Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дронове камикадзе са забелязани над Одеска и Николаевска област

Снимка, направена по време на посещението в Енергодар, организирано от руското министерство на отбраната, показва общ изглед на плиткия язовир Каховка в близост до Запорожската атомна електроцентрала в Енергодар, Югоизточна Украйна, 15 юни 2023 г. Запорожската атомна електроцентрала все още може да продължи да черпи вода от язовир Каховка, съобщава МААЕ.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази нощ отново беше обявена въздушна тревога в някои от районите в източната и южната част на Украйна. Украинските ВВС съобщиха за забелязани дронове камикадзе над Одеска и Николаевска област, но без повече подробности.

Руските сили са изстреляли два дрона "Шахед", които са били унищожени от украинската противовъздушна отбрана. Украинските военни съобщават също, че през изминалото денонощие Русия е нанесла пет удара с крилати ракети, както и над 60 въздушни удара и над 80 удара с реактивни системи за залпова стрелба по позиции на украинските войски и населени места.
„За съжаление има загинали и ранени сред цивилното население, пострадали са промишлени съоръжения в Кривой Рог, Днепропетровска област, жилищни сгради и административна инфраструктура в Херсонска област“, ​​се казва в съобщението на военните, според които вероятността за ракетни и въздушни удари по цялата територия на Украйна остава много висока.

Украински и руски военни се обвиняват взаимно за обстрели в Нова Каховка. Говорител на Международната агенция за атомна енергия заяви пред Ройтерс, че стрелба е спряла за кратко конвоя, който се е връщал към контролираната от Украйна територия след посещение в Запорожката атомна електроцентрала, но делегацията не е била в непосредствена опасност.

Съветник на ръководителя на компанията "Росенергоатом" обвини Украйна, че е открила огън по конвоя, ръководен от генералния директор на агенцията Рафаел Гроси. 

Международната агенция за атомна енергия определи ситуацията в Запорожката централа като сериозна, но стабилна след срутването на стената на язовир "Каховка". Язовирът, който беше разрушен миналата седмица, осигурява вода за охлаждане на окупираната от Русия атомна централа. По думите на Гроси, в момента в охлаждащите басейни все още има достатъчно вода.

Междувременно в интервю за американската телевизия Ен Би Си украинският президент Володимир Зеленски заяви, че новините от фронтовата линия като цяло са позитивни, но ситуацията е трудна.

Според него Русия се бори отчаяно срещу украинската контраофанзива, защото поражение в тази битка може да означава загуба на войната. В късното си видеообръщение Зеленски пък приветства внесения в американския Конгрес законопроект за конфискация на руски активи в полза на Киев:

„В диктатури като руската именно парите са най-висшата ценност, особено за хората, които обслужват режима или са фактически господари на държавните структури. Когато държавата терорист и всички руснаци, чието сътрудничество с Кремъл създаде условия за руската агресия или които са прикритие за корумпираните лица, изгубят парите си, тогава ще бъде постигната много важна цел. Те ще почувстват какво е загуба“.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те имат обаче сложна система за комуникация, социална структури и точно като хората са способни както..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06