Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нургюл Салимова влезе в топ 32 на Световната купа по шахмат в Баку

Нургюл Салимова
Снимка: FIDE

Нургюл Салимова се класира за третия кръг на Световната купа по шахмат за жени, която се провежда в столицата на Азербайджан Баку. 20-годишната българка, която има званието международен майстор, отстрани с 1,5:0,5 точки силната полска шахматистка Оливия Киолбаса.

Във втората партия между двете Салимова успя да форсира реми с черните фигури на 60-ия ход. Българката имаше по-добра позиция през почти цялата партия, но в края и избра да играе на сигурно и с вечен шах стигна до нужната половин точка, която да я прати сред най-добрите 32 в турнира.

Следващата съперничка на българката ще бъде победителката от мача между поставената под номер 4 в схемата Катерина Лагно (Русия) и Мери Ан Гомес (Индия), който върви при резултат 1:1. В четвъртък двете направиха второ поредно реми и ще играят тайбрек на съкратена контрола в петък за определяне на победителя.

При мъжете гросмайстор Иван Чепаринов ще трябва да мине през тайбрек по ускорен шахмат, ако иска да се класира сред най-добрите 64.

Българинът и германецът Фредерик Зване направиха второ поредно реми и завършиха партиите по класически шахмат при резултат 1:1.

Чепаринов, който игра с белите фигури в днешната партия, получи много по-добра позиция по дебют, но неточност в мителшпила позволи на Зване да измъкне реми с трикратно повторение на позицията. 

Ако отстрани Зване, в третия кръг Чепаринов ще срещне полския гросмайстор Ян-Кжищоф Дуда, който надделя с 1,5:0,5 точки над Емилия Кондова от Перу.

Дуда спечели последното издание на Световната купа през 2021 година.

В Световната купа по шахмат при мъжете участват 206 състезатели от цял свят. При жените те са 103.
По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пьотър Нестеров отстрани водача в схемата в Мутенц

Националът на България за Купа "Дейвис" Пьотр Нестеров се класира за полуфиналите на сингъл на турнира по тенис на клей в Мутенц (Швейцария) с награден фонд 25 000 долара. Поставеният под номер 5 български национал победи водача в схемата Елмер Мьолер (Дания) със 7:6(4), 3:6, 7:6(7), за  3,24 часа. За място на финала Нестеров ще играе срещу Мика..

публикувано на 16.08.24 в 17:54

Треньорът на ЦСКА София: Срещу Славия ще сме различен отбор

Старши треньорът на ЦСКА - Томислав Стипич даде пресконференция преди домакинството срещу Славия от 5-ия кръг в Първа лига. „Тук съм вече 63 дни и сме имали само един наистина лош ден - във Врана. Всички останали бяха много добри. За всички нас беше болезнена ситуация този ден. Сега имаме време да използваме този мач за поправка. Мисля, че ще покажем,..

публикувано на 16.08.24 в 17:11

Станислав Генчев: Лудогорец ще е мотивиран след тежката загуба

"Отлагането на мачове не води до нищо добро. Трябва да се вземе генерално решение да не се отлагат мачове. Да се придържаме към ритъм на игра и сгъстен цикъл", обяви треньорът на Левски Станислав Генчев на пресконференция преди дербито от петия кръг на efbet Лига срещу Лудогорец, информира БГНЕС. До последно се смяташе, че разградчати ще поискат да..

публикувано на 16.08.24 в 17:08

Олимпийските шампиони по борба получиха допълнителни премии

Олимпийските шампиони Магомед Рамазанов и Семен Новиков получиха по 20 000 лева допълнително премии за златните медали от игрите Париж 2024. Наградите им бяха връчени от един от спонсорите на федерацията. За успеха във френската столица златните медалисти бяха поздравени от негови представители. Рамазанов донесе титла в свободния стил след 28-годишна..

публикувано на 16.08.24 в 14:57
Трима нови треньори влизат в щаба на волейболния Марица

Трима нови треньори влизат в щаба на волейболния Марица

Трима нови специалисти влизат в щаба на наставника на женския волейболен шампион на страната Марица (Пловдив) - Ахметджан Ершимшек, информираха от клуба. Това са помощник-треньорите Владан Шараба и Петко Иванов, както и Антон Грудов, който ще отговаря за кондиционната подготовка. Шараба е роден на 12 юли 1990 година в Сърбия. Бил е в..

публикувано на 16.08.24 в 11:33
Левски-Триадица посрещна тържествено Боряна Калейн

Деца се снимаха с медала на Боряна Калейн

Клуб по художествена гимнастика Левски-Триадица организира тържествено посрещане на олимпийската вицешампионка в многобоя от Париж 2024 - Боряна Калейн, което бе уважено и от кмета на София - Васил Терзиев. Десетки деца се събраха в двора на 47 СОУ "Христо Г. Данов", за да поздравят своята любимка. Калейн им даде сребърния си медал, за да се..

публикувано на 16.08.24 в 11:29
Станислав Черчесов

Треньорът Черчесов: Лудогорец? Що за глупости

Руският треньор Станислав Черчесов, селекционер на страната в период от пет години и на световното първенство по футбол през 2018, опроверга информация на „24 часа“, че ще поеме Лудогорец (Разград). Постът е вакантен от четвъртък, когато "орлите" приеха оставката на Георги Дерменджиев след поражението с 2:7 срещу Карабах. Черчесов, който..

публикувано на 16.08.24 в 11:23