Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване изследва как медиите отразяват различните малцинства у нас

Снимка: Pixabay

Излизат резултатите от проект, свързан с образа на малцинствени и уязвими групи в българските медии. Проучването изследва как медиите в България отразяват различните малцинства у нас. Проектът е съфинансиран от програмата на Европейския съюз „Граждани, равенство, права и ценности“ и се изпълнява от консорциум, координиран от Български хелзинкски комитет в партньорство със сдружение „Организация Дром“ и други организации.

Анализът на медиите е част от по-голям проект със заглавие: „Укрепване на ролята на гражданските организации на уязвими общности в България да противодействат на дискриминацията, нетолерантността, езика на омразата и престъпленията от предразсъдъци.“ Доц. Иво Инджов е един от авторите на доклада по изследването: ­

"Големият проект се налага, защото всекидневно ставаме свидетели на такива прояви, които засягат отделни представители на тези групи или пък са насочени към стигмализиране на цялата малцинствената или уязвима група и необходимостта е да се изготвят механизми за ефективно противодействие. Хората и неправителствените организации от тези общности да знаят как да реагират".

Наблюдавани са новинарските страници на общо 13 български медии, сред които – трите национални телевизии, общественото радио, няколко новинарско-аналитични сайта и няколко вестника за периода, януари – февруари 2023 г. Чрез метода анализ на съдържанието се проучва най-вече отношението на медиите към отделните малцинствени и уязвими групи.

“Става въпрос за традиционните за България малцинства заедно с ЛГБТИ общността, както и мигрантите от Близкия изток, Северна Африка и украинските бежанци”, поясни доцент Инджов.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата разпита 15-годишен бежанец, който може би познава нападателя с нож в Солинген

След фаталните нападения с нож по време на градския фестивал в Солинген вчера германската прокуратура е успяла да разпита 15-годишен бежанец, който може би познава нападателя. Германската полиция задържа младеж, който може би има връзка с нападението с нож в Солинген Свидетелка съобщила, че е чула разговор между тийнейджъра от Киргистан..

публикувано на 24.08.24 в 19:53

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин

Естонската централна банка пусна колекционерска монета по дизайн на българин. Художествено оформление е дело на българския дизайнер и преподавател в Националната художествена академия (НХА) доц. д-р Светлин Балездров, показва справка в сайта на банката, предаде БТА. Монетата е с номинал от 8 евро и е изработена от сребро. Тиражър ѝ е 5000..

публикувано на 24.08.24 в 19:28

САЩ ще обявяват на 15 октомври отпадането на визите за румънците, влизащо в сила от 2025 г.

Властите в Съединените щати ще обявят на 15 октомври решение за премахване на визите за румънските граждани, което ще влезе в сила от следващата година, заявиха правителствени източници за телевизия Диджи 24 (Digi24), предаде БТА. Телевизията напомня, че румънското правителство стартира неотдавна кампанията "Да квалифицираме Румъния", която..

публикувано на 24.08.24 в 19:13

ЕС все още няма да препоръча изпращане на военни инструктори в Украйна

Дипломатическата служба на Европейския съюз каза, че на този етап няма да препоръча изпращането на инструктори в Украйна за обучение на войници, съобщи германският вестник Welt am Sonntag (WAS), цитиран от Блумбърг. Агенцията каза, че има проблеми с мисията и че са необходими допълнителни дискусии за това как да се подобри обучението на..

публикувано на 24.08.24 в 18:27

Франция се прости с легендата на киното Ален Делон

Франция се прости с легендата на киното Ален Делон. Погребението на актьора, който почина на 18 август на 88 години, беше в имението му в Централна Франция на церемония в тесен кръг, според желанието му. Погребението на Ален Делон се състоя далеч от очите на публиката, но пред отрупания с цветя портал на имението му в Души не секва потокът от..

публикувано на 24.08.24 в 18:06

Гасенето на пожара на около 2300 метра под рилския Черни връх продължи през целия ден

Гасенето на пожара, който възникна на около 2300 метра под рилския Черни връх, продължи през целия ден. Пожарът е на територията на Национален парк "Рила". На терен са екипи на пожарната, горски работници - повече от 30 души, но без техника, както и доброволци. Привечер обаче беше коментирано от ангажирани в гасеното звена, че пожарът се е..

публикувано на 24.08.24 в 17:58

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро за последните преговори за прекратяване на огъня в Газа

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро, за да се срещне с посредниците САЩ, Египет и Катар по време на последния кръг от преговорите за прекратяване на огъня в Газа. Въпреки това няма признаци за пробив по ключови позиции, включително настояването на Израел да запази контрола на така наречения Филаделфийски коридор на границата между с Египет...

публикувано на 24.08.24 в 17:31