Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия и Русия удължават съкращаването на петролния добив до края на годината

Петролът поскъпна до нови най-високи нива от ноември 2022 г.

Петролните фючърси поскъпват с нови около 1,5% до най-високи нива от 2022 г. насам, след като Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ще удължат доброволното съкращаване на техните добиви до края на настоящата година.

Риад ще удължи доброволното си намаляване на добива на петрол от 1 млн. барела на ден за още три месеца до края на декември 2023 г., съобщи във вторник саудитската държавна информационна агенция SPA във вторник.

Решението за доброволно съкращаване ще бъде преразглеждано ежемесечно, за да се обмисли задълбочаване на съкращаването или увеличаване на производството в зависимост от пазарните условия, посочи още SPA, цитирайки служител на саудитското енергийно министерство.

Саудитското доброволно съкращаване е в допълнение към предишно ограничаване на производството, договорено през април от няколко производители в Организацията на страните износителки на петрол заедно с Русия и други съюзници, известни като формата "ОПЕК +", което да продължи до края на 2024 г., напомня Ройтерс.

Също днес и Русия обяви, че ще удължи своето доброволно решение да намали износа си на петрол с 300 хил. барела на ден до края на тази година, заяви вицепремиерът Александър Новак. Преди време Русия обяви, че ще намали през август износа на петрол с 500 хил. барела на ден, или около 5% от добива, и с 300 хил. барела на ден през септември.

И Москва ще преразглежда доброволното намаление все месец и може да го задълбочи или да го повиши, допълни Новак.

След новината за удължаване на срока на съкращаване на добивите от страна на двете основни производителки, фючърсите на петрол Брент поскъпна за кратко с 1,5% към 90,84 долара за барел, преди да върна леко назад около ниво от 90 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък скочиха с над 1,7% към 87,45 долара за барел.

Това са най-високи ценови нива на двата водещи типа петрол от средата на ноември 2022 г.

Графика на петрол брент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарната и полицията в Кюстендил с мерки за безопасността на абитуриентските балове

Екипи на  на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кюстендил провериха 11 обекта – ресторанти, училища, хотели, където ще се организират абитуриентски тържества, за спазването на правилата за пожарна безопасност. Наред с това в полицейските управления в Кюстендил, Дупница, Бобов дол  са  изготвени планове  и организация..

публикувано на 17.05.24 в 19:32

Руска рафинерия е преустановила работа след украинска атака с дронове

Рафинерията в руския пристанищен град Туапсе е преустановила работа в резултат на днешната украинска атака, съобщават източници на Ройтерс. Съоръжението на "Роснефт" е с капацитет за обработка на 12 милиона тона суров петрол. Произвежда нафта, дизел и други видове горива. Удари между Киев и Москва: Най-дългата атака от началото на войната, има..

публикувано на 17.05.24 в 19:11
Кметът на София Васил Терзиев

Терзиев: Ще обжалваме решението на съда за движението в центъра на София

Столичната община ще обжалва решението на Административния съд, с което се спира въвеждането на нова организация на движение по булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Това съобщи във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев. В публикацията той посочва, че е оптимист, че Върховният административен съд ще се произнесе също толкова..

публикувано на 17.05.24 в 19:01
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Отлага се протестът във висшите училища

Протестът във висшите училища, анонсиран за идния понеделник, се отлага. Това стана ясно след среща на синдикатите с финансовия министър в присъствието на премиера и на министъра на образованието. МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена) Освен 39 млн. лева, които вече бяха отпуснати, ще има допълнителна финансова..

публикувано на 17.05.24 в 18:22

Държавните университети ще затворят в понеделник врати в знак на протест

В понеделник, на 20 май, държавните университети в цялата страна ще затворят врати в знак на протест заради неизпълнени финансови ангажименти от страна на държавата. В университетите ще се извършват единствено дейности с неотложен характер.  МС осигури пари за ръст на заплатите във ВУЗ-овете (обновена) Извънредно се събират ректорите да..

публикувано на 17.05.24 в 18:12

ЦИК определи местата и броя на секциите, които ще се разкрият в чужбина за вота на 9 юни

Общо 769 секции в 60 държави  ще се разкрият за изборите "две в едно“ на 9 ти юни.  ЦИК определи местата в чужбина и броят на секциите в тях. Най много секции ще има в Турция – 166, Във Великобритания те ще са 118, а в Германия - 103 секции. В съседна Гърция са определени 28 секции, включително в курортите в близост до границата с България..

публикувано на 17.05.24 в 17:58

Камиони с помощи за Газа потеглиха от плаващото пристанище, строено от американски военни

Първите камиони с хуманитарна помощ за палестинците в Ивицата Газа потеглиха тази сутрин от плаващото пристанище, което бе построено от американските военни. Помощта е осигурена в голямата си част от Европейския съюз и преминава през предварителни израелски проверки в Кипър, предаде Ройтерс. Израелски войници продължават да публикуват..

публикувано на 17.05.24 в 17:46