Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на мотористи заради катастрофа с три жертви, затвориха пътя Плевен - Ловеч

Снимка: Латинка Светозарова

Мотористи и техни приятели затвориха в 18 часа пътя Плевен - Ловеч при Тенекиения хан. На бдение те почитат паметта на моторист и неговата спътница, които загинаха при тежка катастрофа, причинена от неправоспособен и пиян шофьор на лек автомобил.

Над 300 мотористи от Плевен и региона се включиха в бдението, с което почетоха паметта на загиналия моторист и неговата спътничка при тежката катастрофа, причинена от пиян шофьор без книжка. Те блокираха движението на пътя Плевен –Ловеч и обсипаха пътя с цветя.

В очите на много от мъжете и жените на колела се виждаха сълзи. Те изразиха остро недоволство от това, че все още контролът не дава резултат и жертвите продължават да се увеличават .

"Пиян, без книжка, човек, който има няколко проблема и вече е осъждан поради тия причини, не знам точно. Какво прави този човек на пътя?", попита един от протестиращите.

Божана Костова от името на мотористите каза, че на тази война по пътищата трябва да се сложи край.

"По-тежки наказания, по бързи производства. Не да се водят едни дела в продължение на години. Бързо производство. Ти трябва да знаеш, че ако се качиш без книжка и стане ПТП с жертва, това е умишлено убийство, защото ти абсолютно самосъзнателно си взел това решение. Това не е убийство по непредпазливост", поясни тя. 

В бдението се включи и областният управител на Плевен Виолета Йеремиева. Тя ще предложи на депутатите, ако трябва да нямат лятна ваканция, но да променят основни закони.

"Да насрочат в момента извънредна правна комисия, която да разгледа промените между първо и второ четене, в Наказателния кодекс относно ПТП-тата. Блокираме пътя, за да ни обърнат внимание", каза Йеремиева. 

Прокуратурата повдигна обвинение на пияния и неправоспособен водач. Той е  в ареста и се очаква да му бъде поискано най-тежкото наказание задържане под стража в понеделник. Недоволните настояват за бърз съдебен процес и се готвят за протест в същия ден пред Съдебната палата в Плевен, където ще се гледа мярката на 30-годишния шофьор.

Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов ще се срещне следващата седмица с мотористите, за да набележат мерки за разрешаване на проблемите, свързани с безопасното движение по пътищата. Пътят Плевен – Ловеч е затворен, има обходен маршрут, а мотористите молят за разбиране,  тъй като техните действия са в името на всички по пътищата. 





Снимки: Латинка Светозарова

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Русия въвежда режим на контратерористична операция в три области

Режим на контратерористична операция е въведен в руските Брянска, Курскаи Белгородска области, съобщиха руските агенции. Причината е повишеното ниво на диверсионно-терористична заплаха от страна на Украйна.  На територията, в която е в сила подобен режим, се разрешава въвеждането на специални мерки и ограничения, като проверка на документите на..

публикувано на 10.08.24 в 01:20

Украински дрон спря тока в руския град Курчатов в близост до АЕЦ "Курск"

Губернаторът на руската област Курск Алексей Смирнов заяви, че електроснабдяването на Курчатов, град близо до АЕЦ "Курск", е било прекъснато, след като отломки от украински дрон са паднали върху подстанция, предизвиквайки пожар, предаде Ройтерс. В изявление в Telegram Смирнов каза, че няма електричество в Курчатов, град с 42 000 жители,..

публикувано на 09.08.24 в 21:25

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по сигурността на движението "Хамас" от бежанския лагер   "Айн ал Хелуе", докато той беше в..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08