Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият първи министър на Шотландия

Никола Стърджън е арестувана във връзка с разследването на финансирането на Шотландската национална партия

Никола Стърджън
Снимка: БТА

Бившият първи министър на Шотландия Никола Стърджън бе арестувана във връзка с продължаващото разследване на финансирането на Шотландската национална партия.

Би Би Си съобщи, че полицията е потвърдила, че 52-годишната Стърджън е арестувана и разпитвана от детективи. На 5 април полицията претърсидома на Стърджън и щаб-квартирата на нейната партия в Единбург. По-рано бе арестуван нейния съпруг Питър Мърел, бивш изпълнителен директор на партията, но той бе освободен по-късно без да му бъдат повдигнати обвинения.

Луксозен кемпър  бе иззет междувременно от полицията пред дома на майката на Мърел в град Дънфърмлийн. Около две седмици по-късно ковчежникът на Шотландската национална партия Колин Бийти също бе арестуван, но подобно на Мърел освободен без повдигнати обвинения. Съгласно Закона за наказателното правосъдие в Шотландия от 2016 година, полицията може да освободи заподозрян за по-нататъшно разследване, но той може да бъде арестуван отново на по-късна дата.

Никола Стърджън бе първи министър на Шотландия в продължение на 8 години и първата жена на поста. Тя подаде идненадващо оставка на 15 февруари. В края на март, започналото преди близо две години разследване на финансите на партията, се превърна в основна новина. Бяха подадени оплаквания, свързани с това, че не е ясно какво е станало с повече от 600 000 паунда дарения за националистите от активисти, основно в кампанията за провеждане на втори референдум за независимост. 


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антъни Блинкън и Ицхак Херцог

Блинкън: Израел да допусне още хуманитарна помощ в Газа, "Хамас" да приеме предложението за примирие

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова Израел да допусне повече хуманитарна помощ в ивицата Газа, а "Хамас" да приеме час по-скоро предложението за примирие. Паралелно с усилията ни за сключване на примирие работим за осигуряване на повече хуманитарна помощ за населението на ивицата Газа, заяви Блинкън при срещата си с..

публикувано на 01.05.24 в 15:15
Делян Пеевски

И Делян Пеевски поиска отмяна на решението за частна детска болница

Призовавам служебното правителство незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница, взето във вторник от Министерски съвет. Това се казва в позиция на ДПС, в която се цитира лидера Делян Пеевски. "Българските граждани трябва да научат кой подведе Министерски съвет да вземе подобно решение и чии лобистки интереси..

публикувано на 01.05.24 в 15:05
Пламен Димитров

Пламен Димитров: Над 200 хиляди са нарушенията на трудовите права в България през миналата година

За миналата година има над 200 хиляди нарушения на трудовите права в България . Това съобщи пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ. Нарушаването на правото на синдикално сдружаване от миналата година е криминализирано, напомни още той. Димитров о бърна внимание на проблема с работещите бедни у нас.  " Когато над 750 хиляди българи..

публикувано на 01.05.24 в 14:45
Кирил Петков и Христо Иванов в пленарната зала на парламента, 15 юни 2023 г.

ПП-ДБ внася сигнал до ДАНС за проверка на разрешението за частна детска болница

"Здравната мафия, която от години държи в задушаваща хватка цялото българско здравеопазване и се бореше срещу нашите решения за създаване на национална детска болница, днес си осигури политическата подкрепа за създаване на болница от частен инвеститор“, посочват от пресцентъра на ПП-ДБ в прессъобщение до медиите по повод решението на Министерския..

публикувано на 01.05.24 в 14:44

Напрежение сред протестиращите в Калифорнийския университет в Лос Анджелис

До напрежение се стигна между пропалестински и произраелски протестиращи в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Зам.-кметът на града съобщи в социалната мрежа Х, че университетът е извикал полиция. Група контрадемонстранти са се опитали да съборят палатковия лагер на пропалестинските протестиращи в кампуса на Калифорнийския университет. Полицията..

публикувано на 01.05.24 в 14:05

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде забранен",..

публикувано на 01.05.24 в 13:56
Мемориална музейна зала 2

Марио Шуптов: Перущица има огромен принос за Априлското въстание

Перущица има огромен принос за Априлското въстание със своята 9-дневна борба. Това разказа пред БНР Марио Шуптов, уредник на Историческия музей в Перущица "Въстаниците са позиционирани на шест места. Планът е бил за кръгова отбрана, за да се спечили време преди да дойде Хвърковатата чета на Бенковски. В последствие се оказва, че не се..

публикувано на 01.05.24 в 13:49