Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня на Съединението се проведе поредното издание на инициативата "Поход за мир"

Снимка: Надежда Николова

В София и други градове у нас, както и в чужбина, където има български общности, тази вечер се проведе поредното - девето, издание на инициативата "Поход за мир".

Събитието се подкрепя от 32 града на България, а неговата цел е страната ни да се защити от война, да не се изпраща оръжие за нито една от двете страни, участващи във военния конфликт в Украйна. 

Участниците в "Похода за мир" днес поднесоха съболезнования за трагедията и жертвите от наводненията в община Царево.

Под наслов "България за мир и неутралитет" участниците в демонстрацията в София издигнаха глас срещу изпращането на оръжие за Украйна и настояха за незабавно разпускане на Народното събрание, както и за защита на българския лев и провеждане на национален референдум за това.

Както и за провеждането на допитване за това дали и трябва ли да се променя датата на националния празник. Обявяват се и против демонтирането на Паметника на Съветската армия в София. 

В деня на Съединението провеждането на "Поход за мир" носи идея всички българи да се обединят, отбелязаха протестиращите. Мирът е национална кауза, заявиха още участниците в демонстрацията:

"Има хора, убедени в това, че ние трябва да запазим мирна позиция, защото ние сме братя и с украинците, и с руснаците";

"Нека да се изплаща, да се помага, но да се помага с мирни средства, с медикаменти, не трябва да се праща оръжие, да се разпалва конфликтът. Напротив -  трябва да търсим примирие, да се търси диалог";

"Защо не пазим неутралитет, ами се завираме при тези, дето се бият, а ние сме тук на първа линия. Изобщо какво правим с Черно море, ние ще си съсипем държавата", казаха протестиращи.


И великотърновци се включиха тази вечер край паметника "Майка България" в инициативата "Поход за мир", за да поискат незабавното разпускане на парламента и се обявиха срещу военна помощ от България за Украйна. 

Сегашният парламент е неработещ, решенията му не са в полза на избирателите и трябва да бъде разпуснат, заявиха жителите на старата столица, които се включиха в инициативата "Поход за мир": 

"Изхвърляне на политическата класа от парламента и нови представители";

"Този парламент е толкова прогнил, толкова неадекватен, толкова зловещ, бих казал. Той не служи на българския народ";

 "Ако има как, в минус една минута да бъде прекратено действието на този парламент. Във всеки театър заплатите са ниски, защо в този "театър" са толкова високи?" 

Събралите се около паметника "Майка България" поискаха референдуми и категорично се обявиха против войната в Украйна и българската подкрепа за нея: 

"Трябва да се пита народът дали да се приема еврото, дали да бъдем независими";

 "Искаме да спре вече тази война и смятаме, че не се прави всичко възможно";

 "Трябва да се чуе гласът на народа, на гражданството, да има наистина гражданско общество, а то без достъп до информация не може да съществува".  


Снимки - Надежда Николова, Здравка Маслянкова.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ОИСР оцени високо допълнителното пенсионно осигуряване в България

Подготвят се промени в частното пенсионно осигуряване, които имат основната цел да увеличат доходите за старост и да гарантират адекватни пенсионни плащания, информират от пресцентъра на Комисията за финансов надзор.  Организацията за икономическо сътрудничество и развитие оцени високо допълнителното пенсионно осигуряване в България и подкрепя..

публикувано на 06.08.24 в 10:19

Гърция: Максимални усилия за борба с пожара в планината Славянка

Гръцките огнеборци се опитват да ограничат движението на пожара по билото на планината Славянка, съобщават от Гражданската защита. Гръцките власти съобщават за разширяване на пожарния фронт по билото на планината Славянка,като огънят е преминал отново на българска територия. От гръцка страна се полагат максимални усилия,като се действа..

публикувано на 06.08.24 в 10:12

Бурята Деби взе четири жертви във Флорида

Най-малко четирима души са загинали в резултат на преминаването на бурята Деби в САЩ, предаде АФП. Стихията връхлетя вчера южния американски щат Флорида. Сред жертвите e 13-годишно момче, което е било премазано от повалено от бурните ветрове дърво. То е паднало върху караваната, в която момчето и неговото семейство живеели в Фанинг спрингс, в..

публикувано на 06.08.24 в 09:54

До 15 август приемат заявки за участие в конкурса "Надежди, таланти, майстори" в Добрич

До 15 август е крайният срок за подаване на заявки за участие в XXVII Международен младежки музикален конкурс ,,Надежди, таланти, майстори“. Той ще се проведе в дните от 6 до 10 септември в Добрич. Почетен председател на журито и вдъхновител на конкурса за класическа музика е проф. Виктор Чучков. В Международния младежки музикален конкурс..

публикувано на 06.08.24 в 09:47

Дежурни екипи контролират за тлеещи огнища при пожара край с. Църварица

Дежурни екипи бяха през нощта в района  на пожара, който възникна в петък след обяд и обхвана близо 1000 декара гора и бивши земеделски площи, сухи треви  край граничното с. Църварица.  Днес ще се контролира за тлеещи огнища и места, каза за БНР тази сутрин директорът на Горско стопанство-Невестино Кирил Иванов. Пожарът унищожи над 500..

публикувано на 06.08.24 в 09:35
Атака срещу американската база

Петима американски военни са ранени при ракетна атака в Западен Ирак

Петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушната база "Айн ал Асад" в Западен Ирак, на фона на опасенията от разширяване на конфликта в Близкия изток след убийството на висши фигури в палестинската групировка "Хамас" и ливанската "Хизбула". Американският президент Джо Байдън свика висшия екип по национална..

публикувано на 06.08.24 в 09:09
Петър Петров

Петър Петров: Когато се предлага удобно служебно правителство, то не е надпартийно

"Българското общество трябва да знае, че когато му се предлага удобно служебно правителство, то не е надпартийно . Чисто партийно е и цели да направи така, че да има постоянно управление на партиите на статуквото ". Това заяви пред БНР Петър Петров, зам.- председател на "Възраждане" и депутат от партията. Той призова българските граждани да излязат..

публикувано на 06.08.24 в 09:01