Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадна парламентарният контрол, депутатите включиха 10 точки в дневния ред

Снимка: БТА

Към 12 ч. депутатите в Народното събрание все още не могат да започнат работа по същество. Около 9 ч. председателят на парламента Росен Желязков включи 10 точки в дневния ред за днес и отпадна парламентарният контрол. Дневният ред беше приет със 148 гласа "за" и 65 "гласа" против. Срещу това възразиха от "Възраждане“ и "БСП за България“ и "Има такъв народ". Партиите поискаха и оттегляне на точките. В хода на спора от БСП настояха да бъде свикан Председателски съвет. 

От "Възраждане", БСП за България и ИТН реагираха остро, като обявиха, че става въпрос за прецедент и се нарушава парламентарният правилник. Депутатите от тези парламентарни групи призоваха ръководството на НС да оттегли тези точки и да се даде възможност всички народни представители да се запознаят с тях.

Петър Петров ("Възраждане") коментира, че досега председател на парламента не си е позволявал да вкара десет точки по изключителност. Виждам ентусиазма на народните представители да работят поне до неделя сутринта с десет точки, които са предложени, коментира той:

"Откакто съм народен представител -  трето поредно Народно събрание, никога досега председател не си е позволявал да вкара 10 точки, които да мотивира с една единствена дума - "изключителност". 

Георги Свиленски от левицата посочи, че са сменили приетата програма за седмицата на 90 процента. Въвеждате новаторство в българския парламентаризъм, коментира той и допълни, че това е недопустимо: 

"Кажете наистина - не вече на народните представители, а на българските граждани, че вие въвеждате новаторство в българския парламентаризъм - че няма да има председателски съвети, че няма да се обсъжда по комисии, че няма да се обсъжда по парламентарни групи и каквото вие решите с тази папчица под мишница, ще влизате всяка сутрин, ще ни информирате ние какво трябва да правим", коментира Свиленски.

"Отново енергетика, продадохте всичко за една седмица, миналата, сега и ако това го извършите, че то няма да има държава. Я направо вкарайте да се закрие държавата и да приключи всичко", заяви Борислав Гуцанов от БСП и допълни:

"Моля ви недейте да правите подлога Народното събрание. Ако вие сте станали такива, поне не правете институцията такава". 

Депутатите решиха да работят до изчерпване на предвидения за днес дневен ред. Различни парламентарни групи поискаха разместване на поредността на включените точки.

Отхвърлено беше предложението на ИТН за изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов защо "Жандармерията" пази къщата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Банкя. 

След приемането на новия дневен ред Станислав Балабанов от ИТН поиска почивка. Приехте десет точки, за да работите цял ден, но лидерите напуснаха залата, коментира той.

Балабанов заяви: "Вкарахме искане за изслушване на министъра на вътрешните работи в петък по темата за това защо "Жандармерията" пази дома на господин Борисов и защо ние, като български данъкоплатци, плащаме заплатите на "Жандармерията", за да охранява един народен представител! Трябваше да го изслушаме от какво е заплашен господин Борисов. Но, като гледам, сред тези 10 точки, не чух да има изслушване на министъра на вътрешните работи. Тоест вие бягате от истинските въпроси и от истинските изслушвания, вкарвайки някакви точки, което действително, съгласен съм с колегите, ако ще трябва да ги приемем, трябва да работим до другата сряда без да прекъсваме".

Ако парламентът реши да изпълни програмата си за днес, депутатите ще трябва да решават дали ще дадем БТР-и на жандармерията на Украйна дали да се премести конституционния съд в една от сградите на Българската банка за развитие и кои депутати ще влязат в парламентарните делегации в международни организации. Днес трябва да бъдат приети и останалите текстове в Закона за защита от домашното насилие. 

В програмата за днес бяха включени следните точки: Проект на решение относно необходимостта от предоставяне на нова сграда на Конституционния съд; Промени в правилника на Народното събрание, Второ гласуване на промени в Закона за съдебната власт; Първо четене на промени в закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки срещу Русия;

Проект на решение за предоставяне на допълнителна военно-техническа помощ на Украйна; Проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да проведе преговори за условията и реда, при които "Българския енергиен холдинг" да придобие до 20 процента дял в консорциума-титуляр на договора за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок "Хан Аспарух";

Избор на постоянни делегации на Народното събрание в международни организации; Първо гласуване на промени в Закона за здравното осигуряване; първо гласуване на законопроект за допълнение на Кодекса за застраховането; Второ четене на промени в Закона за защита от домашното насилие.

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов. Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия Киркова. Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят огледи за оценка на нанесените щети. Вероятната причина за подпалването е човешка грешка или..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Абсолютно безобразие международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по мобилните телефони да са в готовност да се отдалечат от района на пожара. Пожарникарите се опитват да..

публикувано на 25.06.24 в 19:13