Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша заделя 4% от своя БВП за отбрана през 2024 г.

Автор:
Снимка: БГНЕС

Полша, която е съседна държава на Украйна и неин безусловен поддръжник, ще задели за отбрана повече от 4% от своя БВП през следващата година, обяви днес президентът Анджей Дуда, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Следващата година планираме да похарчим 137 млрд. злоти (около 33 млрд. долара) за отбрана. Това представлява повече от 4% от нашия БВП“, каза полският държавен глава на голямо военно изложение в Келце, Южна Полша.

Това увеличение, което Полша обеща да похарчи през януари тази година, е доста над двата процента, изисквани от НАТО.

"Няма цена, която да не си струва да се плати, за да бъде Полша свободна, суверенна и независима и поляците да могат да живеят в сигурност", добави Анджей Дуда.

Държава членка на НАТО и Европейския съюз, Полша реши да увеличи бюджета си за отбрана на фона на руската инвазия в Украйна.

Съвсем наскоро Полша алармира също за заплахите, отправени, според Варшава, от другия съсед на изток, Беларус, предупреждавайки срещу "провокации", включващи по-специално наемниците от групировката "Вагнер", базирани в момента в тази страна.

От началото на конфликта в Украйна Варшава е подписала множество договори за големи покупки на оръжие, главно със САЩ и Южна Корея.

Така в края на август Вашингтон одобри мащабен договор, включващ продажбата на 96 щурмови хеликоптера "Апачи" на Полша на стойност 12 млрд. долара.

Други договори, сключени с американците, включват 32 бойни самолета Ф-35, 366 танка "Ейбрамс" и противоракетни системи "Пейтриът", а тези с Южна Корея са за хиляда танка K 2, близо 700 самоходни гаубици, 50 бойни самолета ФA-50 и 288 ракетни системи за залпов огън K 239.

Полша закупи също противовъздушни ракети на стойност около 1,9 млрд. британски лири (2,4 млрд. долара) от британския филиал на европейската оръжейна компания "Ем Би Ди Ей".

Полша също така ще закупи четири норвежки противокорабни ракетни системи на стойност приблизително 1,4 милиарда евро, съобщи днес техният производител компанията "Конгсберг дифенс енд аероспейс".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горски пожар е избухнал в близост до голф игрището над Разлог

Горски пожар е избухнал в ниската част на Пирин, в близост до голф игрището над Разлог. Пожарът е локализиран в местността "Църнако", в землището на община Банско. На място са пет пожарни екипа, служители на горските стопанства от района и от Национален парк "Пирин", каза директорът на парка Росен Баненски, който участва в гасенето:..

публикувано на 17.07.24 в 17:22

Доц. Соня Алексиева: Културният туризъм у нас се развива добре, но ние не го рекламираме добре

България може да спечели много като целогодишна дестинация, развиваща един качествен, интересен и нестандартен туризъм. Под неговата шапка е и виненият, религиозният и фестивалният,  образователният и други видове. Това каза пиар експертът доц. д-р Соня Алексиева от Асоциацията за реклама и комуникации в туризма в интервю пред БНР...

публикувано на 17.07.24 в 17:22
Централен плаж Варна

Павлин Косев: Започваме да привличаме малко по-платежоспособни туристи

"Има ръст, има доста българи. Започваме да привличаме малко по-платежоспособни туристи".  Това каза пред БНР Павлин Косев от Българска хотелиерска и ресторантьорска организация. "Има голям микс от туристи. В моя хотел в момента са отседнали корейци, виетнамци, жители на африкански държави".  Хотелиерите сме предпазливи да се изхвърляме..

публикувано на 17.07.24 в 16:49
Снимката е илюстративна.

Пожар затвори границата на Гърция със Северна Македония

Пожар затвори границата на Гърция със Северна Македония. В гасенето на Пелопонес се включиха и пожарникари от екипа за европейска помощ.  Трудна и екстремна е пожарната обстановка в Гърция с температури около 43 градуса и на места силен вятър.  Максимални усилия са съсредоточени в Коринт, област Пелопонес.  Там помага група пожарникари от Молдова. 19..

публикувано на 17.07.24 в 16:45

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на дарения

От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания, с която събират дарения за покупка на специални пожарогасители за овладяване на горски пожари в райони без вода.  Дарения се събират на номер 17 777 с текст DMS OGNEBOREC, както и чрез сайта "platformata.bg". Повече от седмица стотици доброволци от цялата страна помагат на аварийните екипи и..

публикувано на 17.07.24 в 16:25
Снимката е илюстративна.

Стойчо Стойчев - за ролята на доброволците при потушаване на пожарите

Продължава работата по потушаването на пожарите в различни райони на страната. В помощ на огнеборците са и доброволци. "Пожарът се разгаряше. Беше трагична гледка". Това разказа пред БНР Стойчо Стойчев, ръководител на екип от щатни доброволци към община Варна. От Националната асоциация на доброволците обявиха кампания за събиране на..

публикувано на 17.07.24 в 16:22

Окончателно: Изборът на Ешреф Ешрефов за кмет на Омуртаг е недействителен

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд - Търговище ,  с което е обявен за недействителен изборът на Ешреф Ешрефов, издигнат от МК "Съюз на Демократичните сили /НДПС/" за кмет на Община Омуртаг, съобщиха от съда. Касират избора за кмет на Омуртаг Решението е окончателно. Върховните магистрати изцяло споделят..

публикувано на 17.07.24 в 16:11