Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След намесата на Инспекцията по труда: Изплатиха близо 2,6 млн. лева забавени заплати

Снимка: Ани Петрова

Близо 2,6 милиона лева забавени възнаграждения са изплатени за първите седем месеца на годината след намесата на Инспекцията по труда, информираха оттам.

За този период са констатирани близо 15 000 различни нарушения, свързани със заплащането на труда, като голяма част от тях се отнасят именно до задължението на работодателите да начисляват и да плащат навреме заплатите на работниците си. Инспекцията започва засилени проверки, насочени към гарантиране на изплащането на трудовите възнаграждения.

Във фокуса на вниманието на трудовите инспектори ще бъдат работодатели, за които в предишни проверки е установено, че бавят изплащането на заплати. Нарушенията, свързани със забавени възнаграждения и обезщетения, са основание за отстраняване на участници от обществени поръчки, но законът предвижда те да бъдат отстранени, след като дължимите суми бъдат изплатени на работниците и служителите. След представянето на доказателства за изплащането им участникът в обществената поръчка може да получи удостоверение за липса на нарушения.

Доказателствата трябва да бъдат представени в дирекцията "Инспекция по труда", установила нарушенията с влязло в сила наказателно постановление. 

От 2018 година Инспекцията по труда получи правомощие да инициира производство по несъстоятелност на работодатели, които бавят възнагражденията за повече от два месеца на поне една трета от работниците и служителите. В тези случаи се подават искови молби към съда, за да може работещите да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания.

От началото на 2023 година Инспекцията е подала 12 искови молби за иницииране на производства по несъстоятелност. По три от делата е открито такова производство, две от дружествата са обявени в несъстоятелност, а една искова молба е оттеглена, тъй като работодателят е платил трудовите възнаграждения на служителите си. 


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: В ПП-ДБ няма разделение, ще предложим правителство с третия мандат

В ПП-ДБ няма разделение и ще предложим правителство с третия мандат, ако ни бъде връчен. С такава позиция излезе съпредседателят на коалицията и лидер на ДСБ Атанас Атанасов. Божидар Божанов: Вратата за подкрепа за правителство с втория мандат е категорично затворена "Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат "Ще отидем при..

публикувано на 09.07.24 в 15:40
Стефан Тафров

Стефан Тафров: Атал излиза от изборите по-силен и се позиционира за президентския вот през 2027 г.

Сегашният министър-председател на Франция Габриел Атал излиза със засилени позиции от изборите и се позиционира за президентските избори през 2027 г. Това каза пред БНР дипломатът Стефан Тафров и уточни: " Той се дистанцира леко от президента Еманюел Макрон след изборите, като каза, че не е бил съгласен с разпускането на Националното събрание , но..

публикувано на 09.07.24 в 15:23

Искат отлагане на новата методика за заплащане на онколекарствата, влязла в сила от 1 юли

От варненската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания  ( СБАЛОЗ "Д-р Марко Антонов Марков – Варна" ЕООД)  поискаха отлагане на променената  методика за заплащане на лекарствата за  лечение онкоболните пациенти, влязла в сила от 1 юли . От здравното заведение изпратиха писмо до Министерството на здравеопазването и до..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

"Да, България": ПП-ДБ може да поиска третия мандат

Националният съвет на Движение "Да, България" реши коалицията да се обедини около оценката, че ПП-ДБ може да поиска третия мандат. Условието - ако бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела "Пеевски", завършване на съдебната реформа и..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Иван Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 15:02

Поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт

Сградата на поликлиниката в Благоевград се нуждае от спешен ремонт. Външните фасади са в трагично състояние, а падащите от тях огромни мраморни облицовъчни плочи правят сградата опасна за хората . Проблемът е, че поликлиниката има много съсобственици и това създава реални пречки за поддържането на сградата.   Историята на тази внушителна сграда..

публикувано на 09.07.24 в 14:45

Досъдебно производство по случая с децата в Плевен, консумирали бисквити с канабис

Районната прокуратура в Плевен образува досъдебно производство по случая с децата, които бяха хоспитализирани, след като са консумирали бисквити, съдържащи канабис. В болница в Плевен са приети шест деца, яли бисквити с канабис Всички деца са в добро състояние, но остават под лекарско наблюдение още два дни в УМБАЛ "Д-р Георги Странски"...

публикувано на 09.07.24 в 14:34