Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон обявява райския газ за незаконен до края на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

До края на годината райският газ ще бъде категоризиран като наркотик, макар и най-нисък клас, и ще бъде обявен за незаконен, съобщи правителството на Обединеното кралство. Притежаването на диазотен оксид или райски газ, както е по-популярното му име, ще носи присъда от две години затвор. 

Райският газ е един от най-често използваните „развлекателни“ наркотици сред възрастовата група от 18 до 24 години. Тежката злоупотреба с него може да доведе до редица заболявания. 

Доставките на диазотен оксид за развлекателна употреба в момента са забранени, но не и притежанието му. Правителството обяви плановете си за забраната на райския газ по-рано тази година, но сега изложи подробностите за промяната на закона. Освен двете години затвор за незаконно притежание, други наказания са неограничена глоба или до 14 години затвор за доставка или производство. Въпреки това обаче ще се правят известни изключения за легитимна употреба на диазотен оксид, например в медицината или кетъринг индустрията. 

Райският газ обикновено се използва като болкоуспокояващо и за производство на сметана в готварството. 

Здравни експерти предупредиха по-рано, че превръщането на притежанието на райски газ в престъпление ще възпира имащите нужда от медицинска помощ  да я търсят в болниците, а също и че забраната е непропорционална на размерите на вредата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Страната се превръща в заложник на битката за ДПС

Страната се превръща в заложник на битката за ДПС. Конституционната криза е по-малкият проблем. По-големият проблем е, че ако следващите месеци България се занимава главно - дали сме за или против г-н Пеевски, е загуба на време. Това предупреди Първан Симеонов, директор на социологическата агенция "Галъп интернешънъл Болкан" в интервю..

публикувано на 19.08.24 в 13:34
 Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров призова за диалог

Приемаме изразения от президента отказ да издаде указ за правителство на г-жа Кожарева с министър на вътрешните работи Калин Стоянов , предвид неговите съображения, че това създава политическо напрежение в предизборна ситуация. Това заяви пред БНР Джевдет Чакъров - съпредседател на ДПС.  Кожарева остави голяма част от стария кабинет. Калин..

публикувано на 19.08.24 в 13:32
Ураганът Ернесто остави Пуерто Рико и Бермудите без ток

Ураганът Ернесто наближава Великобритания

„Останките“ от урагана Ернесто ще връхлетят части от Обединеното кралство тази седмица с проливни дъждове и сила на вятъра до 90 километра в час, предупреди метеорологичната служба. Ураганът Ернесто вилня в северната част на Атлантическия океан миналата седмица с ветрове от 100 километра в час и остави стотици хиляди хора в Пуерто Рико и..

публикувано на 19.08.24 в 13:25

Удължиха забраната за износ на инсулин с месец

Срокът за забрана за износ на инсулин и някои антибиотици се удължава до 19 септември. Това се посочва в заповед на служебния министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, която е в сила от днес до 19 септември. Заповедта е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването. Анализ показва, че има забавяне или отказ за доставка от..

публикувано на 19.08.24 в 13:12
Слави Трифонов

Слави Трифонов: Конституционна криза има, защото партиите в "сглобката" промениха Конституцията

"Президентът отказа да подпише указ за назначаване на служебния кабинет начело с Горица Грънчарова, заради сериозни съмнения за политическо овладяване в предложения кабинет и съответно съмнение за честността на предстоящите избори и така страната влиза в конституционна криза". Това написа лидерът на ИТН Слави Трифонов във Facebook. Според него..

публикувано на 19.08.24 в 13:00

7 души се издирват в Италия, след като торнадо обърна ветроходна лодка

Плавателният съд с дължина около 50 метра с 22-а души на борда, е плавал под английски флаг. Групата туристи избрали Сицилия за ваканция, но ги връхлита торнадо на половин миля от брега в морския участък на Палермо. Ветроходната лодка потъва на около 50 метра дълбочина.  Бреговата охрана и пожарникарите успяват да спасят 15 души, останалите 7..

публикувано на 19.08.24 в 12:57
Синя Суперлуна

Първата от четирите суперлуни за годината е тази вечер

Първата от четирите суперлуни тази година ще може да бъде наблюдавана тази вечер. Пълната луна ще бъде малко по-близо от обичайното до Земята  и ще изглежда малко по-голяма и по-ярка на нощното небе. Августовската суперлуна поставя началото на поредица от лунни спектакли. През септември тя ще съвпадне с частично лунно затъмнение, докато..

публикувано на 19.08.24 в 12:43