Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка, за което Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

В Туитър държавният глава написа, че атаката застрашава множество цивилни, представлява сериозен риск за околната среда и за сигурността на Запорожката атомна централа. Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност, подчерта Румен Радев. 

  

Президентът на Украйна е посетил наводнената Херсонска област. По-рано Володимир Зеленски призова за незабавна намеса на международните хуманитарни организации за справяне с последиците от разрушаването на язовир "Каховка" и критикува ООН и Червения кръст за недостатъчната им реакция. 
„Ако международните организации не дойдат в зоната на бедствие, това означава, че те не съществуват изобщо или че са неспособни“, каза Зеленски.

Световната банка ще подкрепи Украйна, като направи бърза оценка на щетите и нуждите на хората в засегнатия район. Висш служител посочи, че разрушенията имат много сериозни последици за осигуряването на основни услуги и за околната среда.

Украинските власти съобщиха, че над 5900 души са евакуирани от наводнените райони. Засегнати са 30 населени места, от които 10 под контрола на руските сили.

Под вода са 600 квадратни километра, повечето - под руски контрол, включително разрушеният язовир. Хиляди хора бяха евакуирани. Русия обяви, че от седем издирвани петима са загинали.

Според руския посленик във Вашингтон Анатолий Антонов в американските медии се провежда целенасочена кампания за дезинформация за станалото в Каховската ВЕЦ, като целта е прехвърляне върху Русия на отговорността на Украйна.

Антонов обвини властите там, че са извършили терористична атака, довела до мащабни наводнения и екологична катастрофа и отбеляза че "вашингтонските покровители на Киев никога не го критикуват, а поощряват всички удари, от които страдат руснаци".


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично признание за политическо безсилие. В очакване на втория мандат Костадинов предлага, ако ПП-ДБ..

публикувано на 15.07.24 в 09:50

Д-р Камен Николов, БАБХ: Конопените семена, маслото и брашното от тях са разрешени за влагане в храни

На витрината на магазин в центъра на София са изложени кексчета и бисквити с череп и знака на канабис на опаковката. За това сигнализираха слушатели на БНР.  Това става на фона на случката от миналата седмица, когато в болницата в Плевен попаднаха малки деца, яли бисквити с опасни, забранени съставки. Досъдебно производство по случая с децата в..

публикувано на 15.07.24 в 09:47
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има отсечки с разтопени релси, казаха пред медиите от ръководството на железопътната компания...

публикувано на 15.07.24 в 09:37

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се сблъскали две коли - с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:17
Снимката е илюстративна.

Тежка техника помага за потушаването на пожара край кюстендилското с. Преколница

Пети ден екипи на Пожарната и на Държавното горско предприятие "Осогово" продължават гасенето на пожара край кюстендилското село Преколница, който възникна на 500 метра от границата със Северна Македония. Огънят е локализиран откъм три страни. Усилията са насочени към спирането му откъм северната страна - към село Коприва, което остава..

публикувано на 15.07.24 в 09:09

Пети ден борба с пожара в Огражден планина над Петрич

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Огражден планина над Петрич. Пожарът, който се пренесе от Северна Македония към България вече е обхванал над 130 декара иглолистна гора. Пет пожарни автомобила и десетки служители от пожарните служби в Петрич и Сандански, три горски стопанства, доброволци и ловци, са на терен от 4 часа сутринта,..

публикувано на 15.07.24 в 08:59
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часът на неговото начало на 15 юли 1974 г. "Ключът" към решаването на Кипърския въпрос е в Анкара, заяви президентът Никос Христодулидис...

публикувано на 15.07.24 в 08:35