Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия и Дания обещаха да доставят Ф-16 на Украйна, когато бъдат изпълнени условията за трансфера им

Зеленски разгледа изтребители Ф-16 в нидерландската военна база в Айндховен

Украинският президент Володимир Зеленски (в центъра) разглежда Ф-16 по време на посещение във военновъздушната база Айндховен, Нидерландия, 20 август 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При посещението си в Нидерландия президентът на Украйна Володимир Зеленски разгледа самолети Ф-16, за които страната му отдавна настоява пред западните съюзници. Междувременно Москва съобщи за поредните свалени дронове в Белгородска област. 

По-рано украинският президент Володимир Зеленски обеща суров военен отговор след вчерашната руска ракетна атака в центъра на северния украински град Чернигов. 

Зеленски, който вчера посети Швеция, днес пристигна в Нидерландия.

Визитата се осъществява два дни, след като САЩ дадоха "зелена светлина" на Нидерландия и Дания да предоставят американски самолети Ф-16 на Украйна. По-рано от Киев съобщиха, че украински пилоти вече са започнали обучение на такива изтребители.

В нидерландската военновъздушна база в Айндховен украинският президент разгледа изтребителите Ф-16, като беше придружаван от нидерландския премиер в оставка Марк Рюте.

Нидерландия и Дания ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна, заяви Рюте. Доставката на неуточнен на този етап брой самолети ще бъде извършена, когато условията за трансфера бъдат изпълнени, заяви още той след срещата си с украинския президент.

Рюте освен това заяви, че обучението на военни за работа с Ф-16 ще започне скоро след следващия месец. Той подчерта, че от ключово значение за доставката на Ф-16 е пилотите да бъдат добре обучени и инфраструктурата да бъде подготвена.

Премиерът припомни, че Нидерландия разполага с 42 изтребителя  Ф-16, но на този етап не може да уточни колко ще прехвърли на Украйна. Зеленски от своя страна заяви, че споразумение относно броя на самолетите Ф-16, които ще бъдат предоставени, ще има, след като украински пилоти и инженерите бъдат обучени да работят с тях.

Нидерландия преминава от Ф-16 към модерните американски машини Ф-35, припомня Ройтерс. Агенцията допълва, че от 42-те самолета Ф-16, за които спомена Рюте, 24 са оперативни, а останалите 18 са обявени за продан.

Дания също днес потвърди, че заедно с Нидерландия ще достави изтребители Ф-16 на Украйна, когато бъдат изпълнени съответните условия. Потвърждението бе направено в изявление на датското министерство на външните работи.  

"Съгласихме се да прехвърлим Ф-16 на Украйна и на украинските военновъздушни сили в тясно сътрудничество със САЩ и с други партньори, когато условията за подобен трансфер бъдат изпълнени", се казва в текста на изявлението.

"Условията включват, но не се свеждат само до: успешната селекция, тестване и обучение на украински персонал, който да работи с Ф-16, както и необходимите разрешения, инфраструктура и логистика", се подчертава в текста.

Зеленски приветства решението на Нидерландия и на Дания като историческо, предаде АФП: "Става дума за нов етап към засилване на украинския въздушен щит", подчерта той по време на визитата си в базата в Айндховен.


А броени часове, след като беше във военновъздушна база в Нидерландия, украинският президент пристигна на посещение в Дания. Самолетът, с който Зеленски пътува, придружаван от първата дама на Украйна и от хора от екипа му, кацна в датска военновъздушна база, предаде АФП.


Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че украински дронове са били свалени над Белгородска област. Руската противовъздушна отбрана е осуетила атаката и е унищожила два дрона.

В отделно изявление областният управител на Белгородска област Вячеслав Гладков каза, че 12 въздушни цели са били свалени при приближаването им към град Белгород.

А в. "Вашингтон пост" пише днес, че шансовете на Украйна да си върне значими територии постепенно намаляват и лятното контранастъпление, с което бяха свързвани големи очаквания, не дава резултати. 
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06

Продължава борбата с пламъците на много места в страната, рискът от пожари расте

На много места в страната продължава борбата с пожарите, пламнали в гори или сухи треви. Работещите екипи на терен се надяват вятърът да намали силата си, за да може по-бързо да се ограничат всички пожари.  За БНР главен комисар Александър Джартов от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" обясни: "В  момента в..

публикувано на 14.07.24 в 19:03