Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Денков ще посети Австрия възможно най-скоро

Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков ще посети Австрия възможно най-скоро - тази договорка е постигната между него и австрийския канцлер Карл Нехамер във връзка с ветото на страната за приемането ни в Шенген. Министър-председателят говори пред журналисти след края на заседанието на европейските лидери в Брюксел.

Премиерът подчерта, че проведените двустранни срещи с австрийския канцлер Нехамер и с премиера на Нидерландия Марк Рюте са били насочени към това как да работим с техните общества, за да спечелим доверието им:

"Разбрахме се с австрийския канцлер да посетя Австрия възможно най-скоро, въпреки че имаше скорошни визити, за да прибавим резултатите от пилотния проект, който започна през март от предишното правителство и трябва да го разбием още повече и също така да договорим как да се включат техни експерти, техни граничари, митничари, да дойдат на границата, за да се уверят на място какво правим ние и да споделят опит от тяхната граница с други държави".

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте е заявил, че е по-отворен, но ясно е казал, че България трябва да преодолее различията си с Австрия:

"За  него са по-важни докладите, които очакваме от ЕК, така че, той каза - в момента няма нужда от визити, нека излезе докладът, нека видим каква пише вътре, дано да сте си свършили работата по отношение на приемане на законите, по които ние сме поели анганимент, и ако изглеждат добре нещата, тогава би могъл да убеди неговото общество, неговите колеги политици, че всичко е наред".

Премиерът каза, че докладът на Европейската комисия за върховенството на закона у нас, който се очаква в края на следващата седмица, ще търпи промени до последния момент и изрази очакване той да бъде честен, коректен и ясен, а не с общи формулировки.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Поддръжници на Фреди Белери пред Апелативния съд в Тирана, 25 юни 2024 г.

В Атина очакват пристигането на Фреди Белери

Журналисти и симпатизанти на евродепутата Фреди Белери очакват днес в Атина пристигането му. Той получи отпуск от затвора в Албания, за да положи клетва в Европарламента. Процесът срещу него предизвика силно напрежение в отношенията на Тирана с Атина. Днес Фреди Белери беше освободен от затвора в Албания с петдневна отпуска, за да положи клетва..

публикувано на 15.07.24 в 10:19

Плевен е домакин на кръгла маса, посветена на пътната инфраструктура

Плевен е домакин на кръгла маса на тема "Стратегическите приоритети, свързани с пътната инфраструктура и организация на движението"  в региона. Акцент в дискусията е изграждането на обходния път на областния град. Кръглата маса е организирана от регионалните колегии на архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на..

публикувано на 15.07.24 в 10:04
Костадин Костадинов

Костадин Костадинов: ПП-ДБ да върнат мандата веднага след получаването му

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов призова ПП-ДБ да върнат мандата за съставяне на правителство, веднага след като го получат. Според него евентуално искане за отлагане на връчването му с два месеца, каквато информация се появи, е публично признание за политическо безсилие. В очакване на втория мандат Костадинов предлага, ако ПП-ДБ..

публикувано на 15.07.24 в 09:50
В Солун, 12 юни 2024 г.

Екстремните жеги в Гърция продължават

Продължава екстремната вълна на високи температури в Гърция и днес. Спряха влакове поради повреда на железопътната мрежа. Прекратено е движението на влакове от Патра към Пелопонес поради повреда на железопътните релси от високите температури. Има отсечки с разтопени релси, казаха пред медиите от ръководството на железопътната компания...

публикувано на 15.07.24 в 09:37

Един загинал и трима ранени при тежка катастрофа на пътя за Гърция

Един човек е загинал, а други трима са ранени при тежка катастрофа на международния път за Гърция през прохода "Маказа". Инцидентът е станал около 7:30 часа в участъка между селата Садовица и Загорско. Според източници на БНР са се сблъскали две коли - с гръцка и румънска регистрация, като жертвите са пътували в гръцкия автомобил...

публикувано на 15.07.24 в 09:17
Снимката е илюстративна.

Тежка техника помага за потушаването на пожара край кюстендилското с. Преколница

Пети ден екипи на Пожарната и на Държавното горско предприятие "Осогово" продължават гасенето на пожара край кюстендилското село Преколница, който възникна на 500 метра от границата със Северна Македония. Огънят е локализиран откъм три страни. Усилията са насочени към спирането му откъм северната страна - към село Коприва, което остава..

публикувано на 15.07.24 в 09:09

Пети ден борба с пожара в Огражден планина над Петрич

Пети ден продължава борбата с огнената стихия в Огражден планина над Петрич. Пожарът, който се пренесе от Северна Македония към България вече е обхванал над 130 декара иглолистна гора. Пет пожарни автомобила и десетки служители от пожарните служби в Петрич и Сандански, три горски стопанства, доброволци и ловци, са на терен от 4 часа сутринта,..

публикувано на 15.07.24 в 08:59