англия

Мениджърът на Англия Гарет Саутгейт вече се опира на силата на новите технологии за обработка на данни, докато подготвя отбора си Евро 2024, което ще се проведе от 14-и юни до 14-и юли в Германия. Предвид достигането на финала на Евро 2020, сега Англия също е смятана за един от претендентите за титлата. Но в щаба са доволни, че партньорството на..

публикувано на 15.05.24 в 16:09
Александър Зверев

Зверев и Циципас са четвъртфиналисти в Рим, Медведев отпадна

Третият поставен Александър Зверев се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис на клей кортове от сериите "Мастърс" в италианската столица Рим. Представителят на Германия се наложи над португалеца Нуно Боржеш с 6:2, 7:5 в четвъртия кръг след час и 27 минути игра. Двамата си размениха общо четири пробива в първия сет, приключил с..

публикувано на 15.05.24 в 06:32
Продадоха часовници Михаел Шумахер, за 4,41 милиона долара

Продадоха часовници на Михаел Шумахер, за 4,41 милиона долара

Часовници, принадлежащи на великия пилот от Формула 1 - Михаел Шумахер, бяха продадени за около 4 милиона швейцарски франка (4,41 милиона долара) от аукционна къща Christie's в Женева (Швейцария). Осемте часовника, включително  такива на Rolex, F.P. Journe и Audemars Piguet бяха обявени за продажба от семейството на Шумахер, който не е..

публикувано на 15.05.24 в 06:03
Волейболистите загубиха от Естония с 2:3 в контрола.

Бленджини започна със загуба в националния по волейбол

Мъжкият ни национален отбор по волейбол загуби първия мач под ръководството на новия треньор Джанлоренцо Бленджини - 2:3 (25:22, 19:25, 25:18, 28:30, 13:15) срещу Естония в официална контрола, играна в столичната зала „Христо Ботев“ пред публика. Днес предстои втора проверка, но срещата е затворена за фенове, като нашите се готвят за Лигата..

публикувано на 15.05.24 в 06:00

Спартак Плевен победи Рилски спортист и изравни резултата в полуфиналната серия

Отборът на Спартак Плевен победи Рилски спортист с 83:81 (19:22, 19:20, 26:21, 19:18) като домакин в зала „Балканстрой“ в Плевен в четвъртия мач от полуфиналния плейоф между двата тима в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и изравни резултата в серията на 2:2 успеха. Решителният пети двубой ще се играе на 17 май в Самоков. Талиб Занна бе..

публикувано на 14.05.24 в 21:32
Фернандо Каранга

Каранга и Текпетей с общо 10 мача наказание от Дисциплинарната комисия на БФС

Дисциплинарна комисия към Българския футболен съюз наложи солидни санкции за футболистите на ЦСКА-София Луис Фернандо Да Силва Монте-Каранга и Бърнард Текпетей от Лудогорец след срещата между двата тима от 32-ия кръг на Първа професионална лига. Каранга бе санкциониран със спиране на състезателни права за общо шест мача, а Текпетей - за четири...

публикувано на 14.05.24 в 20:06

Волейболистките на България загубиха от Нидерландия в Лигата на нациите

Представителният тим на България по волейбол за жени отстъпи пред Нидерландия с 0:3 (14:25, 20:25, 22:25) в турския курорт Анталия в първа среща от първата седмица във волейболната Лига на нациите (VNL) за 2024 година.  Следващият двубой на българските националки ще бъде на 16 май срещу Япония от 17:00 часа. В Анталия следват мачове срещу Италия на 17..

публикувано на 14.05.24 в 18:46