Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната програма на Кипър пред нови проблеми

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълнението на енергийната програма на Кипър е пред нови проблеми. Правителството в Никозия отхвърли актуализирания план на консорциума, воден от американската компания "Шеврон", за разработване и експлоатация на газовото находище "Афродита", бе съобщено днес. То е първото офшорно поле на страната, открито преди 12 години, и още не е в експлоатация.
С официално писмо в петък министърът на енергетиката Георгиос Папанастасиу е информирал компанията "Шеврон", оператор на находището "Афродита", за отказа на правителството да одобри представения през месец май нов план за развитието му.
Между двете страни започват интензивни преговори, чиято цел е до 30 дни да се постигне споразумение за компромисен вариант, защитаващ по-добре интересите на държавата, стана ясно от изявления на
министъра.
Актуализираният план на международния консорциум, състоящ се от Chevron, Shell и израелската NewMed Energy, предвижда кипърското находище да бъде свързано със съществуваща инфраструктура за втечняване на природен газ в Египет чрез подводен тръбопровод. Освен това добивните кладенци ще са 3 вместо 5.

Според "Шеврон" чрез предлаганите решения се очаква да се намалят високите разходи за разработване на полето и да се ускори началото на производството на газ от него.

Енергийното министерство на Кипър смята, че промените ще доведат до по-нисък добив и съответно по-малко държавни приходи. 
Първото кипърско находище "Афродита" се намира в блок 12 в изключителната икономическа зона на страната, на границата с офшорната зона с Израел. То бе открито през 2011 г. и по оценки досега съдържа около 125 млрд. куб. метра природен газ.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ръст на заболелите от коклюш отчита РЗИ в Монтана

Тройно повече случаи на коклюш са регистрирани в област Монтана миналата седмица в сравнение с предходната.  Седем случая на коклюш регистрира Регионалната здравна инспекция в Монтана миналата седмица. Сериозен ръст се отчита спрямо предходната, когато са били само два. От началото на месеца болни от магарешка кашлица са били 13 души в..

публикувано на 15.08.24 в 20:57
Танк Challenger 2 на учението Winter Camp в Естония, 10 февруари 2024 г.

Украинските части са използвали британски танкове Challenger 2 за офанзивата си в Русия

Украинските войски са използвали британски танкове Challenger 2 в офанзивата си в Русия, потвърди британски военен източник пред Би Би Си.  Смята се, че за първият път британски танкове, управлявани от украински войници, са използвани в бойни действия на руска територия. И Киев, и Москва обявиха, че са постигнали успехи на бойните полета..

публикувано на 15.08.24 в 20:31

Незаконният хоспис в Банкя, в който загина човек - на фирма с регистрация за пансион за животни

Незаконният хоспис за стари хора в Банкя, в който вчера избухна пожар и загина човек, е на фирма, която има регистриран пансион за животни и то на друг адрес. Това каза пред БНТ заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Пожар в дом за възрастни хора в Банкя, има жертва и пострадали Хосписът в Банкя, в който при пожар..

публикувано на 15.08.24 в 20:26
Пред фонтана на президентството се проведе демонстрацията срещу промените в закона, организиран от Феминистки мобилизации / Feminist Mobilisations, Български фонд за жените / Bulgarian Fund for Women и други - 15 август 2024 г.;

Демонстрации в София за и против промените в Закона за училищното образование

Десетки протестиращи се събраха пред президенството тази вечер, за да изразят неодобрението си от факта, че държавният глава Румен Радев не наложи вето на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява популяризирането на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Президентът е подписал..

публикувано на 15.08.24 в 19:48

Парламентарният ден днес: Без кворум и с извинение към министри

Едно от последните заседания на 50-отото Народно събрание се провали заради липса на кворум. След четири проверки то беше закрито, като депутатите не успяха да гласуват нито един закон и не изслушаха четирима от служебните министри заради безводието в стотици населени места в страната.  Без кворум в НС при 3 проверки. Следващата е в 16:30 ч...

публикувано на 15.08.24 в 19:23

Галъп: Избирателите на ДПС биха предпочели формация на Доган пред формация на Пеевски

Избирателите на ДПС биха предпочели почти единодушно формация на Ахмед Доган пред формация на Делян Пеевски. Това е показал социологически експеримент, проведен от "Галъп интернешънъл болкан" в рамките на обща анкета за електоралните нагласи от началото на този месец.  Проучването на "Галъп интернешънъл болкан"  за Българската национална..

публикувано на 15.08.24 в 18:58
Стоян Мавродиев след брифинг сградата на Българската банка за развитие, архив, април 2024 г.

На върха на схемата с необезпечения кредит от ББР за 150 млн. лв. - бившият шеф на банката Стоян Мавродиев

Прокуратурата обяви, че има доказателства за длъжностно присвояване на близо 150 милиона лева от бизнесмена Румен Гайтански - Вълка и бившия директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев.  На двамата обаче все още не са повдигнати обвинения, защото се издирват. По случая с необезпечения и необслужван кредит, отпуснат от ББР на..

публикувано на 15.08.24 в 18:51