Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Делото и заветите на Левски ще надживеят епохата и ще променят завинаги цял един народ

Автор:
Карлово - 18 юли 2023 г.
Снимка: БТА

Днес отбелязваме 186-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. С тържествени инициативи почит към Апостола отдадоха граждани, представители на държавни и регионални институции, организации и движения.

"Преди 186 години гордо и родолюбиво Карлово роди най-свидния син на България. Неговият земен път няма да е дълъг, но делото и заветите му ще надживеят епохата, ще се предават през вековете и ще променя завинаги цял един народ." Това каза президентът Румен Радев в словото си по повод 186 години от рождението на Васил Левски на тържествения митинг – заря на площад "Васил Левски" в Карлово.

И още: "В безконечната зима на османското робство дякон Левски проповядваше на своите сънародници свободата. Той обрече живота си  на Родината, за да слее стремежите за нейното освобождение в обща национална революция.

От дръзките слова на Апостола покълна нова България и вярата, че срещу задружните усилия на народа ни не може да противостои и най-силната стихия. Че  обединен, народът ни може да обръща времето и да кове сам бъдещето си в свободни Мизия, Тракия и Македония. Че възкресяването на българската държавност е наше неотменимо право, но и висша обща цел.

Извисил ръст над епохата, Левски отрано осъзна, че свободата не е самоцел и с нейното постигане не приключва борбата. Напротив, истинската борба на Левски беше да вгради свободата, справедливостта, равенството пред закона и човешкото достойнство в темелите на новата българска държавност. Да издигне идеала си най-високо на знамето на чистата и свята република".

Радев допълни, че: "Левски ще продължи да ни показва, че свободата е постижима само ако бъде осъзнат избор. Че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, но и най-силният морален завет на Апостола, който не оставя място за примирение и ни задължава да го следваме. И по пътя към изграждането на демократична, силна и достойна държава българите знаят, че колкото и труден да е този път, редом с тях ще продължи да крачи Апостолът на българската свобода.

Затова и всяко поколение наследява своя дълг да преоткрива Левски и да съизмерва делата си със заветите му. Защото изпитания, бури и премеждия са отредени всекиму, но историята на Отечеството се пише само веднъж. Така, както достойният син на Карлово прекрачи в безсмъртието, за да живее България", каза още президентът.

"Искам да изразя своята дълбока благодарност към всички вас карловци за това, че пазите свята паметта за Апостола. Към всички участници в похода, изминали стъпките на Левски. Към всички вас от всички краища на България, стекли се тази вечер на площада и довели днес децата си в къщата музей на Левски, за да живеят делото и заветите на Апостола в бъдещето на България.

Поклон пред Апостола на българската свобода!

Да живее България!" -  завърши словото си президентът Радев.

Държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия. На площад "Васил Левски", за да отдадат почит на Апостола, бяха представители на държавната и местната власт, духовници, дипломати, военни и хиляди граждани и гости на Карлово. Пред паметника на Апостола на свободата бяха поднесени венци и цветя. Честванията завършиха с тържествена заря.

Сливен; Снимка: Стоян Радев

Общоградска възпоменателна церемония по повод 186 години от рождението на Васил Левски се проведе в Сливен тази вечер пред бюст паметника на площада носещ името му в центъра на града.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от местната и държавна власт, политически партии, неправителствени организации и граждани. На почетен караул пред бюст паметника Левски застанаха войници от Центъра за подготовка на специалисти и Регионален клуб "Хаджи Димитър" при Националното дружество "Традиция".

Ученици от Театрална трупа "Опит за летене" при Хуманитарна гимназия "Дамян Дамянов" се включиха в честването с рецитал. Зам.-кметът Пепа Чиликова заяви, че Сливен винаги отбелязва този ден с гордост и преклонение към делото на Апостола: "Вярвам, че идните поколения ще пазят спомена за Апостола на свободата, защото неговите стъпки винаги ще отекват по нашите земи и вятърът винаги ще носи неговото име".

"За падналите за свободата на майка България и обединението на всички български земи - огън!" -  така завърши церемонията.



По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян

Пожарът, който избухна привечер в складовете на бившия Ремзавод в Шумен, е локализиран, съобщават от полицията. По първоначални данни там бяха запалени ветеринарни продукти.  Гасителните действия на място продължават. С огнената стихия се борят 30 огнеборци с шест противопожарни автомобила. Няма пострадали хора при инцидента в една от индустриалните..

публикувано на 16.08.24 в 21:11

Русия се готви за "десетилетия" под западни санкции

Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила "десетилетия", дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна, заяви в петък високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от агенция Ройтерс. Русия се превърна в най-санкционираната страна от Запада след нахлуването ѝ в Украйна през февруари..

публикувано на 16.08.24 в 20:46
ген. Олександър Сирски

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск. Това твърди техният командир Олександър Сирски. По думите му, на места те са се придвижили до 3 км през последното денонощие. Генерал Сирски съобщи за боеве край село на север от град Суджа, което отстои на 11 км от рурско-украинската граница. Боеве се водят..

публикувано на 16.08.24 в 20:39
Джевдет Чакъров на посещение в Мадан

Джевдет Чакъров: Повече от потребно е да имаме редовно правителство след изборите

Повече от потребно е да имаме редовно правителство, за да се решават проблемите и да заработи Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, каза пред журналисти в Мадан председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Джевдет Чакъров пристигна в Мадан за разширено заседание на Областния съвет на ДПС – Смолян. "Ще се виждаме навсякъде..

публикувано на 16.08.24 в 20:28
Летище

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията, тъй като стотици служители от граничните сили на летище “Хийтроу” са готови да предприемат 23 дни на стачни действия от края на месеца. Около 650 членове на Профсъюза на публичните и търговски услуги (PCS), които обслужват най-натовареното британско..

публикувано на 16.08.24 в 19:56
Президентътт на САЩ Джо Байдън в Дъблин, Ирландия - 13 април 2023

Байдън: Споразумението за прекратяване на огъня в Газа е по-близо, отколкото преди три дни

Американският президент Джо Байдън заяви, че "ние сме по-близо, отколкото някога сме били" до прекратяване на огъня в Ивицата Газа, "но все още не сме достигнали дотам", тъй като преговорите в региона продължават и следващата седмица, предаде Ройтерс. Той отбеляза пред репортери в Овалния кабинет на Белия дом, че е направен напредък към..

публикувано на 16.08.24 в 19:31
Село Воден след пожара

БЧК преведе над 41 хил. лв. за пострадалите от пожарите в община Болярово

Българският Червен кръст (БЧК) преведе над 41 хиляди лева по дарителската сметка на община Болярово за пострадалите от опустошителните пожари пред месец в селата Воден и Крайново, съобщава БТА. Стотици са подкрепили кампанията със SMS на стойност 1 лев на кратък номер 1466. Средства са постъпили на откритата от БЧК банкова сметка, само..

публикувано на 16.08.24 в 19:15