Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международните реакции за събитията в Русия

Сградата на "Вагнер" в Санкт Петербург е отцепена от служители на силовите структури

Президентът на САЩ Джо Байдън е бил брифиран за ситуацията в Русия и Вашингтон "ще се консултира със съюзници и партньори по обстоятелствата", заяви говорителят на американския Съвет за национална сигурност Адам Ходж, цитиран от Франс прес.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че случващото се доказва слабостта на Русия. Той написа в Телеграм, че "колкото по-дълго Русия държи войските си и наемниците си на украинска територия, толкова повече хаос, болка и проблеми ще си навлече по-късно".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел определи събитията като "очевидно вътрешен руски проблем" часове след като се появи информация, че разбунтували се наемници от "Вагнер" са влезли в южния град Ростов и напредват към Москва. Подкрепата на Евросъюза за Украйна остава непоколебима, добави Мишел в Туитър. От ЕК допълниха, че следят ситуацията.

Полският президент Анджей Дуда е провел спешни консултации с премиера и представители на министерството на отбраната заради събитията в Русия. Варшава следи събитията в Русия "постоянно".

"Поради ситуацията в Русия тази сутрин проведохме консултации с министър-председателя и Министерството на отбраната, както и със съюзниците. Развитието на събитията отвъд нашата източна граница се следи непрекъснато“, написа Дуда в "Туитър".

Германското правителство също наблюдава внимателно събитията, съобщи говорител на канцлера Олаф Шолц. Германското външно министерство призова пътуващите в Русия да не посещават центъра на Москва, както и южния град Ростов поради събитията, които се развиват в страната от снощи. Хората трябва да стоят настрана от военните обекти и да следват безпрекословно разпорежданията на руските сили за сигурност, допълват от Берлин. Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок съобщи, че следи отблизо развитията в Русия и е в тесен контакт с международните партньори.

В същия тон е реакцията и на Париж. От Елисейския дворец изтъкват, че вниманието им остава насочено към подкрепата за Украйна.

"Всички страни" от конфликта в Русия "да действат отговорно и да закрилят мирното население", призова премиерът на Великобритания Риши Сунак. Той ще обсъди развоя на събитията с британските съюзници по-късно днес. От британското външно министерство предупредиха, че има опасност от нарушаване на обществения ред, след действията на частите на частната руска компания "Вагнер" на руска територия.  Остава в сила препоръката на Лондон да не се пътува до Русия. Според британското министерство на отбраната, страната е изправена пред най-сериозните предизвикателства в областта на сигурността в последно време. Отбелязва се, че през следващите часове решаваща ще бъде лоялността на руските сили за сигурност и особено на Националната гвардия.

Правителственият комитет "Кобра" за кризисни ситуации във Великобритания провежда заседание, на което обсъжда ситуацията в Русия.

Вътрешната нестабилност в Русия е последица от агресията срещу Украйна, коментира италианският премиер Джрджа Мелони. Италия, както и повечето европейски страни, продължават да следят внимателно събитията в Русия. 

Правителството на Естония затегна мерките за сигурност по границата си с Русия и призова гражданите си да не пътуват за съседната държава. Естонският премиер Кая Калас увери сънародниците си, че "пряка опасност" за самата Естония няма. Калас написа в Туитър, че властите са укрепили сигурността по границата и призова хората да не пътуват в съседна Русия, а Латвия няма да допуска руснаци на своя територия.

"Хаотичното сриване" на Русия означава, че "сега е моментът“ за победа на Украйна, заяви в Брюксел литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис.

"В продължение на 100 години литовците са живели на ръба на бруталната бандитокрация на Москва, знаейки, че е само въпрос на време преди следващата хаотична имплозия", посочи той в отговор на събитията в съседна Русия. "Не сме смутени. Ние виждаме ясно в хаоса. Целта, както винаги, е победа и справедливост за Украйна. Времето е сега“, добави той в изявление, публикувано в "Туитър".



По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Семейството на Алсу Курмашева: съпругът Павел Буторин (отзад), дъщерята Мириам Буторин (отдясно) и дъщерята Биби Буторин (отляво) се прегръщат, докато слушат изказването на президента на САЩ Джо Байдън относно размяната.

Западът и Русия си размениха 24 затворници

24 затворници си размениха днес Западът и Русия. Москва получи и две непълнолетни лица. Освободените от Русия американски затворници са осъдените на по 16 години затвор за шпионаж кореспондент на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович и бившият морски пехотинец Пол Уилън, както и журналистката от Радио "Свободна Европа" Алсу Курмашева, която..

публикувано на 01.08.24 в 21:12

Разрастват се и трите големи пожара в Югозападна България

И трите големи горски пожара в Югозападна България се разрастват. Обстановката се усложнява.  В Малешевската планина се разгоряха нови огнища, продължава да върлува и стихията в Пирин. Голяма част от фронта на пожарите в Югозапада е овладян, 2 са активните огнища в Малешевска планина Пожарът в планината Славянка също се е..

публикувано на 01.08.24 в 21:08

Пожарът между Панагюрище и селата Баня и Оборище не е напълно локализиран

Пожарът между  Панагюрище и близките  села Баня и Оборище  все още не е напълно локализиран.  В момента е мобилизиран целият състав на противопожарните екипи от областта. В гасенето участват служители на горските стопанства и много доброволци. Няма опасност за населените места в близост до пожара, съобщава кореспондентът на БНР в региона...

публикувано на 01.08.24 в 21:01
Служебният министър на туризма Евтим Милошев.

Ресорното министерство има готовност да внесе в МС предложението за създаване на Гаранционен фонд в туризма

До два месеца Министерството на туризма ще има готовност да внесе в Министерския съвет предложение за промени в Закона за туризма, свързано със създаването на Гаранционен фонд в туризма. Той се отнася до потребителската защита. Това съобщи ресорният министър Евтим Милошев по време на блиц контрол в парламентарната Комисия по туризъм...

публикувано на 01.08.24 в 20:26

Костадинов: 42% от територията на страната е демографска пустиня

40% от територията на страната е демографска пустиня заради драстичното обезлюдяване. Това беше обявено от парламентарната комисия по демографската политика, децата и семейството, която заседава изнесено в най-малката община в България – Трекляно, с население около 300 жители в 19 села.  С уговорката, че комисията не взема решения, но се опитва..

публикувано на 01.08.24 в 20:18
Самолети, за които се смята, че превозват затворници, идващи от Русия, пристигат на летището в Анкара, 1 август 2024 г.

Байдън за размяната на затворници с Русия: Изключително дипломатическо постижение

Изключително дипломатическо постижение - т ака президентът на Съединените щати Джо Байдън нарече осъществената днес най-мащабна размяна на затворници между Запада и Русия след Студената война. От Белия дом обаче заявиха, че Вашингтон няма да промени политиката си по отношение на руската агресия в Украйна.  Американските власти..

публикувано на 01.08.24 в 20:02

МФ: Прогнозираният дефицит към края на юли е милиард лева

Един милиард лева е прогнозираният дефицит към края на юли, сочат данните на финансовото министерство.  В сряда стана ясно, че полугодието е завършило на минус с над 600 милиона лева. Във фискалния резерв към края на юни има над 11 милиарда лева.

публикувано на 01.08.24 в 19:58