Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добро начало на туристическия сезон в "Сребърна"

Резерват "Сребърна"
Снимка: Незабравка Кирова

Добре е започнал туристическия сезон в резервата "Сребърна", сравнено с последните две години, съобщават от Природонаучния музей.

Очакванията са интересът да продължи до края на октомври, когато по "Via Pontica" преминават много ята птици.

"Годината започна добре и има доста посещения на ученици", заяви Яна Райнова, екскурзовод в Природонаучен музей "Сребърна". От над 4300 туристи, от началото на сезона досега, половината са ученици, каза още тя.

"Туристите са впечатлени от всичко, което виждат", каза Ива Георгиева.

Мястото, където гнездят къдроглавите пеликани, може да бъде наблюдавано от музея посредством видеокамера, която предава и картина, и звуци от птиците.

Именно заради тях "Сребърна" е сред най-популярните природни резервати.

В района на езерото има и екопътеки, които позволяват флората и фауната да бъдат наблюдавани от безопасно разстояние.

В музея пък има над 140 експоната – препарирани животни и птици, които са там от 1983 година. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем задържани в Белгия за подготовка на атентат на Олимпийските игри във Франция

Седем души са задържани при 14 обиска, извършени в няколко белгийски града като превенция срещу терористичен акт преди започващите утре Олимпийски игри в Париж. Обиските са извършени в Брюксел, Антверпен, Лиеж и още няколко града в кралството, като съдията ще реши на по-късен етап дали задържаните ще останат в ареста.  Те са заподозрени в..

публикувано на 25.07.24 в 15:59
Акад. проф. Васил Николов

Археолози разкриха и проучиха светилище на 7000 години в Ловешко

Археолози с ръководител академик професор Васил Николов от Националния археологически институт и музей на Българската академия на науките разкриха и проучиха светилище на седем хиляди години в землището между ловешките села Дойренци и Дренов , където ще преминава трасето на един от новите участъци на автомагистрала "Хемус". Проучванията на..

публикувано на 25.07.24 в 15:59
Варненското езеро

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се в света

Черно море е едно от най-бързо затоплящите се морета в световен мащаб. До края на века скоростта на вятъра в региона ще нарастне, ще се увеличат валежите, а налягането на въздуха ще се повиши. По-големи количества на валежите вече се регистрират в районите на Варна, Добрич и Бургас. Българските учени предупреждават, че климатичните промени в..

публикувано на 25.07.24 в 15:53

Утре КС се произнася за промените в Конституцията

Конституционният съд ще се произнесе утре дали последните изменения на Конституцията (ш естите по ред поправки) противоречат на основния закон . Това става ясно от съобщение на сайта на съда. Исканията са две - на президента Румен Радев, който атакува измененията, без промените, свързани със съдебната власт, и на депутати от 49-ото Народно..

публикувано на 25.07.24 в 15:45
Борислав Сарафов

За блокирането на съдебномедицинските експертизи и аутопсиите в столицата и региoна алармира Сарафов

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е изпратил писмо до служебния министър на здравеопазването Галя Кондева с копие до служебния премиер Димитър Главчев, с което ги сезира относно необходимостта от предприемането на незабавни мерки за своевременно извършване на съдебномедицински експертизи, назначени от органите на досъдебното..

публикувано на 25.07.24 в 15:36

Продължава делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас

С разпит на свидетели в Бургаския окръжен съд и днес продължава делото за смъртта на полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев. Те загинаха след като автобус с мигранти блъсна на кръгово кръстовище патрулната полицейска кола. Обвиняем за престъплението е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Днешния разпит цели да изясни ситуацията в..

публикувано на 25.07.24 в 15:34

Руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил

За втора поредна нощ руски дронове атакуваха южния украински пристанищен град Измаил и повредиха инфраструктурни обекти. Според съобщенията от Киев няколко руски дрона са навлезли в румънското въздушно пространство.  Украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия е изстреляла 38 ирански дрона, 25 от тях са били свалени. Местните власти в Измаил..

публикувано на 25.07.24 в 15:27