Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски университети въвеждат стегнати учебни програми, за да могат студентите да работят

Британски университети намаляват дните, през които студентите трябва да бъдат в учебните заведения, за да им позволят да работят на непълен работен ден, така че да оцелеят в битката с кризата с разходите за живот, съобщава "Обзървър". 

Редица университе започват да въвеждат стегнати учебни графици, при които лекциите и семинарите са планирани в рамките на два или три дни, вместо да са разпръснати през цялата седмица. Този ход улеснява нарастващия брой студенти, на които се налага да поемат работа на непълен работен ден, за да свързват двата края. Статистиката показва, че повече от половината студенти сега работят успоредно с обучението си, спрямо 45% през 2022 година и 34% през 2021 година. 

С неадекватните заеми за издръжка, които едва покриват разходите за настаняване, както и предвид родителите, които са затруднени да си позволят необходимите вноски, младите хора, които започват обучението през есента, са изправени пред финансова несигурност, пише "Обзървър". Ветникът цитира данни на Службата за прием в университетите и колежите, че две трети от новокурсниците очакват да получат работа на непълен работен ден, за да оцелеят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Изглед към сградите на Оксфордския университет.

Оксфорд пак е британски университет №1 в годишната класация на "Таймс"

Университетът в Оксфорд си върна първото място в годишната класация на "Таймс" и "Сънди таймс" за най-добро висше  учебно заведение в Обединеното кралство. След 12 годишно прекъсване Оксфорд отново е начело в класацията, изпреварвайки..

публикувано на 17.09.22 в 10:36

Български и британски университети обмислят съвместни проекти

Отношенията между България и Великобритания след Брекзит станаха акцент в среща на министъра на външните работи Светлан Стоев и посланика на Великобритания Роб Диксън. Българската страна подчерта необходимостта от уреждане на множество двустранни..

публикувано на 25.10.21 в 18:53
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"

Върховният административен съд (ВАС) потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", наложено като санкция от Здравната каса през 2021 г. заради отчетени, но неизвършени дейности за лечение на чернодробни и бъбречни..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Запрянов представи меморандум за придвижването на военни части между България, Гърция и Румъния

Министърът на отбраната Атанас Запрянов представи пред Народното събрание подписания наскоро меморандум за улесняване придвижването на съюзнически военни части между България, Гърция и Румъния.  Запрянов заяви, че споразумението се отнася до модернизиране..

публикувано на 19.07.24 в 16:16

Заседание на Съвета по сигурността към МС с участие на представители на парламентарните сили

Под председателството на служебния премиер Димитър Главчев се провежда съвет по сигурността заради пожарите в страната. Този път с участието на представители на парламентарните сили. Николай Денков от ПП-ДБ, Костадин Костадинов от "Възраждане"..

публикувано на 19.07.24 в 16:15

БЧК започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите

Българският червен кръст започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите в страната.  За целта е открита специална банкова сметка.  Желаещите да се включат в кампанията, могат да го направят и с есемес на кратък номер 1446 за всички..

публикувано на 19.07.24 в 16:03
Първан Дангов

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов

Районната прокуратура в Кюстендил е внесла в съда обвинителен акт срещу кмета на Дупница Първан Дангов за отправени закани спрямо началника на Районното управление на полицията в града Крум Зарев, съобщиха за БНР от обвинението.  Досъдебното..

публикувано на 19.07.24 в 15:58

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим.  Липсата на дъждове принуди ВиК -..

публикувано на 19.07.24 в 15:55
Ваня Нушева

Ваня Нушева: Партиите да променят начина си на управление и на комуникация с избирателите

Това, което със сигурност трябва да направят политическите партии у нас и вече започват да го осъзнават, е да променят начина, по който функционират и водят диалог със своите поддръжници и избиратели. Това препоръча в интервю пред БНР..

публикувано на 19.07.24 в 15:54