Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбълът ни без отличие и от финала на смесеното съчетание на СП

Ансамбъл (жени)
Снимка: БТА

Ансамбълът ни не успя да спечели медал във финала с три ленти и две топки на световното първенство по художествена гимнастика в испанския град Валенсия.

Лошият късмет продължи да преследва момичетата на Весела Димитрова, Михаела Маевска и Ясена Стойнева и в последния ден на първенството. Гимнастичките ни  допуснаха грешки в изпълнението си, включително изхвърлиха лента извън терена и взеха резервен уред.  Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова заеха седма позиция с оценка от 29.650 точки, от които 15.700 за трудност, 7.950 за артистичност и 6.300 за изпълнение.

Така момичетата завършват без  отличие надпреварата при ансамблите (многобой и финали), но пък спечелиха отборната титла заедно с Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева.

Златото с ленти и топки стана притежание на гимнастичките от  Израел с 34.800 точки, пред Китай с 32.800 и Украйна с 32.300.

Във  финала на пет обръча, който премина без българско участие, световен шампион стана Китай. Тимът, който взе сребро в многобоя след Израел, излезе с първи стартов номер, но изигра безупречно композицията си и получи оценка от 36.500 точки, от които 20.200 за трудност.

На второ място се наредиха домакините от Испания, подкрепяни от своите фенове по трибуните, с 36.100 точки и същата оценка за трудност като на китайките.

Бронзовите медали завоюва Италия с 35.850 точки, а отборът на Израел допусна грешки и остана пети с 35.300 точки. 

Ансамбълът на Бразилия показа много силна игра и получи равна оценка с тази на Италия, но италианките спечелиха медала заради по-високата си стойност за изпълнение.

 
България завършва надпреварата с четири медала - един златен отборно, два сребърни на Боряна Калейн на финалите на бухалки и на лента, както и бронз на Стилияна Николова на топка.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лионел Меси

Уволниха заместник-министъра, призовал Меси да се извини за расистки обиди

Президентът на Аржентина Хавиер Милей уволни заместник-министъра на спорта Хулио Гаро, който заяви, че Лионел Меси трябва да се извини за расистките обиди от страна на националите на страната по адрес на френските футболисти, съобщиха от пресслужбата на държавния глава в социалните мрежи. "Президентът заявява, че никое правителство не може..

публикувано на 18.07.24 в 10:12
Франко Русо

Защитникът на Лудогорец Франко Русо ще играе в Мексико

Футболният Лудогорец преотстъпи защитника Франко Русо в мексиканския Керетаро. Контрактът е за една година с опция за закупуване през следващото лято, съобщиха от мексиканския клуб. 29-годишният аржентинец се оказа ненужен в състава на разградчани и клубът го преотстъпи за предстоящия сезон. През миналата кампания аржентинецът беше преотстъпен на..

публикувано на 18.07.24 в 10:07
Александър Донски

Александър Донски отпадна от турнира в Пособланко (Испания)

Националът за Купа "Дейвис" Александър Донски отпадна в игрите поединично и на двойки на турнира по тенис на твърди кортове от сериите "Чалънджър" в Пособланко (Испания) с награден фонд 36 900 евро. Българинът, който преодоля успешно квалификациите след два успеха, загуби от номер 2 в схемата Егор Герасимов (Беларус) с 6:4, 3:6, 4:6 за..

публикувано на 18.07.24 в 08:05
Пиърс Льопаж

Световен шампион в десетобоя пропуска Олимпиадата

Световният шампион по лека атлетика в десетобоя Пиърс Льопаж ще пропусне олимпийските игри в Париж поради контузия, съобщи спортистът в профила си в социалните мрежи. "Така се случи, че съм от хората, които не се лекуват по естествен път от дискова херния. Справял съм се с контузии преди и съм се състезавал с различни травми. До миналата..

публикувано на 18.07.24 в 08:00
Георги Минчев

Георги Минчев може би ще продължи кариерата си в Турция

Турският отбор от Втора футболна лига Юмраниеспор е пред подпис с Георги Минчев, който играе за АЕЛ Лимасол, съобщава журналистът Решат Джан Йозбудак в профила си в социалната мрежа Х.  Малко по-късно информацията беше цитирана и доразвита от кипърските медии. Местното радио Sport-fm.com.cy съобщава, че от известно време се появява редовна..

публикувано на 18.07.24 в 07:55

Лудогорец загуби в Батуми, но продължава напред

Лудогорец загуби с 0:1 при гостуването на Динамо Батуми, но успя да се класира за втория квалификационен кръг на Шампионска лига с общ резултат 3:2. Отборът на Георги Дерменджиев спечели първия мач преди седмица в Разград с 3:1 и бе фаворит за реванша, но срещна неочаквано голяма съпротива от шампиона на Грузия на "Батуми Арена".  Във..

публикувано на 17.07.24 в 22:06

Душан Керкез: Нямаш шанс срещу Марибор, ако мислиш само за защита

Треньорът на Ботев (Пловдив) Душан Керкез е категоричен, че неговият отбор трябва да отбележи гол в реванша срещу Марибор, за да отстрани словенския тим в първия квалификационен кръг на турнира Лига Европа. Наставникът на "канарчетата" даде пресконференция преди втория сблъсък между двата тима утре. След първата среща в Пловдив..

публикувано на 17.07.24 в 21:19