Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западните съюзници на Киев обещаха нови пакети военна помощ

Снимка: БГНЕС

Първо заседание на новосъздадения съвет НАТО - Украйна се проведе в рамките на срещата на върха на Алианса във Вилнюс, а западните съюзници на Киев обещаха нови пакети военна помощ.

Часове, след като лидерите на 31 държави-членки на НАТО препотвърдиха позицията си, че бъдещето на Украйна е в Алианса, но не определиха срок за приемането на Киев във военния съюз, съюзниците седнаха заедно с Володимир Зеленски като равни на новосъздадения Съвет НАТО-Украйна.

Първото му заседание се проведе днес, а преди това на обща пресконференция със Зеленски генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Украйна е по-близо до Алианса. Създаването на Съвет НАТО-Украйна дава равни права на Киев с останалите съюзници.

"НАТО ще остане с Украйна колкото е необходимо. Алиансът предостави десетки милиарди долари в помощ на Украйна. Сега одобрихме и пакет в три части, за да доближим още повече Киев до НАТО – многогодишна програма, практическа помощ, създадохме и нов Съвет НАТО-Украйна. Дадохме обещание, че Украйна ще стане член на пакта, като премахнахме изискването за План за действие за членство, което всяка държава – кандидат трябва да изпълни", обяви Столтенберг.

украинският президент Володимир Зеленски оцени като успех гаранциите за сигурност, които Киев е получил от Алианса, и добави, че страната му винаги е допринасяла за общата сигурност.

"Можем да обобщим, че резултатите от срещата са добри, но ако Украйна беше получила покана да се присъедини към НАТО, резултатът би бил идеален. Най-важното е, че набелязахме конкретни стъпки, които доближават Киев до Алианса. Трудно е, защото ние водим война, а партньорите искат да ни помогнат да живеем. Но, разбирате ли, за да сме живи трябва да оцелеем", каза украинският държавен глава.

За да изпратят силен сигнал към Русия, на срещата във Вилнюс, държавите от Г-7 обявиха пакет за сигурност на Украйна. Споразумението на Великобритания, САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия и Япония включва предоставяне на отбранително оборудване на Киев, обучение и споделяне на разузнавателна информация.

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс бяха обявени военни пакети за Украйна. Париж ще предостави на Киев крилати ракети с голям обсег. Германия обяви нова помощ на стойност 700 милиона евро. Британското правителство съобщи, че ще предостави пакет от 50 милиона паунда. Следващият месец 11 държави започват да обучават украински пилоти за управление на изтребители Ф-16  в център, който ще бъде създаден в Румъния. Предвижда се многонационалната бойна група в България да може да бъде усилвана до ниво бригада, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"Това все още не означава, че към днешния ден ние ще се стремим тази бригада да бъде напълно окомплектована, което би означавало близо 5 000 души на наша територия. Не става въпрос за това. Става въпрос ние да имаме изградена цялата логистична структура, всичко необходимо за поддръжка от страна-домакин", поясни министър Тагарев.

Няма промяна в подхода на НАТО към Черно море, коментира началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Фокусът на периферията на НАТО е по отношение на ситуационната осведоменост. Усилено е наблюдението, усилено е разузнаването, усилени са редица мероприятия", каза той.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж

Британски съд разреши на Джулиан Асандж да обжалва екстрадирането си в САЩ

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асанж ще може да подаде нова жалба срещу екстрадирането му в САЩ, постанови Върховният съд на Обединеното кралство. Джулиан Асандж получи разрешение да обжалва заповедта да бъде изпратен в САЩ, за да бъде съден за изтичане на военни тайни, свързани с войните в Афганистан и Ирак. Решението означава, че Асанж..

публикувано на 20.05.24 в 15:47
Служебният премиер Димитър Главчев.

Премиерът Главчев е възложил на ДАНС проверка по казуса със Симеоновския лифт

Служебният премиер Димитър Главчев е възложил на Държавна агенция "Национална сигурност" проверка на фактите и обстоятелствата, довели до преустановяване на функционирането и на последното лифтово съоръжение в парк "Витоша", съобщават от правителствената пресслужба. На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша..

публикувано на 20.05.24 в 15:24
Международен наказателен съд

МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас"

Международният наказателен съд е поискал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант за предполагаеми военни престъпления в Ивицата Газа, обяви Главният прокурор на МНС Карим Хан, съобщават Ройтерс и CNN. Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват "предизвикване на изтребление,..

публикувано на 20.05.24 в 15:12

Руската армия е превзела село в Луганска област

Руската армия е превзела село Белогоровка в украинската Луганска област, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от "Франс прес." Селището е едно от малкото в областта, които все още се намираха под украински контрол.   В същото време Украйна съобщи, че контролира около 60% от граничния град Вовчанск в Харковска област на фона на..

публикувано на 20.05.24 в 14:53

На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша

Спирането на Симеоновския лифт е недопустимо и дава право на Общината да си върне лифтовете на Витоша, твърдят общинските съветници от ГЕРБ-СДС.  Столична община веднага трябва да наложи на собственика предвидената по договор неустойка от над 8 млн. лева. Нямаме нито един работещ лифт, което е фрапиращо неизпълнение на договора. Това е..

публикувано на 20.05.24 в 14:38

Проблеми с матурата по английски език във В. Търново

Във Велико Търново е имало закъснение с началото на матурата по английски език и затруднения с аудиотехниката за възпроизводство на текстовете. За това сигнализираха в БНР зрелостници, които днес се явиха на държавния зрелостен изпит.  От Регионалното управление на образованието заявиха, че не са получили писмен сигнал за проблема от училището...

публикувано на 20.05.24 в 14:33
Горан Благоев

Горан Благоев: Новият Сливенски митрополит ще е много важен за лобитата при избор на патриарх

Светият синод има голям интерес да избере нов Сливенски митрополит, той е много важен на коя страна ще се наклонят везните при избора на патриарх.  Това мнение изказа пред БНР журналистът и историк Горан Благоев и коментира: "Опасявам се, че този нов митрополит, в зависимост от това накъде ще се наклонят везните, ще премине към едно от двете..

публикувано на 20.05.24 в 14:33