Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипърските турци посрещат Курбан байрам с икономически и социални трудности

Снимка: Бранислава Бобанац

Кипърските турци посрещат започващия днес 4-дневен празник Курбан байрам с икономически и социални трудности. Повишени цени на храните, горивата и електроенергията са „празничният“ подарък на властите, пишат кипърски турски медии.

Над 3000 турски лири средно са необходими на 4-членно семейство за традиционната трапеза днес и мнозинството кипърски турци трудно могат да си я позволят, изчисляват издания в северната част на острова.

Сумата надхвърля 100 евро, според курса на турската лира, който в навечерието на празника достигна почти 29 лири за евро.

Растящите цени на храните, намаляването на покупателната способност и спадащият жизнен стандарт поради обезценяването на турската лира се отразяват отрицателно на всеки аспект от всекидневието на хората, пишат кипърско-турски медии.

Само ден преди празника, от вторник, поскъпнаха горивата в северната част на острова. Цените на бензина бяха повишени за трети път през юни с 6%, което е значителен ръст за доходите на местните жители.

От събота влизат в сила и нови по-високи тарифи на електроенергията.

„Ще преодолеем икономическите и социални трудности със сътрудничество и солидарност с Турция“, заяви лидерът на кипърските турци Ерсин Татар в празничното си обръщение по случай Курбан байрам.

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Денков

Денков: Няма по-важна тема от борбата с корупцията

Няма по-важна тема от борбата с корупцията, заяви председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков по повод критиките, че има и други съществени теми, които трябва да бъдат обсъдени и приети приоритетно. Денков отрече с искането за тримесечно отлагане на връчването на мандат да се нарушава Конституцията: "На думи всички..

публикувано на 17.07.24 в 10:59
Венко Сабрутев

Венко Сабрутев: УС на БНБ може би иска да отстрани потенциален кандидат за служебен премиер

Отстраняването на Андрей Гюров като подуправител на БНБ е опит да се отстрани потенциален министър-председател на служебно правителство. С такава теза излезе депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев: "Правят впечатление обаче усилията на БНБ да вземат решение преди Административният съд да се произнесе и тук ключовият въпрос е защо толкова много..

публикувано на 17.07.24 в 10:35

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 10:34

Белгия подписа с Украйна споразумение за възстановяване на щетите от войната

Премиерите на Белгия Александер де Кро и на Украйна Денис Шмигал са подписали споразумение за сътрудничество в усилията за възстановяване на щетите, причинени от руското военно нападение, съобщиха белгийски медии, цитирани от БТА. Споразумението е било сключено на среща онлайн и влиза в сила от днес. Предвижда се в следващите четири години Белгия да..

публикувано на 17.07.24 в 10:29
Момче се охлажда във фонтан в Атина, 12 юни 2024 г.

Гръцките власти с предупреждение за жегите и опасността от пожари

Областите до границата с България са с изключително висок риск от пожари, предупредиха гръцките власти. Днес и утре са критични дни с много високи температури, които ще достигнат, а на места и ще преминат 43 градуса. Червен код за горещини в цялата страна, температури до 43° Към туристите отново има препоръка да не остават на плажа в обедните..

публикувано на 17.07.24 в 10:21
Съпредседателите на ДПС Джевдет Чакъров и Делян Пеевски.

Разцепление в ДПС и по въпроса за разговори с ПП-ДБ

Изключените от ПГ на ДПС са готови да участват в разговор с ПП-ДБ, макар че имат критики към подхода им да водят разговори за законодателна програма, преди да са получили втория мандат - за разлика от останалите в парламентарната група, които са твърдо против диалог с втората политическа сила. Съпредседателят на партията Джевдет Чакъров..

публикувано на 17.07.24 в 10:17
Външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Унгарският външен министър: Работим за още една среща на високо равнище за мир в Украйна

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че приемането на Украйна в НАТО би означавало обявяване на война срещу страната му. Унгарският външен министър Петер Сиярто каза, че се работи по организирането на още една среща на високо равнище за мир в Украйна. В интервю за руската агенция "Новости" Сиярто отхвърли критиките към Будапеща..

публикувано на 17.07.24 в 10:14