Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Kово проучване на благотворителна организация показва, че:

Всяко пето дете в британските училища изостава с говоренето и разбирането на думите

Снимката е илюстративна - в училище в Лондон, 17 август 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всяко пето дете в британските начални и средни училища изостава с говоренето и разбирането на думите, показва ново проучване на благотворителна организация.

Това е най-високият брой деца с речеви и езикови проблеми, регистриран някога. 

Благотворителната организация Speech and Language UK е направила проучването сред учители в цялата страна.

Освен че децата изостават с владеенето на езика, учителите отчитат също, че решаването на проблема далеч не е приоритет на правителството и че те не получават достатъчно обучение и подкрепа.

Проучване на друга благотворителна организация National Literacy Trust пък показва, че повече от половината деца и млади хора не обичат да четат в свободното си време.

Тревожните данни идват в момент на друга криза – тази със затварянето в началото на учебната година на стотици училища, строени с газобетон, чийто срок на годност е изтекъл, по съображения за безопасност. 

Мярката на правителсjвото предизвика хаос сред директорите на училища, които трябва или да осигурят алтернативни сгради или да преминат към онлайн обучение.

Министърът на образованието Джилиън Кийгън тази сутрин се опита да успокои директорите, че ремонтът на сградите няма да бъде за сметка на техните бюджети.

Би Би Си междувременно изнесе данни, цитирайки бивш служител на Министерството на образованието, че лично премиерът Риши Сунак, когато е бил министър на финансите през 2021 година, е одобрил намаляването наполовина на финансирането за ремонт на училищата.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Лами

Великобритания призовава своите граждани в Ливан да напуснат страната незабавно

Външният министър на Обединеното кралство Дейвид Лами призова гражданите на страната, които в момента са в Ливан, "да го напуснат сега". "Обединеното кралство работи с партньори за увеличаване на полетите и осигуряване на места за британски граждани, за да напуснат Ливан. Свързваме се с тези, които са се регистрирали при нас", написа той в..

публикувано на 27.09.24 в 22:29

Охранителят, който стреля това лято по българи в бар в Халкидики, е арестуван в Германия

В Германия арестуваха охранителят, който стреля по българи в бар в Халкидики, съобщават гръцките медии. С бюлетина на Интерпол Гърция е издирвала охранителя, който стреля по българите в бар на Халкидики през август. Лицето е заснето на клипове на охранителните камери и полицията има личните му данни. При стрелбата в бара пострадаха трима..

публикувано на 27.09.24 в 22:19
Папа Франциск на визита в Белгия

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква

Папа Франциск нарече "престъпление" педофилията в католическата църква и подчерта, че тя трябва да се засрами и да поиска прошка за това. Светият отец е на визита в Белгия от вчера. "Мисля за драматичните събития като злоупотребите с малолетни - бедствие, с което църквата се бори решително и твърдо, като изслушва и подкрепя пострадалите и..

публикувано на 27.09.24 в 21:36

Унгария представя на 10-ти окт. актуалното състояние за членството на България и Румъния в Шенген

Актуалното състояние по пътя към пълноправното членство на България и Румъния в Шенген ще бъде представено от унгарското председателство на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в Люксембург на 10 октомври. В края на миналата година Съветът реши да вдигне морските и сухопътните граници за двете страни. На този етап на пълноправното им..

публикувано на 27.09.24 в 21:28
Володимир Зеленски и Доналд Тръмп

Зеленски определи като "много продуктивна" срещата си Тръмп

Украинският президент Володимир Зеленски посочи, че е имал "много продуктивна" среща в Ню Йорк с републиканския кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп, като и двамата са се съгласили, че продължаващата вече две и половина години война на Русия в Украйна трябва да бъде спряна, предаде Ройтерс. "Имах много продуктивна среща с Доналд Тръмп...

публикувано на 27.09.24 в 20:46

САЩ не са били информирани предварително за последния израелски удар по Бейрут

Съединените щати заявиха, че не са били предварително предупредени за последния израелски удар в Бейрут, като министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с израелския си колега Йова Галант, докато операцията е била в ход, посочи говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс. Израел нанесе въздушни удари по щабквартирата на "Хизбула"..

публикувано на 27.09.24 в 20:39

ООН наблюдава последните въздушни удари на Израел по Бейрут с "голяма тревога"

Организацията на обединените нации заяви, че е разтревожена от последните израелски въздушни удари срещу "гъсто населен" район в южните предградия на ливанската столица Бейрут, предаде Франс прес. "ООН наблюдава с голяма тревога" ударите срещу Бейрут, посочи на брифинг говорителят на ООН Стефан Дюжарик. "Всеки, който гледа снимките на..

публикувано на 27.09.24 в 20:32