Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затварят всички фризьорски салони за жени в Афганистан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на талибаните в Афганистан разпореди до месец всички фризьорски салони за жени в Афганистан да затворят врати, предаде Ройтерс, като цитира заповед на министерството на морала.

"Крайният срок за затварянето на всички фризьорски салони за жени е един месец", обяви Мохамад Садик Акиф, говорител на Министерството на предотвратяване на греха и пропаганда да добродетелите, като се позова на министерско решение.

Чуждестранни правителства и представители на ООН осъждат растящите ограничения за жените в Афганистан, след като талибаните отново взеха властта в средата на 2021 г. след изтеглянето на чуждите военни части и падането на подкрепяното от тях местно правителство.

Миналата година талибаните затвориха женските средни училища, спряха достъпа на жени до университетите и спряха от работа много афганистански хуманитарни служителки. Много обществени места като бани, фитнес салони и паркове са затворени за жените.

Фризьорските салони се нароиха в Кабул и други афганистански градове, след като талибаните бяха свалени от власт през 2001 г. Много от тях продължиха да работят и след връщането на талибаните на власт, но табелите им бяха сваления, а прозорците - покрити.

Западните правителства предупреждават, че растящите ограничения, налагани на жените, пречат на международното признаване на талибанската администрация. Талибаните твърдят, че те спазват правата на жените в съответствие с ислямските закони и афганистанските обичаи.

Информацията е на БТА.
По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка

В Чикаго и днес продължава най-големият български фолклорен фестивал в Северна Америка. Той е известен с името "Верея". За 14-а година в Чикаго си дават среща танцови състави от цяла Северна Америка. Специален гост тази година е ансамбъл "Българче" от град Винга, Банатска област, в Румъния. Според неофициална информация, на територията..

публикувано на 27.04.24 в 11:51

Извънредни мерки за контрол на трафика в Гърция

В Гърция са въведени засилени мерки за контрол на движението по пътищата , информират от полицията. За да се облекчи пътната обстановка е забранено движението на тирове по първокласните пътища на страната по време на великденските празници. От днес е интензивен трафикът, защото много гърци тръгнаха на път, като събраха седмица почивни дни...

публикувано на 27.04.24 в 11:43

Нейтън Трал: Целта за унищожение на "Хамас" е непостижима

Преговори за прекратяване на огъня в Газа няма, а сухопътна офанзива срещу южния град Рафах, от каквато Израел не се отказва, ще означава катастрофа за целия Близък изток. Това изречение обобщава последните новини и предупреждения, докато израелски въздушни удари сякаш предшестват неизбежната операция. Тя е и логично продължение на..

публикувано на 27.04.24 в 11:31

Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB" с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. Положителната перспектива отразява изгледите за членство на страната в еврозоната, въпреки че има забавяне на процеса след януари 2025 г. Макар..

публикувано на 27.04.24 в 11:30

Празник, посветен на певицата Гюрга Пинджурова в Трън

За осма поредна година Трън е домакин на празник, посветен на народната певица Гюрга Пинджурова. На открита сцена пред читалището, което носи нейното име, ще започне 5-часова програма с участието на самодейци - състави и изпълнители от Пернишко и страната. Гюрга Пинджурова е родена през 1895 година в Трън и още приживе се превръща в легенда...

публикувано на 27.04.24 в 11:20

За 10-и път: Фестивал събира български производители и потребители в Севлиево

В Севлиево се открива двудневният национален фестивал "Семе българско", на който се представят производители и занаятчии. Фестивалът традиционно е място за среща между потребители и български производители и дава възможност на представители на научни институти, организации и отделни личности да популяризират работата си и да намерят..

публикувано на 27.04.24 в 11:08
Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.

Тони Николов: Макрон бие камбаната за Европа

"Европа може да умре. Това зависи изцяло от нашия избор", каза френският президент Еманюел Макрон в драматична двучасова реч преди дни в Сорбоната. Макрон: Най-голямата опасност за сигурността на Европа е Русия да спечели войната срещу Украйна Макар да има видимо продължение на речта му отпреди 7 години - тогава Еманюел Макрон..

публикувано на 27.04.24 в 11:06