Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалните пратеници на ЕС и САЩ с визити в Белград и Прищина, но без резултати

Отляво надясно: Президентът на Сърбия Вучич, специалният представител на ЕС Лайчак, върховният представител за външната политика на ЕС Борел и премиерът на Косово Курти на среща в Брюксел, архив, 2 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Специалният пратеник на ЕС за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар споделиха, че са очаквали по-големи резултати от посещенията си в Косово и Сърбия миналата седмица, осъществени на фона на нараснало напрежение в Северно Косово, съобщава БТА.

Лайчак направи обобщение на визитата в публикация във Фейсбук, като написа, че Ескобар и той самият са се надявали посещението им да има по-голям резултат, съобщава вестник "Коха диторе". Лайчак посочва, че "въпреки някои положителни сигнали" напрежението в северните косовски общини остава високо.

В Прищина двамата емисари са се срещнали с президента на Косово Вьоса Османи, премиера Албин Курти и вицепремиера и главен преговарящ на Косово в диалога със Сърбия Бесник Бислими, както и с опозиционни лидери.

По думите на Лайчак е била препотвърдена позицията на ЕС и САЩ за политическо разрешение на ситуацията: незабавна деескалация, възможно най-скорошно произвеждане на нови местни избори в Северно Косово с участието на местните сърби и връщане към диалога и процеса на нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия.

Лайчак написа, че с Ескобар са се срещнали и с представители на сърбите в Косово, "тъй като решение не може да бъде постигнато без да бъде включено и засегнатото население". Двамата са провели срещи с представители на гражданското общество и на основната партия на косовските сърби Сръбска листа, за да ги чуят и да бъде обсъдено защо е толкова важно участието им при нови избори на север в Косово.

По думите на Лайчак разговорите и в Прищина, и в Белград, са били еднакво дълги и трудни. В сръбската столица двамата пратеници са се срещнали с президента Александър Вучич, на когото са обяснили "как трябва да допринесе за излизане от настоящата криза". Тримата също така са обсъдили "сложната ситуация“ на сърбите в Косово.

Пред Вучич пратениците на ЕС и САЩ са подчертали, че "докато всички граждани имат правото да протестират мирно, насилието никога не е приемливо и не може да има безнаказаност".

Лайчак написа в заключение, че се е завърнал в Брюксел, където ще информира ЕС и страните членки за проведените срещи и следващите стъпки по отношение на диалога Косово–Сърбия.

Специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар също говори за посещението си в Белград и Прищина, смекчавайки тона си към премиера на Косово Албин Курти от последните дни, отбелязва "Коха диторе".

Преди дни Ескобар заяви, че: "В един момент, ако Косово иска да продължи напред с интеграцията си, то трябва да формира Съюз на сръбските общини (ССО, основното условие за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия – бел. ред.). Въпросът е дали това ще се случи с това правителство (на Албин Курти) или със следващото правителство", каза Ескобар.

В сръбско интервю, цитирано от вестника, вчера Ескобар казва, че "въпреки че (Албин Курти) е труден партньор", Курти е партньор на САЩ, каквито са и Косово и Сърбия.

Той допълни, че предусловията за деескалация на напрежението в северните косовски общини, предимно населени със сърби, са Косово да създаде ССО, а Сърбия да не възпрепятства членството на Косово в международни организации.

Сърбите в Звечан, Лепосавич и Зубин поток в Северно Косово протестират всеки ден от 26 май насам пред сградите на общините, в които бяха избрани албански кметове.

Ситуацията там е относително спокойна след 29 май, когато се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово Кейфор, при които бяха ранени около 30 войници от Кейфор и около 50 косовски сърби.


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боевете в Източна Украйна

Боевете в Източна Украйна са в напрегната фаза, силите на Киев отстъпват към нови позиции в най-малко три места по фронта, съобщи главнокомандващият украинските военни.сили Олександър  Сирски е написал в "Телеграм", че с цел съхраняване на силите войските са се отдръпнали на нови позиции западно от селата в Донецка област Бердичи, Семенивка и..

публикувано на 28.04.24 в 21:15

Гръцката брегова охрана спаси 25 мигранти

Служители на гръцката брегова охрана спасиха 25 мигранти, чиято лодка потъна в Егейско море недалеч от остров Самос. Един от корабокрушенците е загинал, други четирима са в неизвестност, съобщава агенция "Ройтерс". Други 20 нередовни мигранти са се добрали по-рано днес до друг гръцки остров - Хиос За близо четири месеца от началото на годината броят на..

публикувано на 28.04.24 в 20:54
Николай Денков

Денков ще води листата на ПП-ДБ в Бургас, вероятно

Академик Николай Денков ще е водач на листата на ПП - ДБ за парламентарните избори във Втори многомандателн избирателен район Бургас, обяви един от лидерите на коалицията Асен Василев. По повод коментара на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Василев, с Кирил Петков и Николай Денков, Асен Василев..

публикувано на 28.04.24 в 20:32

Хиляди вярващи на Рупите за Цветница

Хиляди вярващи посетиха днес Рупите и  храма "Света Петка“, изграден по заръка на пророчицата Ванга, за която Цветница беше един от най- светлите празници.  Поклонници от България, Гърция и Северна Македония дойдоха, за да се поклонят пред гроба на Ванга, да запалят свещ в храма "Света Петка“ и да си вземат венец от върбови клонки...

публикувано на 28.04.24 в 20:07
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Борисов: Никой не може да поставя условия на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира..

публикувано на 28.04.24 в 18:28

Стачка на "Хийтроу”

Служителите на граничните сили на най-натовареното британско летище “Хийтроу” ще стачкуват четири дни от понеделник в знак на протест срещу промените в условията на работа. Възможни са забавяния на летище "Хийтроу" заради 10-дневна стачка Профсъюзът на обществените и търговски услуги (PCS) заяви, че повече от 300 членове на персонала ще спрат да..

публикувано на 28.04.24 в 18:03

Жеги в Южна Азия, училищата затвориха

Хиляди училища бяха затворени, а здравните власти издадоха предупреждения заради екстремни горещини в Южна и Югоизточна Азия, предаде "Франс прес".  През последните дни в тази част на света живакът се вдигна до 45 градуса по Целзий. Днес във Филипините беше обявено, че заниятията в клас няма да бъдат подновени още две дни, след като столицата Манила беше..

публикувано на 28.04.24 в 17:32